Τάσος Μάρκου: 49 χρόνια χωρίς τον ηρωικό ταγματάρχη
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί να ξεχαστεί το μεγαλείο ψυχής και ο ηρωισμός του Τάσου Μάρκου ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, στα βουνά του Πενταδακτύλου, τον μαύρο Αύγουστο του 1974.
«Ο Τάσος Μάρκου δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει. Μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσει ο εχθρός», ήταν η απάντηση του ηρωικού ταγματάρχη όταν του ζητήθηκε μέσω ασυρμάτου να υποχωρήσει στον Αττίλα 2. Ένας γενναίος αξιωματικός, που αρνήθηκε να υποχωρήσει μπροστά στην τουρκική υπεροχή. Από νεαρή ηλικία, ο Τάσος έτρεφε απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα του και την Ελλάδα, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, είχε πλούσια δράση και κατά την Τουρκοανταρσία τον Δεκέμβρη του 1963. Οι συναγωνιστές του, τότε, έχουν να λένε για τον μοναδικό φιλικό τρόπο προσέγγισης που είχε ο Τ. Μάρκου έναντι των Τούρκων αιχμαλώτων. Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής τον Ιούλη 1974, ο Ταγματάρχης Τάσος Μάρκου οργανώνει, με μικρό αριθμό εφέδρων, αμυντική γραμμή στην περιοχή του χωριού Χαμίτ Μάνδρες, όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλεξιπτωτιστών από Τούρκους εισβολείς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Τ. Μάρκου τέθηκε επικεφαλής των δυνάμεων εξουδετέρωσης του θύλακα Μπέκκιογιου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια της μάχης, ο ταγματάρχης Μάρκου επέδειξε σπάνια χαρακτηριστικά ηρωισμού και αυτοθυσίας και η συμβολή του στην επιτυχία της επιθετικής ενέργειας ήταν καθοριστική. Τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 προωθείται επικεφαλής περίπου 100 ανδρών στη περιοχή Δικώμου, όπου ενισχύει τα αμυνόμενα τμήματα του 361 Τ.Π. για να αναχαιτιστεί η προέλαση των Τούρκων. Στις 23 Ιουλίου, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανατίθεται στον Τάσο Μάρκου η συγκρότηση της αμυντικής γραμμής από τη Μια Μηλιά προς τον Κουτσοβέντη. Μέχρι την 29η Ιουλίου συγκροτεί το δικό του τάγμα, το 315, το οποίο απαρτίζεται από εφέδρους και στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες, κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και ναρκοθετεί την περιοχή. Η 14η Αυγούστου 1974 έμελλε να είναι μια μαύρη ημερομηνία για την Κύπρο και τον Τάσο. Το τάγμα του δέχεται ανελέητο βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία. Ο Τάσος Μάρκου ζητά από το ΓΕΕΦ υποστήριξη, από τις μονάδες πυροβολικού που δρούσαν στη περιοχή, και περαιτέρω ενίσχυση με άνδρες και πολεμικό υλικό. Δυστυχώς, η απάντηση του ΓΕΕΦ δεν έφθασε ποτέ στον ηρωικό ταγματάρχη.
Τότε, αποφάσισε ν’ αντιμετωπίσει τη διαμορφούμενη κατάσταση με τα μηδαμινά μέσα που ο ίδιος διέθετε. Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες συναγωνιστών του, η μάχη ήταν άνιση, αλλά ο Τάσος και οι άνδρες του αμύνονταν με πείσμα και ανδρεία. Στις 10 το πρωί, η γραμμή άμυνας στην περιοχή είχε διασπαστεί και τα τουρκικά άρματα είχαν μπει στον δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου. Σε μια ύστατη προσπάθεια απόκρουσης των προελαυνόντων τουρκικών αρμάτων, ο ταγματάρχης κινήθηκε βόρεια προς τη περιοχή της Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του. Λίγο αργότερα, διέταξε τους άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς τη περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας. Για τελευταία φορά θεάθηκε τραυματισμένος στο αριστερό χέρι. Η τελευταία επαφή μαζί του έγινε μέσω ασυρμάτου από τον διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος…
Βάσος Βάσου
Πηγή: www.politis.com.cy
Πρώτη ανάρτηση στην ιστοσελίδα 15 Αυγούστου 2021