Εγκαίνια Έκθεσης «Ελλάδα: μια εικόνα μια ιστορία» (Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022)
Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, ώρα 19.30, πραγματοποιήθηκαν στην Γκαλερί Γκλόρια τα εγκαίνια της Έκθεσης «Ελλάδα: μια εικόνα μια ιστορία» του ζωγράφου Αργύρη Κωνσταντίνου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, η προσφώνηση του οποίου ακολουθεί πιο κάτω. Την Έκθεση προλόγισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Γιώργος Γεωργής.
———————
«Ελλάδα: μια εικόνα μια ιστορία»
Ατομική έκθεση του Αργύρη Κωνσταντίνου
Γκαλερί Γκλόρια
Λευκωσία, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022
Ευθύς εξαρχής, επιθυμώ να ευχαριστήσω για την πρόσκληση την κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, η οποία μετά από την αναπάντεχη συνάντησή μας προ μηνών, κατά τη διάρκεια πολιτιστικού γεγονότος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, μού εξέφρασε την αυθόρμητη σκέψη, να είμαι κι εγώ απόψε μαζί σας εδώ στην Γκαλερί Γκλόρια, στα εγκαίνια της έκθεσης έργων ενός από τους πιο ταλαντούχους ζωγράφους της Κύπρου της νεότερης γενιάς, του κ. Αργύρη Κωνσταντίνου, με τίτλο «Ελλάδα: μια εικόνα μια ιστορία» στη φιλόξενη Γκαλερί Γκλόρια. Μαζί με τις ευχαριστίες, εκφράζω τη συγκίνησή μου ως επίσκοπος ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, να έχω την τιμή να τελώ τα εγκαίνια αυτής της Έκθεσης με πολύπλευρη σημειολογία.
Η εκτίμηση των πνευματικών ανθρώπων σε ένα συμπατριώτη μας ζωγράφο, ο οποίος, όπως έχει ήδη ειπωθεί, επανέρχεται με μια μεγάλη και ιδιαίτερη νέα ατομική του έκθεση. Η έκθεση του κ. Αργύρη Κωνσταντίνου είναι πρωτότυπη και δουλεύτηκε με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και είναι ουσιαστικά ένα εικαστικό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα.
Η έκθεση υπενθυμίζει τη συμμετοχή και των Κυπρίων στο μεγάλο ξεσηκωμό του γένους για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Στο σημείο αυτό μάς έχει προσφέρει από τα αποθέματα της επιστημονικής εμπειρίας και ιστορικής γνώσης ο σεβαστός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως κ. Γιώργος Γεωργής.
Ταυτόχρονα, προβάλλεται το ενιαίο της συλλογικής μας συνείδησης ως Ελλήνων βαθιά ριζωμένων στις οικουμενικές χριστιανικές μας αξίες, οι οποίοι μέσα στους αιώνες σκλαβιάς και τυραννίας μάθαμε να ζούμε, να δημιουργούμε και ταυτόχρονα να διατηρούμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρίδας, με ευπρέπεια, σύνεση, αισθητική και αξιοπρέπεια. Μάθαμε να ζούμε χωρίς σοβινισμούς και μισαλλοδοξίες ανάμεσα σε άλλους λαούς, πολιτισμούς και θρησκευτικούς προσανατολισμούς.
Οι επέτειοι έρχονται για να συμβάλουν γόνιμα σε αυτή την πορεία των πραγμάτων πέρυσι, 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 και εφέτος 100 έτη από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στην έκθεση θα δούμε μεταξύ άλλων σκηνές από την κατοχή αλλά και τους πρόσφυγες, θυμίζοντάς μας ακριβώς την εφετινή θλιβερή επέτειο.
Συγχαίρω, τόσο τον καλλιτέχνη κ. Αργύρη Κωνσταντίνου, για την καλλιτεχνική του δεξιοτεχνία, καθώς και την οικοδέσποινα κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, της οποίας εύχομαι να συνεχίζει για πολλά έτη μέσα από την ενταύθα Γκαλερί να προωθεί, να διατηρεί και να παράγει πολιτισμό. Ο σταθμός των 45 ετών δράσης και φιλοξενίας εκθέσεων είναι το διαβατήριο για πολλά πολιτιστικά ταξίδια.
Το εύχομαι από καρδιάς.
Καλές επιτυχές στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εγκάρδιες ευχές σε όλους τους παρισταμένους, με υγεία να διέλθουμε την πορεία προς το Πάσχα και να αξιωθούμε της Αναστάσεως.
Σας ευχαριστώ
Ο Eπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος