Εγκαίνια της συλλογικής επετειακής έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη» (26 Μαΐου 2022)

Εγκαίνια της συλλογικής επετειακής έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη» (26 Μαΐου 2022)

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ώρα 19.30, πραγματοποιήθηκαν στην Γκαλερί Γκλόρια τα εγκαίνια της συλλογικής επετειακής έκθεσης έργων τέχνης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη». Στην Έκθεση συμμετείχαν πέραν των 30 καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Έντιμος Υπουργος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό (ακολουθεί πιο κάτω). 

***************************************************

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

στα εγκαίνια της έκθεσης

«Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Γκαλερί Γκλόρια, Λευκωσία

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, 19.30

 

Χριστός Ανέστη!

Με χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, προσκεκλημένος από την κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, την οποία και ευχαριστώ, στα εγκαίνια της συλλογικής αυτής επετειακής έκθεσης έργων τέχνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ετών δημιουργικής παρουσίας της Γκαλερί Γκλόρια στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Πράγματι, η Γκαλερί Γκλόρια κατάφερε στα χρόνια λειτουργίας της να επιτύχει τους βασικούς σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, δηλαδή την προβολή νέων Κύπριων καλλιτεχνών, καθώς και την ανάδειξη της Κυπριακής Τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού του τόπου μας. Έτσι, από τους χώρους της Γκαλερί πέρασαν τα έργα παλαιότερων γενεών Κυπρίων, καθώς και ξένων ζωγράφων. Σήμερα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε Έκθεση με έργα της σύγχρονης γενιάς καλλιτεχνών και της προηγούμενης με πέραν των 30 συμμετεχόντων, πράγμα που δείχνει το υψηλό επίπεδο της τέχνης στην Κύπρο.

Η λειτουργία της Γκαλερί εξυπηρετεί, ως ένα άλλο διαρκές, δια βίου σχολείο, και την αναγκαιότητα διατήρησης, ανάπτυξης και προβολής της αισθητικής του λαού μας, απαραίτητο στοιχείο για σωστή πνευματική ανάπτυξη και επιβίωσή του σε μια απειλούμενη Κύπρο. Μια χώρα όπως η δική μας, που ανέπτυξε ήδη από την αρχαιότητα ένα μεγάλο πολιτισμό στις διάφορες μορφές τέχνης, καλείται να συνεχίσει την καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική ανάπτυξή της.

Ο άνθρωπος ως το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, για τη δημιουργία του οποίου η Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει μια ωραία διαδικασία δημιουργίας του, δηλαδή το Θεό ως έναν καλλιτέχνη, που χρησιμοποίησε πηλό για την κατασκευή του, έχει προικισθεί από το Θεό με πολλά χαρίσματα που διευκολύνουν την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Ένα από αυτά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία. Χιλιάδες χρόνια πιο πριν, η καλλιτεχνική αυτή δημιουργία εκδηλώθηκε με απεικονίσεις σε τοιχώματα σπηλαίων. Με την πάροδο του χρόνου, οι απεικονίσεις τόσο στον τομέα της ζωγραφικής όσο και στον τομέα της γλυπτικής έγιναν τελειότερες. Τους τελευταίους αιώνες, έχουν δημιουργηθεί διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα στον τομέα της τέχνης, ενώ η πρόοδος της επιστήμης έχει προσφέρει στους καλλιτέχνες και διάφορα νέα υλικά και έτσι μπορούν να εκφράζονται με περισσότερους τρόπους.

Όμως, σε οποιοδήποτε πεδίο τέχνης, καλλιτεχνικό ρεύμα και οποιοδήποτε υλικό ή υλικά χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά του ότι δημιουργεί ένα έργο το οποίο να είναι οπτικά ευχάριστο και να προάγει την πνευματική ανάπτυξη των θεατών. Ασφαλώς, δεν αναμένεται να εκτιμήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια κριτήρια ένα έργο και τα τυχόν μηνύματα που κάποτε θέλει να δώσει. Όπως ένας γεωργός πρέπει να φροντίζει να παράγει είδη χρήσιμα για τη διατροφή και την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου, έτσι και ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση να παράγει έργα ωφέλιμα για την αισθητική και γενικά για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, χωρίς να είναι προσβλητικά ή συκοφαντικά ή να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Στον τόπο μας υπάρχει ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη και γενικά της πνευματικής δημιουργίας σ’ όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Οι καλλιτέχνες και γενικά οι πνευματικοί δημιουργοί στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν να καούν στην πυρά για τα έργα τους όπως συνέβαινε παλαιότερα σε κάποιες άλλες χώρες ή να βρεθούν χωρίς κεφάλι στους ώμους τους, όπως πριν λίγα χρόνια σε άλλες χώρες. Όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να αγνοούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο παρουσίασής τους, όταν χρησιμοποιούν το υψηλό προνόμιο της ελευθερίας έκφρασης.

Και πάλι συγχαίρω την οικοδέσποινα κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, στην οποία εύχομαι να συνεχίζει για πολλά έτη μέσα από την Γκαλερί της να προωθεί, να διατηρεί και να παράγει πολιτισμό. Ο σταθμός των 45 ετών δράσης και φιλοξενίας εκθέσεων δείχνει ότι αυτή ήταν το διαβατήριο για πολλά πολιτιστικά ταξίδια.

Καλές επιτυχές στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εγκάρδιες ευχές σε όλους τους παρισταμένους.

Σας ευχαριστώ

Ο Eπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

***************************************************

Προσφώνηση Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στα εγκαίνια της επετειακής ομαδικής έκθεσης

για τα 45 χρόνια λειτουργίας της Γκαλερί «Γκλόρια»

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Γκαλερί «Γκλόρια», Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία

 

Χαίρομαι που μοιράζομαι μαζί σας αυτή τη ξεχωριστή στιγμή της Γκαλερί «Γκλόρια» και της σπουδαίας πορείας της. Ευχαριστώ τη αγαπητή Γκλόρια Κασσιανίδου για την πρόσκληση και την ευκαιρία να είμαι απόψε μαζί σας για τα γιορτάσουμε τα 45 χρόνια ζωής και λειτουργίας μιας γκαλερί που διαχρονικά έπαιξε σπουδαίο ρόλο και είχε σημαίνουσα θέση στα εικαστικά δρώμενα της χώρας μας.

Όλοι εμείς που για δεκαετίες τώρα ζούμε την γκαλερί και την ακούραστη δημιουργική παρουσία της Γκλόριας Κασσιανίδου, δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι η γκαλερί μπορούσε να έχει άλλο όνομα. Και όμως… Όταν στις 7 Μαρτίου 1977 άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, η γκαλερί ονομαζόταν «Ζυγός». Ήταν τότε δημιούργημα τριών πρωτοποριακών γυναικών, της Μαρίας Δωρίτη, της Γκλόριας Κασσιανίδου και της Στέλλας Μιχαηλίδου.

Στα χρόνια εκείνα, με νωπά τα τραύματα και τον ψυχικό φόρτο από την καταστροφή του 1974 η λειτουργία ενός μικρού ναού της τέχνης και ενός πνεύμονα πολιτιστικής δραστηριότητας, εκτός από την καθαυτή αποστολή της στο χώρος της τέχνης, ήταν και ενός είδους αντίδραση απέναντι στη θλίψη και την κατήφεια, μέσα στο βαρύ κλίμα που μας περιέβαλλε. Απέναντι στον πόνο, την καταστροφή και το θάνατο που έφεραν ο πόλεμος, η τουρκική εισβολή και κατοχή, η δημιουργία της γκαλερί ήταν και ένα δυνατό μήνυμα κατάφασης στη ζωή.

Όταν όμως, μετά από μερικά χρόνια, χώρισαν οι δρόμοι των τριών και η Γκλόρια Κασσιανίδου ανέλαβε μόνη της να διαχειρίζεται την γκαλερί, άλλαξαν τα δεδομένα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1982, με την ευκαιρία μιας έκθεσης, ο Αλέξανδρος Ξύδης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, ονόμαζε την γκαλερί «Γκλόρια». Όπως τη γνωρίζουμε και τη ζήσαμε για περισσότερο από τέσσερις συναπτές δεκαετίες.

Αυτή η διάρκεια, διαμέσου 45 χρόνων ζωής και δραστηριότητας, μαρτυρά την προσφορά της. Περισσότερες από 800 εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και κατασκευών/εγκαταστάσεων. Κοιτάζοντας πίσω, καταγράφουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά μέσα από αυτή την γκαλερί και στη συνέχεια είχαν πορεία που τη δικαίωσαν. Ταυτόχρονα όμως μέσα από ομαδικές εκθέσεις πέρασαν και πολλά καταξιωμένα μεγάλα ονόματα της τέχνης, όπως οι: Τηλέμαχος Κάνθος, Αδαμάντιος Διαμαντής, Σολωμός Φραγκουλίδης, Χριστόφορος Σάββα και άλλοι.

45 χρόνια, σχεδόν μισός αιώνας δημιουργικής παρουσίας, καθιέρωσαν την Γκαλερί «Γκλόρια» ως ένα κεντρικό σημείο συνάντησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το φιλότεχνο κοινό. Αυτό υπογραμμίζουν σήμερα οι περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες που συμμετέχουν με δικά τους έργα σε αυτή την τιμητική ομαδική έκθεση για την επέτειο. Ανάμεσα τους τόσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όσο και κάποιοι καλλιτέχνες από άλλες χώρες, οι οποίοι μέσα από αυτό το όμορφο μωσαϊκό έργων που μας περιβάλλει δίνουν το στίγμα της προσφοράς της γκαλερί.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που απόψε εδώ μαζί μας έχουμε βέβαια και τα παιδιά και τα εγγόνια της Γκλόριας Κασσιανίδου, αφού και ο Συμεών και η Λίνα όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν με αγάπη το σπουδαίο έργο της Γκλόριας.

Αγαπητή Γκλόρια,

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αναφέρω και να μην υπογραμμίσω ότι έχουμε εδώ μια περίπτωση απόλυτης ταύτισης του ονόματος και του χώρου με τον άνθρωπο. Γιατί βεβαίως γκαλερί «Γκλόρια» είναι η Γκλόρια Κασσιανίδου. Είναι η αγάπη και ο ενθουσιασμός, το σπουδαίο κριτήριο αισθητικής και η ακούραστη δουλειά που έχεις επενδύσει τόσα χρόνια σε αυτό το χώρο και στους ανθρώπους που πέρασαν από εδώ. Αρκετές φορές μάλιστα όχι μέσα από τις καλύτερες συνθήκες. Η επιμονή όμως και η αφοσίωση στην τέχνη βοήθησαν, με οδηγό πάντα την επιδίωξη της αρτιότητας, να έχεις σπουδαία αποτελέσματα. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τα 45 χρόνια τέχνης.

Μαζί, Θεοφιλέστατε, φίλες και φίλοι, συγχαίροντας την Γκλόρια, της ευχόμαστε πάνω απ’ όλα καλή υγεία και να συνεχίσει με όρεξη και μεράκι να ασχολείται με τα εικαστικά και τις τέχνες. Εγκαινιάζοντας όμως αυτή την ομαδική έκθεση συγχαίρω και όλους και όλες τους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν με έργα τους. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή και δημιουργική συνέχεια στη σταδιοδρομία σας και στην αναζήτηση του ωραίου και αληθινού. Αυτή η όμορφη έκθεση ας είναι ένα μικρό αντίδωρο για τα όσα έχει προσφέρει η Γκαλερί «Γκλόρια».              

Print Friendly, PDF & Email

Share this post