Eγκαίνια της έκθεσης «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας» (Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2022)
Την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Δρ Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Διευθυντής της Ελληνικής Αρχαιολογικής αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας και νυν Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, η κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος, η κ. Ελένη Μανακίδου, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος και η Δρ Ανθή Καλδέλη, ως εκπρόσωπος της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.
Στα εγκαίνια παρέστη πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων συντελεστές της έκδοσης, εκπρόσωποι αρχών, οργανισμών και σωματείων, άνθρωποι του πνεύματος, μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Μονής Βλατάδων, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιγνάτιος Ιωαννίδης και Λεόντιος-Απόστολος Καρίκας, ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Δρ. Βασίλειος Κατσαρός, η κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, Διευθύντρια της Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία, η εκπρόσωπος του Προξενείου της Κύπρου κ. Γεωργία Παστελλή-Παντελίδου κ.ά.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022.
*****************************************
Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
στα εγκαίνια της έκθεσης
«Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας»
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, 19.30
Χριστός Ανέστη!
Με ιδιαίτερη χαρά ευρίσκομαι σήμερα, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ ανάμεσά σας, στη Βασίλισσα του Θερμαϊκού, προσκεκλημένος από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο και ευχαριστώ, στα εγκαίνια της έκθεσης «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια για τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας».
Ήδη η επιτυχία της Εκθέσεως στη Λευκωσία στην αίθουσα της Γκαλερί Γκλόρια άφησε θαυμάσιες εντυπώσεις, γνώσεις και εμπειρίες στον κόσμο των επιστημόνων και του Πολιτισμού, αλλά και απλών ανθρώπων που αγαπούν την Ελληνική και Χριστιανική ταυτότητα της νήσου μας, του χρυσοπράσινου φύλλου του τόσο αξιοζήλευτου από φίλους και εχθρούς μέσα στους αιώνες στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου μας.
Η έκδοση εκπαιδευτικού υλικού που θα βοηθήσει την αποτελεσματική εκπαίδευση στα σχολεία είναι ιδιαίτερα επιθυμητή. Πρέπει να αποδώσουμε το δίκαιο έπαινο στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου κ. Μαρίνα Σολομίδου –Ιερωνυμίδου και το προσωπικό του, στον κ. Χαράλαμπο Μπακιρτζή, Διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και πρώην Διευθυντή της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής, που ανέσκαψαν στον παραθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, για την επιτυχημένη σειρά Δέκα Τετραδίων με εργασίες μαθητών, πλέον του Πληροφοριακού εντύπου και του Εγχειριδίου εκπαιδευτικού, που εξέδωσαν για το χώρο του αρχαίου και μεσαιωνικού οικισμού Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Το ίδιο ισχύει για το χορηγό της Έκδοσης Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και τους άλλους συντελεστές, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το Σωματείο Bird of Cyprus, καθώς και όλους επώνυμους και ανώνυμους συνεργάτες, διευθυντικά στελέχη, αρχαιολόγους, φιλολόγους, ζωγράφους και βιολόγους, που κατάφεραν να παρουσιάσουν πολύ παραστατικά και ζωντανά το χώρο, με έναν τρόπο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών για περαιτέρω διερεύνηση τόσο του χώρου αυτού όσο και άλλων, αρχαιολογικών και μη.
Η ιστορία έχει πλουτίσει το χώρο αυτό με αρκετά ενδιαφέροντα κατάλοιπα τριών βασιλικών με ωραία ψηφιδωτά, μαρμάρινα κατάλοιπα και σχετικά κτίσματα, όπως βαπτιστήριο και επισκοπείο, λουτρώνα, νεκρόπολη, οικίες και λατομείο. Ιδιαίτερα παραστατική είναι η παρουσίαση του τρόπου ζωής στον οικισμό και των ζώων και των φυτών της περιοχής και όχι μόνο. Δίπλα σ’ αυτά η ευσέβεια των κατοίκων έχει ανεγείρει τους τελευταίους αιώνες δύο ναούς.
Βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του παραχθέντος υλικού και μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, επί εποχής του οποίου ως Μητροπολίτου Πάφου έγινε η δεύτερη περίοδος ανασκαφών στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, εύχομαι καλές επιτυχές στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εγκάρδιες ευχές σε όλους τους παρισταμένους.
Σας ευχαριστώ
Ο Eπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος