Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ.Νικόλαος εόρτασε τα ονομαστήριά του 2012

Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ.Νικόλαος εόρτασε τα ονομαστήριά του 2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγιοίς πατρός ημών Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ.κ. Νικόλαος.

Κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, συλλειτούργησαν μετά του εορτάζοντος Επισκόπου, οι Θεοφιλέστατοι Επισκόποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά), καθώς και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, Αρχιμανδρίτης Παΐσιος.

Παρευρέθηκε συμπροσευχόμενος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. κ. Αθανάσιος.

Παρευρέθηκαν, επίσης,  ο αντιδήμαρχος της πόλεως, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και των λιμενικών αρχών.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμανδρίτη Ισαάκ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας  μας.

Συγκινητικός αποτέλεσε ο πρόλογος του στον οποίο ανέφερε, οι μεγάλοι δεν αποθνήσκουν. Δεν αποθνήσκουν κι αν ακόμα βρίσκονται στον τάφο.

Ο σημερινός άγιος υπήρξε μεγάλος και μένει μεγάλος στους αιώνες, όσο και στις ψυχές μας. Δεν έχει πεθάνει για μας, αλλά ζει στις συνειδήσεις μας, στην ευλάβεια μας, στις προσευχές μας, στις θλίψεις μας και στις αγωνίες μας. Ζει στις χαρές μας και στις χαρές των παιδιών μας, ζει στις χριστιανικές παραδόσεις μας και στα συναξάρια της λατρείας μας. Ζει γιατί αυτό σημαίνει η λέξη «άγιος».

Σημαίνει άνθρωπος με διάσταση πνευματική διαλεγμένος από το Θεό, που ζει κοντά στο Θεό, μες τη δόξα του Θεού, με την ξέχωρη θέση του στην βασιλεία του Θεού και που ανήκει στην αθάνατη κοινωνία των αγίων, αυτών που δονούν αιώνια το Θεό.

Ο Πανοσιολογιώτατος στη συνέχεια αναφερόμενος στον βίο του Αγίου υπογραμμίζει, εξαιτίας της κρυφιότητας των αγαθών έργων του και γενικότερα της ταπείνωσης του ο Άγιος απέκτησε κατά τον υμνογράφο της εκκλησίας, «τη ταπεινώση τα υψηλά» και «τη πτωχεία τα πλούσια», _–δηλαδή τους απόκρυφους θησαυρούς του Αγίου Πνεύματος- και αναδείχθηκε «κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητος».

Συνοψίζοντας ανέφερε ότι, ο Άγιος Νικόλαος άφησε στη γη τη μνήμη του ανθρώπου της ακράδαντης πίστης και της ανεξάντλητης αγάπης, και σύμφωνα με το βιογράφο του είναι ο κατ’ εξοχήν διδάσκαλος της ταπεινής αγάπης.

Και τέλος ευχήθηκε στον εορτάζονταν Αρχιερέα έτη πολλά και ο Άγιος Νικόλαος να καθίσει στο τιμόνι της ζωής του οδηγώντας τον στο υπήνεμο λιμάνι της Βασιλείας του Χριστού.

Κατά την διάρκεια της ημέρας ευχήθηκαν έτη πολλά στον εορτάζοντα Άγιο Αμαθούντος, Αρχιερείς, Καθηγούμενοι, μοναχοί και μοναχές, Ιερείς, Μαθητές, Καθηγητές και πιστοί της Μητροπολιτικής Περιφέρειας αλλά και από όλη την Κύπρο

Τέλος, συγκινητική ήταν η εκδήλωση αγάπης των παιδιών των κατηχητικών συνάξεων προς τον Επίσκοπο τους.

Πηγή: www.romfea.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post