Μνήμη του ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας (15 Δεκεμβρίου)

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΙΑ

Μνήμη του ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας (15 Δεκεμβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας.

Ο άγιος Ελευθέριος καταγόταν από  τη Ρώμη. Η μητέρα του Ανθία κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη από τον Απόστολο Παύλο και ανέθρεψε το γιό της σύμφωνα με τη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου και την παράδοση της Εκκλησίας. Στην ηλικία των δεκαπέντε ετών ο Ελευθέριος χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα αναδείχθηκε επίσκοπος Ιλλυρικού. Ο βασιλιάς Αδριανός, ένεκα φθόνου και αλαζονείας, όταν πληροφορήθηκε το σθεναρό ήθος και τη χριστιανική δράση του νεαρού Ελευθέριου, διέταξε τη σύλληψή του.

 Έπειτα από πολλά βασανιστήρια και θαυμαστά γεγονότα, ύψωσε κυριολεκτικά το φρόνημα των πιστών, και ταπείνωσε το θράσος των ειδωλολατρών. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια θηρία όμως δεν τον άγγιξαν˙ αντίθετα, τον σεβάστηκαν, γι΄ αυτό και αποκεφαλίσθηκε, λαμβάνοντας την χάρη των Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, αφού έγινε μιμητής της δικής τους πορείας.

Η αγία Ανθία, της οποίας συνεορτάζουμε σήμερα τη μνήμη, όταν αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιού της, αποκεφαλίστηκε και η ίδια, παραμένοντας ένα ακόμη παράδειγμα, μέσα στους αιώνες, στοργικής μητέρας.

Σήμερα πανηγυρίζουν το Μετόχιον της Μονής Μαχαιρά στην εντός των τειχών Λευκωσία και η ομώνυμη ενορία στον Προσφυγικό Συνοικισμό των Λατσιών.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post