Επαναπατρίστηκε η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου: Αγιογραφήθηκε το 1807- Κλάπηκε από τον κατεχόμενο ιερό ναό Αγίας Ειρήνης στον Καραβά

Επαναπατρίστηκε η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου: Αγιογραφήθηκε το 1807- Κλάπηκε από τον κατεχόμενο ιερό ναό Αγίας Ειρήνης στον Καραβά

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μετά από προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου ο επαναπατρισμός κλεμμένης εικόνας του Τιμίου Προδρόμου (92 x 36 εκ.)  από τον κατεχόμενο ιερό ναό Αγίας  Ειρήνης στον Καραβά. Η εικόνα βρισκόταν τοποθετημένη στο εικονοστάσιο του ναού και ήταν δωρεά του καραβιώτη Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου, όπως αναφέρεται στην αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι άγιε του δούλου σου Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου μετά της συνοδείας αυτού».

Η εικόνα αγιογραφήθηκε στο εργαστήριο εικόνων της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και αφιερώθηκε στο ναό το 1807. Ο Λαυρέντιος Πρωτοσύγκελλος είναι ο δωρητής των περισσοτέρων εικόνων του ναού της Αγίας Ειρήνης. Η εικόνα, όπως και οι υπόλοιπες εικόνες του ναού κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή από τούρκους αρχαιοκάπηλους για να πουληθούν στην μαύρη αγορά κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου εντοπίστηκε να δημοπρατείται από τον δημοπρατικό οίκο Hargesheimer Kunstauktionen στο Düsseldorf το Νοέμβριο του 2022. Η Εκκλησία της Κύπρου με επιτυχή διεκδίκηση της ανέκτησε την εικόνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον ίδιο ναό είχε επαναπατρισθεί το 2015 μία ακόμα εικόνα με πέντε αγίους (Γεώργιο, Ευτύχιο, Ελευθέριο, Προκόπιο και Μαρίνα) του 1766. Την είχε κλέψει μαζί με άλλες ο τούρκος αρχαιοκάπηλος A. Dikmen.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την ερευνήτρια κα. Καλλιόπη Χαρμαντά για την βοήθεια της στην ταυτοποίηση της εικόνας του Τιμίου Προδρόμου.

 

Εκ της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας,

Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2023

Print Friendly, PDF & Email

Share this post