Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στην τελετή Βράβευσης του Παγκύπριου μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Μικρασία – Πόντος – Αλησμόνητες Πατρίδες. 100 χρόνια Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού»

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στην τελετή Βράβευσης του Παγκύπριου μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Μικρασία – Πόντος – Αλησμόνητες Πατρίδες. 100 χρόνια Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού»

Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω  την  τελετή Βράβευσης του Παγκύπριου μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Μικρασία – Πόντος – Αλησμόνητες Πατρίδες – 100 χρόνια Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού», τον οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922 – 2022 του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής εκπαίδευσης και το Λύκειο Κύκκου Α΄.  

Κάθε φορά που στη μνήμη μας και στην καρδιά έρχεται η πνευματική πηγή τού Ελληνισμού, που λέγεται Μικρά Ασία, νοιώθουμε να διαπερνά ολόκληρο το είναι μας ένας βαθύς ιστορικός πόνος. 

Ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης είπε και έγραψε βέβαια «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Η Μικρά Ασία, όμως, δεν  μάς πληγώνει μόνο,  αλλά και μάς συγκλονίζει. Αδυνατούμε ακόμη να το πιστέψουμε ότι ο ελληνισμός με τη μακραίωνα ιστορική του διαδρομή, με το γόνιμο πνευματικό και δημιουργικό του πνεύμα αλλά και  με τις ιστορικές πληγές τού παρελθόντος, οι οποίες έπρεπε να τον είχαν διδάξει και φρονηματίσει, περιέπεσε και πάλιν «στη δολερή διχόνοια» με αποτέλεσμα τη φρικτή Μικρασιατική καταστροφή, τις τραγικές συνέπειες τής οποίας δεν καταφέραμε  ακόμη να ξεπεράσουμε.

Κύπρος, Μικρά Ασία και Πόντος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Κι η Μικρά Ασία κι ο Πόντος πανάρχαιες Ελληνικές κοιτίδες, κι η Κύπρος, σε εξίσου νευραλγικές γεωγραφικές θέσεις. Επήλυδες οι Τούρκοι κι εκεί κι εδώ, πεισματικά αρνούμενοι τον οποιοδήποτε εκπολιτισμό, πλήττοντες διά του αριθμού κι όχι της ποιότητάς τους. Αναλλοίωτα και τα συμφέροντα των ξένων, καθώς κι η επιτηδειότητα των Τούρκων να τα εκμεταλλεύονται. Χωρίς προσχήματα ή οποιαδήποτε συγκάλυψη, οι στόχοι της Τουρκίας και τότε και σήμερα. Επιδιώκουν σήμερα μεθοδικά Τουρκοποίηση της Κύπρου, όπως το επεδίωξαν και το πέτυχαν, τότε, για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Ως εκ τούτου είναι χρέος μας ιερό να ανατρέχουμε στις ιστορικές μας πηγές, είτε αυτές είναι σελίδες δόξας και ηρωισμού είτε είναι σελίδες γεμάτες θλίψη και πόνο, αφ’ ενός μεν  για να αντλούμε δύναμη από τις ιστορικές μας επιτυχίες, αφ’ ετέρου δε για να διδασκόμαστε από τα τραγικά λάθη τού παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις συγχαίρω την επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και όσους συνέβαλαν στη διεξαγωγή του μαθητικού  διαγωνισμού. Βεβαίως θερμά συγχαρητήρια και προς όλους  τους μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα αυτούς που βραβεύονται ή επαινούνται.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

        7 Ιουνίου  2023.           

Print Friendly, PDF & Email

Share this post