Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» των Επιτροπών Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (15.11.2023)
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Μνήμες Κατεχόμενης Γης» την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους
15.11.23
Σε κρίσιμες από κάθε άποψη μέρες, κατά τις οποίες μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας και την ίδια ώρα η Τουρκία παραμένει όχι απλά αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση της νήσου μας, στο εσωτερικό υπάρχουν δήθεν «λογικές» φωνές που ζητούν μέχρι και την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να ισχύει ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ότι «ὁ πλοῦς ἐν νυκτί, πυρσὸς οὐδαμοῦ», εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα φως αντίστασης κι ελπίδας. Κι αυτή η πεποίθησή μου στηρίζεται στο γεγονός, ότι η μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας μας δεν εξέλιπε. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, έχει τη διάθεση για αγώνα και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, στρέφεται και η αποψινή εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Χαιρετίζοντας την συγκέντρωση αυτή θεωρώ χρέος μου να καταθέσω τις διαχρονικές θέσεις της Εκκλησίας, που, είμαι σίγουρος, πως είναι και οι θέσεις των πολλών.
Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έτη από τη θλιβερή ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της νήσου μας. Η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, έβαλε ταφόπλακα τόσο στις προσδοκίες των προσφύγων μας για σύντομη επίλυση του προβλήματος και επιστροφής στις εστίες τους, όσο και στο όνειρο πολλών τουρκοκυπρίων να ζήσουν ειρηνικά σε μίαν ενωμένη Κύπρο.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που μία πορεία δεκάδων χρόνων, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, θεωρώ ότι αγωνιούμε και ανησυχούμε υπέρμετρα, φοβούμενοι μήπως η μη ύπαρξη διαδικασίας οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα. Υπενθυμίζουμε ότι και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγινε εν μέσω συνομιλιών. Η Τουρκία αφού πέτυχε, με την παγίδευσή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες, και με την πάροδο του χρόνου, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.
Οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να μας αλώσουν και με έναν άλλο τρόπο. Ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές. Έχουν προωθήσει χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα κι αν δεν μας επιτεθούν, με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται και που συνεχίζουν να φτάνουν στην Κύπρο, σε λίγα χρόνια θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει και η Κυβέρνηση εκτιμώντας τον μεγάλο αυτό κίνδυνο να πάρει μέτρα εκδίωξης αυτών των λαθρομεταναστών που δεν κινδυνεύουν στις χώρες απ΄ όπου μας στάληκαν. Κι εμείς να επαγρυπνούμε.
Θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα που απολαμβάνει σήμερα όλος ο ελεύθερος κόσμος. Όλοι οι Ευρωπαίοι δικαιούνται ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση κι ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς δεν δικαιούμαστε αυτά στην ίδια τη χώρα μας, στα σπίτια και τις περιουσίες μας; Τα πιο πάνω συνιστούν θέσεις αρχών. Θα πρέπει αμετακίνητα να σταθούμε σ’ αυτές. Κανένας δεν μπορεί να μας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα. Η Τουρκία θα πρέπει να εξαναγκαστεί από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει το δίκαιό μας.
Τονίζουμε, με τη σημερινή ευκαιρία, ότι η σημερινή μέρα, πέρα από την καταδίκη του ψευδοκράτους, θα πρέπει να ανανεώνει και την πίστη του λαού μας στην τελική κατίσχυση των δικαίων μας, με την απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.
Προς επίτευξη του κοινού αυτού στόχου, η Εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα του λαού μας. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι, αργά ή γρήγορα, η μέρα της δικαίωσης θα έλθει. Αρκεί όλοι εμείς με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας.
Ευχόμαστε όπως με τη βοήθεια του Θεού, αλλά και με την καθολική συστράτευση, ομόνοια και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και όλου γενικά του λαού μας, σύντομα αξιωθούμε να γιορτάσουμε την επικράτηση του δικαίου μας.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
15 Νοεμβρίου 2023