Ομιλία κ. Κωνσταντίνου Κελεπέσιη κατά την τελετή βράβευσης των αρίστων αποφοίτων 2022-2023 απο την εκπ. περιφέρεια Κυθρέας (18 Δεκεμβρίου 2023)

Ομιλία κ. Κωνσταντίνου Κελεπέσιη κατά την τελετή βράβευσης των αρίστων αποφοίτων 2022-2023 απο την εκπ. περιφέρεια Κυθρέας (18 Δεκεμβρίου 2023)

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας,

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης,

Έντιμε κύριε Δήμαρχε,

Κύριε πρόεδρε και μέλη της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ευχαριστούμε  τη σχολική εφορεία και το Δήμο Κυθρέας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Τέτοιες εκδηλώσεις  κρατούν ζωντανή στην μνήμη μας την Κυθρέα και  ζωντανό το δέσιμο των ανθρώπων της μέσα από το πέρασμα του χρόνου της προσφυγιάς. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που θα εκφωνίσω την αποψινή ομιλία.

Εμείς η νέα γενιά γνωρίσαμε την Κυθραία μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Μας μετέφεραν τις ομορφιές, τα αρώματα και της μυρωδιές του χωριού μας. Οι διηγήσεις τους μας   μεταφέρουν  νοερά  στους  δρόμους της Κυθρέας , στους ελαιώνες , στα περβόλια, στο δάσος της  Χαλευκας, στα νερά  του  Κεφαλόβρυσου. Η καρδιά μας είναι γεμάτη από τις    ομορφιές  και μυρωδιές του τόπου  μας.    Οι αναμνήσεις τους είναι πλέον και δικές μας, η αγάπη τους για τον τόπο τους είναι και δικιά μας. Μας καλλιέργησαν τον πόθο για επιστροφή και την επιθυμία για δικαίωση. Η Κυθραία ζει μέσα στις καρδιές μας όπως την έζησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Το δικαίωμα για επιστροφή στον τόπο μας το κληροδότησαν σε εμάς οι γονείς μας και για αυτό θα το υπερασπιζόμαστε  και θα το διεκδικούμε.

Εκδηλώσεις σαν την σημερινή είναι ύψιστης σημασίας για τη  διατήρηση των  δεσμών  των νέων με την κατεχόμενη Γη μας, τη Κυθραία μας. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ η Τούρκικη εισβολή του 1974 και  όλες οι τραγικές συνέπειες για το τόπο μας. Δεν θα πρέπει να αφεθούν στη λήθη οι  Άνθρωποι που σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ,οι  αγνοούμενοι μας , αυτοί  που πέθαναν στην προσφυγιά με ανεκπλήρωτο το πόθο της επιστροφής.

Δυστυχώς στις μέρες μας η τουρκική προπαγάνδα βρίσκεται σε έξαρση μεταδίδοντας διαστρεβλομένες πληροφορίες διεθνώς, ακόμα και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου.  Εμείς η νέα γενιά οφείλουμε να αντιδράσουμε. Αναμφισβήτητα, η παιδεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντικό είναι να αφυπνισθούν οι νέοι. Να διοργανωθούν εκδηλώσεις στα σχολεία, οι οποίες να προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων με αφηγήσεις ιστοριών από τα κατεχόμενα χωριά αλλά και της κουλτούρας και του πολιτισμού. Ως νέοι πρέπει να έρθουμε σε μια πιο ουσιαστική επαφή με την κατεχόμενη γη μας και να μην πάψουμε να διεκδικούμε την  επιστροφή στο τόπο μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την σχολική εφορεία Κυθρέας   και το Δήμο Κυθρέας για όλες της εκδηλώσεις που οργανώνουν με στόχο να φέρουν πιο κοντά τους νέους με την κατεχόμενη γη μας.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα  να αναφερθώ σε  αρετές που ως νέοι πιστεύω  οφείλουμε να έχουμε στη ζωή μας για την εκπλήρωση των στόχων μας . Ελεύθερα και άφοβα  πρέπει να εκφράζουμε   την άποψη μας και να  είμαστε ικανοί να ασκούμε κριτική στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά στην σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, θεωρώ πως πρέπει να μην πάψουμε να διεκδικούμε με υπομονή και επιμονή μια λύση δίκαιη για το τόπο μας . Στο σημερινό, αβέβαιο κόσμο  πρέπει να είμαστε στωικοί και να προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό που μπορούμε έχοντας ως πρότυπο μας τις γιαγιάδες και του παππούδες μας που παρόλο που έχασαν ότι είχαν και έζησαν  στην προσφυγιά συνέχισαν να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους, με το βλέμμα τους πάντα στραμμένο στο Βορρά.

Εμείς  οι νέοι αποτελούμε το μέλλον αυτού του τόπου, για αυτό και πρέπει  να διατηρήσουμε  ζωντανή στη καρδιά μας την κατεχόμενη Γη μας.  Ως νέα γενιά έχουμε ευθύνη να παλέψουμε για την κατεχόμενη γη μας και για την επικράτηση της δικαιοσύνης. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στους γονείς μας, σε όσους θυσιάστηκαν το 1974, στην Κυθρέα μας , στη πατρίδα μας .

Σας ευχαριστώ για την αμέριστη προσοχή σας.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post