Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Φίλιππου Καρατσιόλη «Ζωγραφίζοντας την κατεχόμενη Τύμπου. Πινελιές Ζωής»
Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Δευτέρα 26/02/2024
Η αποψινή σεμνή εκδήλωση είναι ένα νοερό ιερό προσκύνημα στην τουρκοκρατούμενη, για 50 έτη, Κοινότητα της Τύμβου. Την ονομάζω «σεμνή εκδήλωση», αφού όλοι οι συντελεστές της διακρίνονται από σεμνότητα και αγάπη για την πατρίδα μας και τη διατήρηση όλης συλλογικά της παραδόσεως, που άλλοτε συνειδητά και άλλοτε υποσυνείδητα μας συναποτελεί. Η παράδοση τόσο της Ελληνικής όσο και της Ορθόδοξης χριστιανικής ταυτότητας μας, συνεχίζει να ζει μέσα μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου αιώνες τώρα.
Η αποψινή εκδήλωση μάς καλωσορίζει στα ιερά και όσια της Τύμβου, μέσα από το βιβλίο «Ζωγραφίζοντας την κατεχόμενη Τύμπου. Πινελιές Ζωής» του κ. Φίλιππου Καρατσιόλη. Η Τύμβου, σήμερα, δεν είναι ένα από τα τουρκοκρατούμενα χωριά μας με πρόσβαση κάτω από τις γνωστές συνθήκες, αλλά είναι ένα καλά περιφραγμένο στρατόπεδο του πάνοπλου τουρκικού στρατού.
Ο Φίλιππος μάς βοηθά να μη ξεχνούμε την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό των συγχωριανών του. Όλο αυτό το κράμα ιστοριών, γεγονότων κ.ά. μεταλαμπαδεύονται στα παιδιά των παιδιών και των εγγονιών των Τυμπιωτών όπου κι αν βρίσκονται, ενθάδε και απανταχού της υφηλίου.
Το θαύμα, ως παράδοξο συμβάν, διαρκεί αφού λειτουργούν απαραχάρακτες και αμετακίνητες οι πρεσβείες των Αγίων της Τύμβου: του Προφήτη Ηλία, του Τροπαιοφόρου Γεωργίου, των Σαράντα Μαρτύρων, της Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας. Βέβαια, οι ευλαβείς Τυμπιώτες θα με προλάβουν να μου υπενθυμίσουν «έχουμε και τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Θέκλα στο Μαρκό», η οποία σήμερα περιλαμβάνεται στα εκκλησιαστικά όρια της νεοσυσταθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος το 2007, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε, πέρα από τους σύντομους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν και ακολουθούν, θα το παρουσιάσει αναλυτικά και θα το αποτιμήσει ερευνητικά ο Βυζαντινολόγος, φίλος και συνεργάτης, Εκκλησιαστικός επίτροπος Παναγίας Γενάγρων Δρ. Ανδρέας Φούλιας. Τους ευχαριστούμε όλους για τον κόπο τους.
Όσοι από εμάς απόψε επιθυμούμε να αποκτήσουμε το βιβλίο, θα γευθούμε τον καρπό της πολύμοχθης και πολύχρονης αγάπης του συγγραφέα, για την έρευνα των πηγών περί της Κοινότητας Τύμβου και της διατήρησης κάθε μορφής δράσεων και δραστηριοτήτων των κατοίκων της πριν το 1974, κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος κατά του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμφορά, τον όλεθρο και τον κατατρεγμό και εκτοπισμό που επέφερε η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974.
Περισσότερα για το περιεχόμενο και την πρωτογενή ή δευτερογενή αξία του πληροφοριακού υλικού του βιβλίου «Ζωγραφίζοντας την κατεχόμενη Τύμπου. Πινελιές Ζωής», όπως ήδη αναφέραμε, θα ακούσουμε στη συνέχεια εμπεριστατωμένα.
Περαίνοντας τον σύντομο αυτό Χαιρετισμό, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι οι Πρόσφυγες ζούμε και πεθαίνουμε με τον πόθο της επιστροφής στην πατρώα γη, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ελευθερίας και επικράτησης των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον κάθε άνθρωπο ατομικά και συλλογικά σε ολόκληρη τη νήσο μας, όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τον φίλτατο μου Φίλιππο Καρατσιόλη τον γνώρισα γύρω στο 2009 με 2010 όταν ξεκίνησα δειλά-δειλά, ως επικεφαλής της ανασύστασης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, να αναζητώ ανθρώπους μετριοπαθείς, τίμιους, συνεργάσιμους και ασφαλώς ένεκα της αγάπης τους για την Εκκλησία, την Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία και τα ιερά μνημεία της γενέτειρας γης, να ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση και διατήρησή τους μέχρι την ευλογημένη ημέρα της ελευθερίας, καθώς και τη διατήρηση στις ελεύθερες περιοχές των εκκλησιαστικών εορτών και παραδόσεων των Τυμπιωτών.
Η ενασχόλησή του, με μέτρο και διάκριση, με τα κοινά της Κοινότητας Τύμβου ήταν ένα επιπρόσθετο δεδομένο για να προταθεί ως μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Τύμβου. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια τώρα αγαστής συνεργασίας μας, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών του εκτοπισμού και της προσφυγιάς, αποτιμάται πολύτιμη η προσφορά του Φίλιππου Καρατσιόλη και ως μέλους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής μας.
Συγχαίρω τον απλό άνθρωπο Φίλιππο Καρατσιόλη για την ποικίλη προσφορά του και τη συγγραφή ακόμη ενός βιβλίου, το «Ζωγραφίζοντας την κατεχόμενη Τύμπου. Πινελιές Ζωής». Εύχομαι η αγάπη του και ο ζήλος του για την κατεχόμενη Κοινότητα να βρει νέους, να μυηθούν στη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της κατεχόμενης Τύμβου και όλων των τουρκοκρατούμενων εδαφών μας.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να χαιρετίσω την εσπερίδα αυτή και να ευχηθώ στον Φίλιππο Καρατσιόλη και όλους τους Τυμπιώτες υγεία και οικογενειακή ευτυχία και να αξιωθούμε να ζήσουμε την ελευθερία και την επιστροφή στη σήμερα σκλαβωμένη Τύμβου της Μεσαορίας.
Σας ευχαριστώ.