Με λαμπρότητα η πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα η πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου στη Λευκωσία

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1955-59 ήταν «ένα επαναστατικό, απελευθερωτικό και ανανεωτικό κίνημα, ιστορικής κάθαρσης και εθνικής αποκατάστασης και αποτελεί κορυφαία ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό της Κύπρου», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου, εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, μετά την δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Στη Δοξολογία, που τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου, παρίστατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της πολιτικης και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και μαθητές.

Στον πανηγυρικό του λόγο ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν «ομόθυμος, πάνδημος και σχεδόν καθολικός» και ότι «ενσάρκωσε τον πόθο της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσής και της ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα». Αναφερθείς στα παραδείγματα των ηρώων και των μαχών που έδωσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο κ. Αντωνίου έκανε λόγο για «πράξεις σπάνιας ανδρείας και ηρωισμού».

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι «η πατρίδα μας ψηλαφεί ως σήμερα αιμάσσουσες τις ανοιχτές πληγές της», προσθέτοντας ότι «ο κατακτητής απεργάζεται μεθοδικά τη μονιμοποίηση των τετελεσμένων και την αποξένωση των κατεχομένων εδαφών μας από τους μόνιμους και φυσικούς κατοίκους τους». Έκανε λόγο, επίσης, για «εγκληματική απάθεια» από τη διεθνή κοινότητα και εφαρμογή άλλων μέτρων και άλλων σταθμών κατά περίσταση, για την απόδοση του δικαίου.

«Σήμερα προβάλλει όσο ποτέ επιτακτικά η ανάγκη να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα μέσα από την παιδεία μας», ανέφερε τέλος ο κ. Παναγιώτου, παράλληλα με τις προσπάθειες για απελευθέρωση της Κύπρου.

Μέρα μνήμης και παραδειγματισμού η σημερινή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Μέρα μνήμης και παραδειγματισμού είναι η επέτειος της 1ης Απριλίου, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, στην οποία παρέστη μαζί με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος του ναού, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης, αλλά και παραδειγματισμού, να θυμηθούμε τα κατορθώματα των προγόνων μας, αλλά και να αποφασίσουμε να τους μιμηθούμε, να ολοκληρώσουμε τον αγώνα τους και να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post