Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά (7 Απριλίου 2024)
Την Γ΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμάται με ιδιαίτερο τρόπο ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου, ο οποίος τοποθετείται εν μέσω του Ναού προς προσκύνηση. Ο συμβολισμός του Σταυρού είναι διπλός: από τη μια, είναι σύμβολο θυσίας και άσκησης και από την άλλη είναι σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας επειδή μόνο δια του Σταυρού μπορούμε να φτάσουμε στην Ανάσταση. Έτσι, ο Σταυρός μάς προαναγγέλλει τον εκούσιο θάνατο του Σωτήρος Χριστού, αλλά ταυτόχρονα και την Ανάστασή Του.
Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού, στον Πεδουλά, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιάκωβο Καλογήρου και τον Οικον. π. Λουκά Κασινίδη, καθώς και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.
Στο τέλος της Δοξολογίας, σύμφωνα με την τυπική διάταξη της Εκκλησίας, τελέστηκε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού στο σολέα. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο και τους κληρικούς, έψαλλαν και οι πιστοί το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και το τροπάριο «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα…». Ακολούθως, ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμα του θείου λόγου, με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα, επεσήμανε τη σημασία της ελευθερίας επιλογής που έχει ο άνθρωπος να ακολουθήσει τον δρόμο προς τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, χρησιμοποιώντας την κρίση και τον λογισμό του: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.» (Μαρκ. η΄ 34). Αυτή η πορεία προϋποθέτει διάθεση για αγωνιστικότητα, ταπείνωση, μετάνοια, συγχωρητικότητα και αγάπη, σύμφωνα με το παράδειγμα του Κυρίου.
Αναφέρθηκε στον ύμνο της ημέρας «τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν», το οποίο, αφού διανύσαμε το πρώτο μισό της περιόδου των Νηστειών, μάς προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Ο Σταυρός είναι αλληλένδετος με την Ανάσταση. Δεν μπορεί να νοηθεί ο Σταυρός χωρίς την Ανάσταση, αφού δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο που οδηγεί στην χαρά της Ανάστασης. Από την άλλη, δεν μπορεί να έρθει η Ανάσταση χωρίς τον προσωπικό αγώνα του καθενός, ως εκδήλωση της θυσιαστικής αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου για την κανονική άδεια να λειτουργήσει ανάμεσα στους Πεδουλιώτες και να τελέσει το μνημόσυνο της μητέρας του κ. Πανίκου Ηροδότου, άρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου.
Τέλος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα, με τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας και του Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Μόρφου, να αξιωθούμε να βιώσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και τη Λαμπρά ημέρα της Αναστάσεως του Ζωοδότη Λυτρωτή μας.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας