Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης του Κοινοτικού Συμβουλίου Βώνης «Το χωριό μου, η Βώνη» (9 Μαΐου 2024)
Επιθυμώ ευθύς εξαρχής να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, φίλτατο Γιώργο Αντωνίου, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου του για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή μας σύναξη. Ασφαλώς, πρώτα και κύρια να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του στη θέση του Κοινοτάρχη της κατεχόμενης Βώνης. Η ομόφωνη επανεκλογή του με συγκινεί διότι παρά τις δυσκολίες της προσφυγιάς αγωνίζεται για την ενότητα της Βώνης και τη συνεργασία όλων.
Ταυτόχρονα όμως, συγχαίρω όλους εσάς τους εκτοπισμένους Βωνιάτες, οι οποίοι προσπαθείτε όσο μπορεί ο καθένας να κρατήσετε την ενότητα όλων όσων έχουν καταγωγή από την κοινότητα Βώνης.
Έχουν περάσει 50 χρόνια από την προδοσία της Χούντας των Αθηνών και των ενθάδε συνεργατών τους στη μωρία της αυτοχειρίας και του ακρωτηριασμού της πατρίδας μας, με το πραξικόπημα κατάλυσης της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι μωροηρωϊσμοί θα άνοιγαν όχι μόνο την κερκόπορτα, αλλά θα άνοιγαν διάπλατα οι πόρτες δίνοντας το διπλό άλλοθι στην Τουρκία για να θέσει σε εφαρμογή τα μόνιμα και διαρκή προγράμματά της για ανάκτηση της νήσου μας και την τουρκοποίησή της πέρα για πέρα.
Στα διεθνή φόρα διαρκούν μέχρι σήμερα οι «δικαιολογίες» και «διευκρινίσεις» της Τουρκίας, μέσω της τουρκικής προπαγάνδας, ότι δεν έκανε εισβολή και κατάληψη ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά «εκπλήρωση της εγγυητικής της υποχρέωσης, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, κάνοντας ειρηνευτική επιχείρηση» και όχι απόβαση, ενώ ταυτόχρονα προπαγανδίζει ότι το 1974 «σταμάτησε τον εμφύλιο μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου και διαφύλαξε την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον αφανισμό».
Τα λέω αυτά για να θυμόμαστε το δίδυμο έγκλημα στο σώμα της Κύπρου και να μαθαίνουν οι νέες γενιές πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Παραδείγματα προς αποφυγήν. Χωρίς μισαλλοδοξίες, σοβινισμούς και εκδικητική διάθεση, αφήνοντας κατά μέρος τυχόν διχογνωμίες του παρελθόντος. Όλοι να διδασκόμαστε από το παρελθόν, είτε ένδοξο είτε ανάξιο, για να μπορέσουμε με αλληλοσυγχώρεση και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά χάριν των παιδιών σας και των εγγονιών σας, με σημαία την Κύπρο μας.
Με ένα πάτημα στον Η/Υ αμέσως η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια την τουρκική προπαγάνδα, αυτά τα οποία μαθαίνουν τα παιδάκια στην κατεχόμενη πατρίδα μας είτε ευρίσκονται ανά το παγκόσμιο. Επισημαίνει η τουρκική προπαγάνδα «έχουμε μια Κύπρο στα βόρεια τουρκική και μια άλλη Κύπρο στα νότια ελληνική».
Καλούμαστε να μελετούμε με ψυχραιμία τα πράγματα και να τα ερμηνεύουμε από το πρωτότυπο και όχι μέσω δευτερογενών και τριτογενών κίβδηλων ερμηνειών.
Δοξολογώ τον Θεό και ευχαριστώ την Εκκλησία στα πρόσωπα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου που μου ανέθεσαν, μεταξύ άλλων διακονημάτων από τον Μάρτιο του 2008 άμα τη εκλογή και χειροτονία μου εις Επίσκοπο, την ανασύσταση των κατεχομένων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Με τη δική σας στήριξη μπορέσαμε μαζί να γνωρίσουμε τους ανθρώπους μας, να συμμεριστούμε όσο είναι εφικτό την κάθε περίπτωση με σεβασμό και διάκριση. Μαζί με τους εκτοπισμένους μας αναζητήσαμε και εντοπίσαμε τις εορτές και τις παραδόσεις της κάθε κοινότητας.
Μαζί αναζητούμε τους πρόσφυγες μας και θέλουμε να είμαστε κοντά τους όσο είναι εφικτό, στις χαρές και τις λύπες τους, όπως φαίνεται και μέσα από το νέο βιβλίο «Το χωριό μου, η Βώνη».
Θέλουμε μαζί σας να μάθουμε για τη σημερινή υπό κατοχή τραγική κατάσταση των χωριών, των εκκλησιών και των κοιμητηρίων μας.
Στην περίπτωση της Βώνης, του χωριού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, αφού ο περικαλλής ενοριακός ναός και το παρεκκλήσι νότια της κοινότητας είναι αφιερωμένα στον Τροπαιφόρο, «των αιχμαλώτων ελευθερωτή και των πτωχών υπεραστή και ασθενούντων ιατρός».
Ο μεν ενοριακός ναός εορτάζει τον Απρίλιο, ενώ το Παρεκκλήσι το Νοέμβριο, το οποίο προσκαλούσε στην πανήγυρι και τα γύρω όμορα χωριά των Χύτρων.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω επωνύμως τα μέλη της Εκκλησιαστικής μας Επιτροπής Αγ. Γεωργίου Βώνης. Πρώτα να μνημονεύσω τους κεκοιμημένους Νίκο Βωνιάτη και Χριστάκη Καραγιώργη. Τα μέλη είναι οι Παναγιώτης Σταυρινίδης, Ελένη Γιωργακουδιού, Παναγιώτης Παπακυριακού και Κωσταντίνος Καραγιώργης.
Θέλω να επισημάνω ένα σημείο από το περιεχόμενο του πλούσιου από κάθε άποψη βιβλίου «Το χωριό μου, η Βώνη» από ιστορίες, διηγήσεις, περιστατικά κ.ά. που έχουν άμεση αναφορά με τη Βώνη και τους ανθρώπους τους. Ακόμη και για τη σχέση της Βώνης με την αρχαία Δωδώνη, περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα.
Η επισήμανσή μου αφορά το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου. Η φωτογραφία στη σελίδα 147, προέρχεται από το αρχείο του Γραφείου κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της ΙΑΚ. Η απαθανάτιση έγινε πρόσφατα και εστάλη με πολλή χαρά από τον ομιλούντα στον Πρόεδρο της Κοινότητας Βώνης και σε μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Βώνης.
Μέχρι πρότινος ερχόντουσαν οι επισφαλείς πληροφορίες ότι το εκκλησάκι κατεδαφίστηκε διότι εμπόδιζε τη διαπλάτυνση του δρόμου και την κατασκευή του κυκλικού κόμβου. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, στη συζήτηση για τις εκκλησίες και εξωκλήσια της κοινότητας (ειρήσθω εν παρόδω το Έξω Μετόχι εκτός τον Άγιο Γεώργιο έχει π.χ. την Παναγία των Παίδων στις 31 Αυγούστου. Μάλιστα αγιογραφήθηκε από οικογένεια της κοινότητας η εικόνα της Παναγίας στον Συν. Στρόβολο ΙΙΙ, όπου πηγαίνουμε στον ναό του Απ. Ανδρέα και εορτάζουμε την εν λόγω εορτή), έγινε αναφορά για τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος εορτάζει και στη Βώνη, στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως εφέτος. Όμως όλα τα γύρω χωριά πήγαιναν στις 2 στον Εσπερινό και 3 Νοεμβρίου στη Θ. Λειτουργία στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα όρια της Βώνης. Τότε μου δόθηκε η πληροφορία ότι υπάρχει μισοκατεστρεμμένο το Εκκλησάκι. Λάβαμε τις πληροφορίες και πήγα με τον συνεργάτη μου κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, κοινοτάρχη Τραχωνίου Κυθρέας, και το αναζητήσαμε και όντως υπάρχει. Έτσι έχουμε και τη φωτογραφία. Μάλιστα, το εκκλησάκι όπως και άλλα έχουν τοποθετηθεί στο Google Maps, το οποίο είναι μια ακόμη κατοχύρωση της ύπαρξής τους.
Προσευχή και προσδοκία μας είναι να βρούμε ένα τρόπο, σεμνά και ταπεινά, για να το αναστηλώσουμε. Ήδη ενημερώσαμε την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή και θα παρακολουθούμε το θέμα μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Και πάλι σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών
και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Διαμερίσματος Μεσαορίας
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
09 Μαΐου 2024