Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στη χάρη του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Γούφες (Κυριακή, 26.5.2024)

Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στη χάρη του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Γούφες (Κυριακή, 26.5.2024)

Οι εκτοπισμένοι του κατεχόμενου χωριού Γούφες εκκλησιάστηκαν για δεύτερη φορά (A΄ εκκλησιασμός 3.9.2023), μέσα στη χαρά την αναστάσιμης πορείας προς την Πεντηκοστή, στην κατεχόμενη κοινότητά τους. Ο τελευταίος εκκλησιασμός πριν την τουρκική εισβολή ήταν το 1970.

Το πρωί της Κυριακής, 26 Μαΐου 2024, οι εκτοπισμένοι επέστρεψαν δοξολογικά προς τον Αναστάντα Θεάνθρωπο Λυτρωτή και παρακλητικά προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου αναστηλώθηκε πρόσφατα με τις προσπάθειες της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τη συνεργασία και συνδρομή των χωριανών.

Ήταν αθρόα η προσέλευση των πιστών και η συμμετοχή προσφύγων από την κοινότητα και τα γύρω χωριά, αλλά και από όλη την Κύπρο, καθώς και συγχωριανών που ζουν στο εξωτερικό. Το παρόν τους έδωσαν επίσης και Τ/Κ χωριανοί, όπως και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ακολούθησε ο αναστάσιμος Όρθρος της Κυριακής του Παραλύτου και μεθεόρτιοι ύμνοι εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ακολούθησε η θεία Λειουργία προισταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Ζορπάς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας και μνημόσυνα των τεθνεώτων κληρικών και λαϊκών, πατέρων και αδελφών μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών εικόνων της Αναστάσεως και του Αγίου Γεωργίου πέριξ του Ναού.

Στις καρδιές όλων κυριάρχησε η κατάνυξη της χαράς της Αναστάσεως και η προσήλωση στα ψαλλόμενα και τα τελούμενα.

Στο αναλόγιο διακόνησε ο ψάλτης μας, Αιμίλιος Θουπής από την Αγγελόκτιστη στο Κίτι.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο θαύμα της θεραπείας του Παράλυτου από τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, Ιησού Χριστό, καθώς και το θαύμα της ανδριωσύνης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Όλα ξεκινούν και ολοκληρώνονται στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, Τον οποίο παιδιόθεν ακολούθησε ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους, παρόντες και απόντες, επώνυμους και μη επώνυμους, οι οποίοι συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα η αναστήλωση του ναού στις Γούφες, ως ιστορικού κειμηλίου της παρουσίας των προγόνων μας και διατήρησης άσβεστης της φλόγας του ανεσπέρου φωτός της Αναστάσεως.

Όλοι κρατήσαμε ως πνευματική πανοπλία την ευλογία που μάς επιφύλαξε ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου της κοινότητας Γούφες Αμμοχώστου

********************

Εκκλησιασμός στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις Γούφες. Μυσταγωγία και κατάνυξη

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε την Κυριακή, 26 Μαίου 2024, στις Γούφες Λευκονοίκου, η θεία λειτουργία στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Ήταν μια πραγματική μυσταγωγία!

Ο επίσκοπος και η συνοδεία του έφθασαν πρωί πρωί στις Γούφες, όπως και οι πρόσφυγες από τις Γούφες, την Πόλη Χρυσοχούς, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία και την Αθήνα. 

Οι ψαλμωδίες των ιερέων και των ιεροψαλτών από κοινού με την στεντόρεια και μελωδική φωνή του Επισκόπου δονούσαν τον ναό και διαχέονταν στο ήσυχο και υποβλητικό περιβάλλον. Όλα  ήταν λιτά και απέριττα και η σιωπή του εκκλησιάσματος υποδειγματική.

Το θυμίαμα του διακόνου προσέδιδε στον χώρο εκστασιακή διάσταση. Οι πιστοί έψαλλαν μαζί με τον Επίσκοπο και τη συνοδεία του εκκλησιαστικούς ύμνους στον Τριαδικό Θεό, τον Άγιο Γεώργιο και τη Θεοτόκο.              

Όταν ο Επίσκοπος στάθηκε στην Ωραία Πύλη και είπε “Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε” πολλοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων.

Στο τέλος της λειτουργίας τελέσθηκε και το μνημόσυνο των αποθανόντων προσφύγων και συγχωριανών της προσφυγιάς. Ήταν συγκινητική η μνημόνευση από τον Επίσκοπο, όλων των νεκρών προσφύγων από τις Γούφες. Η τελευταία μόνιμη κάτοικος των Γουφών ήταν η Φοίβη Λοϊζου, η οποία απεβίωσε πριν δυο χρόνια, αφού ήπιε το πικρό ποτήρι της δολοφονίας του συζύγου και του γιου της το 1974, στο ίδιο το χωριό της.

Στο τέλος της λειτουργίας έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στον αυλόγυρο της εκκλησίας και πήραν όλοι τη χάρη του περνώντας κάτω από την εικόνα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της λειτουργίας προσήλθαν στην εκκλησία και πολλοί Τουρκοκύπριοι κάθε ηλικίας και φύλου για να χαιρετίσουν τους Ελληνοκύπριους συγχωριανούς τους και να γνωρίσουν τις  οικογένειές τους.

Ο εορτασμός τελείωσε με εδέσματα που ετοίμασαν ο κυρίες των Γουφών και προσέφερε η εκκλησιαστική επιτροπή.

Όλοι εύχονταν μεταξύ τους  “και του χρόνου”  και  έδιναν ραντεβού για το επόμενο συναπάντημα στις Γούφες.

Πρέπει να αναφέρω τη συνδρομή των τοπικών δημοτικών αρχών των Γουφών και του Λευκόνοικου, όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου και τον ευπρεπισμό της εκκλησίας, καθώς και την τοποθέτηση καθισμάτων στον ναό. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και από τις δυο κοινότητες αποτελούν προϋπόθεση για τη περαιτέρω πορεία της πίστης μας.

Η επίσκεψη και η ανακαίνιση των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα χωριά μας και η λειτουργία τους, έστω και μια φορά το χρόνο είναι αναγκαία, προκειμένου να περισωθεί η κοινωνική συνοχή των χωριών μας και να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας.

Η Εκκλησία και οι Επίσκοποι έχουν ιερό καθήκον να συνδράμουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή και καρτερία των πιστών.

Ευχαριστούμε τους Επισκόπους που επιδίδονται με ζήλο στο θεάρεστο έργο τους.

Λοΐζος Λοΐζου

εκ Γουφών Αμμοχώστου

(τώρα στην Αθήνα)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post