Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στην Παναγία του Τράχωνα μετά από 41 χρόνια
Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, κατάνυξη και πνευματική χαρά πραγματοποιήθηκε προσκύνημα-εκκλησιασμός, μετά από 41 έτη στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα, την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015. Τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα.
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι χριστιανοί του Τράχωνα και άλλοι πιστοί από τα ελεύθερα μέρη της νήσου μας συνάχθηκαν, με δάκρυα στα μάτια, και συμμετείχαν στον Εκκλησιασμό στην Παναγία του Τράχωνα, με υποδειγματική υπομονή και συνεργασία σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της κατεχόμενης ενορίας.
Συναισθηματικά φορτισμένοι και φορτωμένοι με χιλιάδες αναμνήσεις οι Τραχωνίτες πληγώθηκαν από την εικόνα που αντίκρισαν της ξεγυμνωμένης εκκλησίας από ό,τι θα θύμιζε τις παλαιές ημέρες πριν την εισβολή του 1974.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι μέσα στην πνευματική εφορία της εορτής των Χριστουγέννων εορτάζουμε την Παναγία μας, τη μητέρα του Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Η χάρις της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Τράχωνα έσυρε τα βήματα των πιστών στην κατεχόμενη εκκλησία, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε, απευθυνόμενος στους προσκυνητές ότι “σήμερον γεννᾶται ἐκ Παρθένου ὁ δρακί τήν πᾶσαν ἔχων κτίσιν. Ράκει καθάπερ βροτός σπαργανοῦται ὁ τῆ οὐσίᾳ ἀναφής. Θεός ἐν φάτνη ἀνακλίνεται, ο στερεώσας τούς οὐρανούς πάλαι κατ’ ἀρχάς. Ἐκ μαζῶν γάλα τρέφεται ὁ ἐν τῆ ἐρήμῳ μάννα ὀμβρίσας τῶ λαῶ. Μάγους προσκαλεῖται ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Δῶρα τούτων αἴρει ὁ Υἱός τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμεν Σου τήν Γένναν Χριστέ, Δεῖξον ἡμῖν καί τά θεῖα Σου Θεοφάνεια”.
Ακολούθως, υπογράμμισε ότι στην Εκκλησία, και ιδιαίτερα κατά την ώρα που τελείται η Θεία Λειτουργία οι πιστοί ζούμε ολόκληρη την φιλανθρωπία, την οικονομία, την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Δηλαδή, τον Ευαγγελισμό, την γέννα, την προδοσία, τον Σταυρό, τον εκούσιο θάνατο αλλά και την Ανάσταση, την Ανάληψη εις τους ουρανούς και την Πεντηκοστή, δηλαδή, την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος εντός της Εκκλησίας.
Γι΄ αυτό, όταν τελειώνει η Θεία Λειτουργία ψέλνουμε, καταλήγοντας στο “Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον”.
Στη συνέχεια τόνισε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι κάθε φορά που ζούμε την μητρόπολη των εορτών, τη γέννα του Χριστού μας, του Θεανθρώπου Ιησού, αισθανόμαστε τη διάθεση της ψυχής μας περισσότερο να θέλει να προσευχηθεί για τα λάθη και τις αναβολές μας. Περισσότερο να θέλει να αγαπήσει τον ήλιο της δικαιοσύνης, περισσότερο να θέλει να πλησιάσει με συμπάθεια και αγάπη – διότι αυτά είναι τα δώρα της γέννας του Χριστού μας – τον πόνο του πλησίον. Και πλησίον είναι ο κάθε άνθρωπος, αδιακρίτως.
Ο Χριστιανός, λοιπόν, αυτή την προετοιμασία και αυτή την ευθύνη της χαράς της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού τη ζει καθημερινά, άλλοτε την ζει ως μαρτύριο, ένεκα του αδύνατου της ανθρώπινης φύσεως και άλλοτε ως χαρά και επιλογή, ένεκα της θεϊκής υϊοθεσίας.
“Οὕτως, λοιπόν, ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν Υἱὸν τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον”. Ιδού, λοιπόν, “ινα την υϊοθεσία απολάβομεν”, γι΄ αυτό ήρθε στα ημέτερα ο Υιός του Θεού και προσέλαβε δια της Υπεραγίας Θεοτόκου το σώμα και το αίμα μας, το οποίο θέωσε και ανέστησε.
Ιδού, λοιπόν, γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, η χαρά η εσωτερική, είναι πραγματική και αυθεντική και τούτο διότι δεν μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες τις εξωτερικές. Γι΄ αυτό, κρατήστε αυτή τη χαρά πάντοτε εντός σας. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η πνευμαιτική αυτή εργασία απαιτεί πίστη, εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και απέραντη αγάπη και ταπείνωση.Τρισευτυχισμένος ο άνθρωπος που το κατάλαβε και το παλεύει αγωνιζόμενος νυχθημερόν.
Εύχομαι, λοιπόν, κατέληξε ο Μεσαορίας Γρηγόριος, αυτή η ευλογία του Θεού να κυριαρχεί πάντοτε στην αυτοσυνειδησία μας. Κι αν κάνουμε κάπου λάθος, ως άνθρωποι, υπάρχει η οδός της σωτηρίας, μέσω της μεταμέλειας και της συγχώρεσης. Όλοι μας έχουμε μια ελλειματικότητα ηθικής, άλλος λίγο, άλλος πολύ. Γι΄ αυτό λέμε, προσευχόμενοι, “Συ είσαι ο μόνος αναμάρτητος, Κύριε”. Εμείς είμαστε δούλοι Χριστού, και οι κληρικοί και οι λαϊκοί. Εκείνος μας αποκαλεί φίλους και αδελφούς, εμείς όμως ζητούμε τη χάρη Του και το έλεός Του, γιατί Εκείνος είναι η πηγή των αγαθών και παραμένει σταθερά αμετακίνητος.
Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ευχαρίστησε όλους σας και εξαιρέτως εκείνους, οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βοήθησαν για να είμαστε όπως είμαστε σήμερα εδώ, σ΄ αυτόν τον ιερό τόπο.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και η καλή του προαίρεση. “Ὅπου εἰσί δύο ἤ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τό ἐμόν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν”. Άς παρακαλέσουμε λοιπόν, τον προαιώνων Θεό και εναθρωπήσαντα Υιόν της Παναγίας του Τράχωνα, που σήμερα έσυρε τα βήματά μας ως προσκυνητών σε αυτό τον δικό της ιερό τόπο, να μας φωτίζει και να μας αγιάζει πάσας τάς ημέρας της ζωής μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση των εορταστών και μνημόσυνα των προαπελθώντων κληρικών, διδασκάλων, ευεργετών, κοινοταρχών και εκκλησιαστικών επιτρόπων της Παναγίας του Τράχωνα. Ίδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ιερομόναχο Καλλίστρατο, ο οποίος παραμένει σταθμός για την πνευματική και εκκλησιαστική ζωή του Τράχωνα στην πρόσφατη ιστορική φάση της Εκκλησίας, από το 1916 έως το 1974.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας,
Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Κατεχόμενου Τράχωνα.