Βιβλία / Βιβλιοθήκες

Εορτολόγιο 2024 των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Κυκλοφορεί σε καλαίσθητη έκδοση το Εορτολόγιο 2024 των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας). Το Εορτολόγιο εκδίδεται για έκτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένο στους κληρικούς και λαϊκούς που διακόνησαν την Εκκλησία κατά τα 50 έτη προσφυγιάς και εκτοπισμού. (περισσότερα…)

Ψηφιακός Κατάλογος των εκδόσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ δημοσιεύει τον ψηφιακό Κατάλογο των εκδόσεών του. Ο συγκεκριμένος, αναλυτικός κατάλογος πήγασε από την ανάγκη έντυπης και ψηφιακής διάχυσης του 40ετούς εκδοτικού έργου του Ιδρύματος. Για παραγγελίες βιβλίων ή περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις μπορείτε να καλείτε στο 22 430008 (καθημερινά, 8:00 έως 14:30) ή να στείλετε μήνυμα είτε στο [email protected] είτε στην εφαρμογή μηνυμάτων του Facebook. Υπενθυμίζεται η διάθεση όλων των εκδόσεων στη μισή τιμή. Δείτε τον κατάλογο εδώ...   Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Νέο βιβλίο στὴ σειρὰ τῶν ἐκδόσεων «Θεομόρφου»: Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεἰμ. Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος-Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος αἰ.). Βίος, ἁγιότητα, ἔργα

Οἱ ἐκδόσεις «Θεομόρφου» ἔχουν τὴ χαρὰ νὰ γνωστοποιήσουν στὸ φιλαναγνωστικὸ κοινὸ ὅτι μόλις κυκλοφορήθηκε τὸ βιβλίο τοῦ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Μητροπόλεως Μόρφου Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακείμ, Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος–Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος αἰ.). Βίος, ἁγιότητα, ἔργα, σὲ μία καλαίσθητη καὶ προσεγμένη ἔκδοση. Τὸ ὀγκῶδες αὐτὸ ἔργο (1024 σελίδων) ἀποτελεῖ τὴ διδακτορικὴ διατριβὴ τοῦ συγγραφέα, καρπὸ πολυετοῦς μελέτης καὶ ἔρευνας τῶν σχετικῶν πηγῶν, ποὺ ὑποστήριξε κατὰ τὸ ἔτος 2022 στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ ἐγκρίθηκε μὲ ἄριστα παμψηφεί. Στὴν ἔκδοση περιλαμβάνεται Χαιρετισμὸς τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου Α´ καὶ Προλογικὸ Σημείωμα τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, καὶ ἀκολουθοῦν Πρόλογος καὶ ἐκτενὴς ἐπιστημονικὴ Εἰσαγωγὴ τοῦ συγγραφέα. Τὸ ἔργο διαιρεῖται καθεξῆς σὲ τρεῖς μεγάλες ἑνότητες: Α´. Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος–Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος [...]

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του τρίτομου έργου, με τίτλο: Θρησκευτικές Εικόνες της Καρπασίας

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή, αξιόλογη εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του τρίτομου έργου, με τίτλο: «Θρησκευτικές εικόνες της Καρπασίας». Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο ιστορικής, θρησκευτικής και εθνικής σημασίας, το οποίο παρουσιάζει θησαυρούς της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που διασώθηκαν στα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας από πρόσφυγες και εγκλωβισμένους της περιοχής. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο Μητροπολίτης Πάφου (1930-1947) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (Ιούνιος-Ιούλιος 1947) Λεόντιος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες της Κύπρου των νεότερων χρόνων. Ανήλθε στον μητροπολιτικό θρόνο Πάφου το 1930, σε  ηλικία μόλις τριάντα τεσσάρων ετών, σε μια εποχή ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του τήματος, που καθορίστηκε από το κίνημα των Οκτωβριανών του 1931  και την εξορία από την αποικιακή Κυβέρνηση των δύο εκ των τεσσάρων Αρχιερέων της Κυπριακής Εκκλησίας, (περισσότερα…)

Κατάλογος Χειρόγραφων Κωδίκων Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Ανδρέα Γιακόβλεβιτς (+20.4.2020)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο Ανδρέας Γιακόβλεβιτς (+20.4.2020) ανέλαβε και έφερε εις πέρας την παρούσα έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. (περισσότερα…)

Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου

Περιηγηθείτε στο βιβλίο "Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου", που είναι συγγραφικό έργο του μ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου (†26.7.2022) και έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (2010). (περισσότερα…)

Εκκλησιαστικά Μνημεία της Κύπρου: Η πρόκληση της ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα

Μνημειακό έργο αποτελεί, σύμφωνα με τους επαΐοντες, η δίτομη έκδοση  «Εκκλησιαστικά Μνημεία της Κύπρου», στην οποία γίνεται , κατά τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο, η καταγραφή 124 μνημείων, τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Η δίτομη έκδοση περιλαμβάνει όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία, που συντηρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου(ΤΑΚ) με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης. (περισσότερα…)

Μιχάλη Πασχάλη: «Σόλοι και Μαραθάσα»

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου MIXAΛH ΠAΣXAΛH: «ΣOΛOI KAI MAPAΘAΣA» Tα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δηµοσιότητας αρκετά βιβλία, που αναφέρονται στην ιστορία των τοπικών κοινωνιών της Kύπρου, την καθηµερινή ζωή των κατοίκων, τα ήθη και έθιµά τους. Γραµµένα από ανθρώπους µε µεγάλη αγάπη για τον τόπο, διασώζουν, άγνωστες ιστορίες, παραδόσεις και, κυρίως, πολλές και αξιόλογες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των προηγούµενων γενεών. Αρκετά από αυτά αναφέρονται στις κατεχόµενες κοινότητες της πατρίδας µας, οι κάτοικοι των οποίων υποχρεώθηκαν να τις εγκαταλείψουν και να καταφύγουν είτε στις ελεύθερες περιοχές, [...]

Χριστόδουλου Πέτσα: Κυθρέας Κάτοπτρον (Έκδοση Προσφυγικού Σωματείου «Ελεύθερη Κυθρέα», Λευκωσία 2021)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Το νεοεκδοθέν βιβλίο του αείμνηστου διδασκάλου Xριστόδουλου Πέτσα με τίτλο «Κυθρέας Κάτοπτρον» και υπότιτλο «Πενήντα μελέτες για την κωμόπολη και την περιοχή της Κυθρέας», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις για την ιστορία και τις παραδόσεις των κατεχόμενων εδαφών μας, και ειδικά της Κυθρέας και της γύρω περιοχής. (περισσότερα…)