Βιβλία / Βιβλιοθήκες

Γράφει, ἀλλά περιμένει τή μεγάλη του ὥρα. Πεθαίνουν τ’ ἀδέρφια του. Ὁ πληγωμένος Ἀετός. Γρηγόριος ὁ Θεολόγος.

Ἀπό τό 364 μέχρι τό 370, πού ὁ Βασίλειος ἔγινε μητροπολίτης Καισαρείας, ὁ Γρηγόριος ἀνέπτυξε δράση ἐξαιρετική. Πέρασε ἡμέρες δύσκολες καί εὐχάριστες μαζύ. Ἀπογοητεύσεις καί πνευματικές ἱκανοποιήσεις. Ἐργαζόταν κι ἔγραφε γιά τούς λίγους ναζιανζηνούς. Πάντα ὅμως εἶχε στό νοῦ του ὁλόκληρη τήν Ἐκκλησία. Τά κείμενά του γράφονταν γιά τήν οἰκουμένη ὁλόκληρη. Καί γιά τήν ἱστορία ὁλόκληρη. Δέν εἶχε τήν ἔπαρση πού δίνει στό συγγραφέα ἡ μεγαλωσύνη τοῦ κειμένου του. Ἤθελε ὅμως καί περίμενε τά κείμενά του νά διαβαστοῦν ἀπό εὐρύτερο κοινό. Καί αὐτό ἔγινε στό μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οἱ Λόγοι του [...]

Κυκλοφόρησε βιβλίο για τον λόγιο Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Μυριανθέα (1838-1898)

Ο λόγιος Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Μυριανθέας (1838-1898), ο οποίος έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στα Ιεροσόλυμα, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελβετία, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους κληρικούς του 19ου αιώνα. Για τον βίο και το έργο του σπουδαίου αυτού κληρικού εξεδόθη πρόσφατα πολυσέλιδο βιβλίο από τον ερευνητή του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Κωστή Κοκκινόφτα, (περισσότερα…)

Εκκλησία – Θεολογία – Βασιλεία, Τιμητικός Τόμος για τον καθηγητή Γεώργιο Π. Πατρώνο (1935-2021)

Πρόκειται για Τιμητικό Τόμο που εκδόθηκε με αφορμή την υπερδεκαετή αφυπηρέτηση του Καθηγητού Γεωργίου Π. Πατρώνου (1935-2021), ο οποίος υπηρέτησε το αντικείμενο της Ερμηνευτικής και της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). (περισσότερα…)

Εορτολόγιο 2024 των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Κυκλοφορεί σε καλαίσθητη έκδοση το Εορτολόγιο 2024 των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας). Το Εορτολόγιο εκδίδεται για έκτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένο στους κληρικούς και λαϊκούς που διακόνησαν την Εκκλησία κατά τα 50 έτη προσφυγιάς και εκτοπισμού. (περισσότερα…)

Ψηφιακός Κατάλογος των εκδόσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ δημοσιεύει τον ψηφιακό Κατάλογο των εκδόσεών του. Ο συγκεκριμένος, αναλυτικός κατάλογος πήγασε από την ανάγκη έντυπης και ψηφιακής διάχυσης του 40ετούς εκδοτικού έργου του Ιδρύματος. Για παραγγελίες βιβλίων ή περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις μπορείτε να καλείτε στο 22 430008 (καθημερινά, 8:00 έως 14:30) ή να στείλετε μήνυμα είτε στο [email protected] είτε στην εφαρμογή μηνυμάτων του Facebook. Υπενθυμίζεται η διάθεση όλων των εκδόσεων στη μισή τιμή. Δείτε τον κατάλογο εδώ...   Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Νέο βιβλίο στὴ σειρὰ τῶν ἐκδόσεων «Θεομόρφου»: Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεἰμ. Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος-Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος αἰ.). Βίος, ἁγιότητα, ἔργα

Οἱ ἐκδόσεις «Θεομόρφου» ἔχουν τὴ χαρὰ νὰ γνωστοποιήσουν στὸ φιλαναγνωστικὸ κοινὸ ὅτι μόλις κυκλοφορήθηκε τὸ βιβλίο τοῦ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Μητροπόλεως Μόρφου Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακείμ, Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος–Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος αἰ.). Βίος, ἁγιότητα, ἔργα, σὲ μία καλαίσθητη καὶ προσεγμένη ἔκδοση. Τὸ ὀγκῶδες αὐτὸ ἔργο (1024 σελίδων) ἀποτελεῖ τὴ διδακτορικὴ διατριβὴ τοῦ συγγραφέα, καρπὸ πολυετοῦς μελέτης καὶ ἔρευνας τῶν σχετικῶν πηγῶν, ποὺ ὑποστήριξε κατὰ τὸ ἔτος 2022 στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ ἐγκρίθηκε μὲ ἄριστα παμψηφεί. Στὴν ἔκδοση περιλαμβάνεται Χαιρετισμὸς τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου Α´ καὶ Προλογικὸ Σημείωμα τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, καὶ ἀκολουθοῦν Πρόλογος καὶ ἐκτενὴς ἐπιστημονικὴ Εἰσαγωγὴ τοῦ συγγραφέα. Τὸ ἔργο διαιρεῖται καθεξῆς σὲ τρεῖς μεγάλες ἑνότητες: Α´. Οἱ ἀρχιεπίσκοποι Σαλαμίνος–Κωνσταντίας τῆς Κύπρου (4ος-10ος [...]

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του τρίτομου έργου, με τίτλο: Θρησκευτικές Εικόνες της Καρπασίας

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή, αξιόλογη εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του τρίτομου έργου, με τίτλο: «Θρησκευτικές εικόνες της Καρπασίας». Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο ιστορικής, θρησκευτικής και εθνικής σημασίας, το οποίο παρουσιάζει θησαυρούς της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που διασώθηκαν στα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας από πρόσφυγες και εγκλωβισμένους της περιοχής. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο Μητροπολίτης Πάφου (1930-1947) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (Ιούνιος-Ιούλιος 1947) Λεόντιος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες της Κύπρου των νεότερων χρόνων. Ανήλθε στον μητροπολιτικό θρόνο Πάφου το 1930, σε  ηλικία μόλις τριάντα τεσσάρων ετών, σε μια εποχή ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του τήματος, που καθορίστηκε από το κίνημα των Οκτωβριανών του 1931  και την εξορία από την αποικιακή Κυβέρνηση των δύο εκ των τεσσάρων Αρχιερέων της Κυπριακής Εκκλησίας, (περισσότερα…)

Κατάλογος Χειρόγραφων Κωδίκων Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Ανδρέα Γιακόβλεβιτς (+20.4.2020)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο Ανδρέας Γιακόβλεβιτς (+20.4.2020) ανέλαβε και έφερε εις πέρας την παρούσα έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. (περισσότερα…)

Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου

Περιηγηθείτε στο βιβλίο "Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου", που είναι συγγραφικό έργο του μ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου (†26.7.2022) και έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (2010). (περισσότερα…)