Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Οκτωβρίου)

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ζεύγους Τερεντίου και Νεονίλλης, της θυγατέρας τους Ευνίκης και των άλλων έξι παιδιών τους, που μαρτύρησαν για την πίστη στο Χριστό, καθώς και του οσίου Διομήδους του Κυπρίου, οποίος ασκήτευσε την εποχή των αραβικών επιδρομών κοντά στο χωριό Λευκομιάτης που υπήρχε τότε στην περιοχή Καϊμακλί, στο δρόμο προς την Αμμόχωστο. Στο Λευκομιάτη υπήρχε εκκλησία του Οσίου, ερείπια της οποίας διατηρούντο μέχρι το 1974).

Επίσης, σήμερα συνηθίζεται να εορτάζουμε εκ μεταθέσεως την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία εορτάζουμε εκτός από την 1η του μήνα και κατά τη σημερινή ημερομηνία, για να συμπίπτει με τη μεγάλη εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ο λόγος της μετάθεσης προφανής, αφού, στη συνείδηση των Ελλήνων, η Παναγία είναι Αυτή που σε κάθε δύσκολη στιγμή και ιδίως κατά τη βάρβαρη επίθεση των Ιταλών το 1940, σκέπασε και βοήθησε το φιλόχριστο στρατό και εν γένει το ελληνικό έθνος.

Το ιστορικό της εορτής της Αγίας Σκέπης, σχετίζεται με το μεγάλο θαύμα που πραγματοποιήθηκε στο ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας της 1ης Οκτωβρίου, επί βασιλείας Λέοντος του Α΄. Ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός και ο μαθητής του Επιφάνιος, που βρίσκονταν στο ναό, είδαν με τα μάτια τους και παρακολουθούσαν εκστατικοί για πολλή ώρα, την Υπεραγία Θεοτόκο να απλώνει την Αγία Σκέπη της, δηλαδή το ιερό της ωμοφόριο, που φυλασσόταν σε θήκη στο ιερό βήμα του συγκεκριμένου ναού, και να σκεπάζει το πλήθος των πιστών.

Σήμερα, μεταξύ των Πανελλήνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο ηρωικό έπος του ’40, μνημονεύουμε και τους Κυπρίους οι οποίοι, παρά την τραχιά παλμεροκρατία που βίωναν υπό τον αποικιακό ζυγό, ένεκα των Οκτωβριανών του 1931, εντούτοις έκαναν ό,τι υπό τις περιστάσεις ήταν εφικτό, για να συμπαρασταθούν στους Έλληνες αδελφούς.

Αγαπητοί μας, σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας και ολόκληρη την υφήλιο, η γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας και η εθνική γιορτή του ηρωικού ΟΧΙ εκπέμπουν η κάθε μια το δικό της ενθαρρυντικό μήνυμα στον καθένα μας. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό προσκλητήριο σε αγώνα και περισσότερη σταθερότητα σε αρχές και αξίες, με πίστη στον αληθινό Θεό, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ας θυμόμαστε πως η Θεοτόκος είναι υπέρμαχος στρατηγός και εισακούει τις προσευχές αυτών που αγωνίζονται και αγαπούν το Θεό, τον άνθρωπο, το καλό, το τίμιο και το δίκαιο. Και προστρέχει, σκέπει και σώζει όσους διεξάγουν τον αγώνα για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post