Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Σήμερα Παρασκευή προ των Βαΐων και παραμονή της εγέρσεως του Λαζάρου,  η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Αγίου Θεοδώρου και των συν αυτώ Μαρτύρων Φιλίππας, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου.

Ο Ιερομάρτυρας Παφνούτιος άθλησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ), βίωσε πολλά και φρικτά βασανιστήρια και κλείστηκε στη φυλακή.

Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι, γιατί καθυστερούσαν τους φόρους στο δημόσιο και κατάφερε να τους διδάξει το ιερό Ευαγγέλιο. Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Αρριανός, τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Άγιος Παφνούτιος με θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Παρουσιάστηκε αργότερα στον Αρριανό, οποίος και διέταξε να τον κομματιάσουν. Την στιγμή που ο Αρριανός πήγε να τον δει νεκρό και το σώμα του διαμελισμένο, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και ο Άγιος Παφνούτιος παρουσιάστηκε ζωντανός μπροστά του.

Η θαυμαστή θεοσημεία έγινε αφορμή να πιστέψει στο Χριστό ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Ο Άγιος Παφνούτιος όμως παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο με σταυρικό θάνατο, μιμούμενος τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Θεόδωρος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα μαζί με άλλους τέσσερις Μάρτυρες, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-161) και ηγεμόνα Θεοδότου. Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και ήταν πολύ ευσεβής Χριστιανός και μελετούσε με ιδιαίτερη αγάπη το Ιερό Ευαγγέλιο.

Από το ζήλο του για την ευσέβεια, κατέστρεφε είδωλα, ξόανα και ειδωλολατρικούς ναούς προβάλλοντας την αυθεντία του Ορθόδοξου φρονήματος. Συνελήφθη όμως και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Μέσα στο καμίνι των δοκιμασιών πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό δύο στρατιώτες, ο Σωκράτης και ο Διονύσιος. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν και τελικά τον σταύρωσαν. Μετά τρεις ήμερες αγωνιωδών βασανιστηρίων επάνω στο σταυρό παρέδωσε τη μακάρια ψυχή του.

Η Αγία Φιλίππα, μητέρα του Αγίου Θεοδώρου, μετά το σταυρικό θάνατο του υιού της, ομολόγησε το Χριστό ως Θεό αληθινό και μαρτύρησε διά ξίφους.

Τέλος, ο Άγιος Διόσκορος ήταν ιερέας των ειδώλων στα χρόνια του αυτοκράτορα Άντωνίνου (138-161) και ήλθε στη χριστιανική πίστη διά των θαυμάτων του Αγίου Θεοδώρου και μαρτύρησε δια πυρός για τη μεγάλη απόφασή του να αποβάλει το μύθο των ειδώλων.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι με την σημερινή προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ολοκληρώνονται οι 40 ημέρες νηστείας από την Καθαρή Δευτέρα.

«Την ψυχωφελή, πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν, και την Αγίαν Εβδομάδα του πάθους σου, αιτούμεν κατιδείν Φιλάνθρωπε …». Με αυτά τα λόγια του στιχηρού στον εσπερινό του Σαββάτου που τελείται το πρωί της Παρασκευής, πριν την Κυριακή των Βαΐων, τελειώνει η Μεγάλη Σαρακοστή. Μπαίνουμε πια στην «Αγία Εβδομάδα», στην περίοδο του εορτασμού των παθών του Χριστού, του Θανάτου και της Αναστάσεώς Του.

Σήμερα το απόγευμα διαβάζεται το Μικρό Απόδειπνο και ψάλλεται ο Κανόνας του Λαζάρου. Από αύριο εισερχόμαστε στον τρίτο και τελευταίο κύκλο του Τριωδίου, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το Μεγάλο Σάββατο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post