Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης (13 Οκτωβρίου)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης (13 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης και της νεομάρτυρος Χρυσής.

Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν επί αυτοκράτορα Δεκίου γύρω στο 250 μ.Χ. Ο Κάρπος, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων στη Μ. Ασία. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική, έγινε διάκονος και  συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος,  ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν οι τρεις συνελήφθησαν,  ομολόγησαν με παρρησία το Χριστό.

Στη σημαντική και πολύ επίκαιρη και στις μέρες μας απολογία του, ο Κάρπος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «εμείς οι χριστιανοί  κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Την ώρα που οι άπιστοι στο Χριστό και το Ευαγγέλιο μάς βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια ωφέλιμα και παρακλητικά».

Εκνευρισμένος ο τύραννος από την απάντηση του Κάρπου, τον βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Πάπυλου Αγαθονίκη, και στο τέλος τους αποκεφάλισε.

Οι μάρτυρες της εποχής των φοβερών διωγμών πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες, ώστε να δοξολογείται από τους πιστούς το όνομα του αληθινού Θεού. Τέτοιοι μάρτυρες υπάρχουν και σήμερα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, όπου οι διωγμοί κατά των Χριστιανών δεν σταματούν και οι λεηλασίες ιερών και οσίων είναι καθημερινή πρακτική.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post