Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Την αποφασιστικότητα της Εκκλησίας να σταθεί στο πλευρό των αδύναμων πολιτών, να στηρίξει την κυβέρνηση στις προσπάθειες λύσης του εθνικού προβλήματος και να προβεί στη συντήρηση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σε παροικιακή εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, 17 Μαΐου 2014.
Σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μ. Βρετανίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε αρχικά στις κινήσεις της Αρχιεπισκοπής Κύπρου ώστε να διαχειριστεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μητροπόλεις.
Παρόλα τα προβλήματα, ωστόσο, είπε ότι η Εκκλησία δε θα σταματήσει να συμπαρίσταται σε όσους πεινούν, στα άπορα παιδιά και στους αρρώστους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα κονδύλια αυτά δεν πρόκειται να μειωθούν.
Αναφερόμενος στα γενικότερα οικονομικά δεδομένα, σχολίασε πως «ο λαός μας ξέρει να ζει και με σπατάλες αλλά και με τα λίγα». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι μικρή οικονομία και επομένως όπως εύκολα πέφτει προς τα κάτω έτσι μπορεί και να ανεβεί προς τα πάνω. «Ήμουν και είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι θα ζήσουμε και τις μέρες της ανάπτυξης», είπε ο Μακαριώτατος.
Στη συνέχεια τόνισε ότι όπως τόσους αιώνες έτσι και σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και θα συμβάλλει στο να επέλθει ένα αίσιο τέλος στο εθνικό πρόβλημα. «Η Εκκλησία θα στέκεται δίπλα στην κυβέρνηση. Θέλει την επιτυχία της γιατί αυτή θα είναι επιτυχία όλου του κυπριακού λαού. Θέλουμε η λύση να είναι αμφοτεροβαρής. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δε θα είναι δίκαιη, αλλά θέλουμε να είναι λειτουργική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλάβει η Άγκυρα ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον και προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων να είναι λειτουργική η λύση. Χαρακτήρισε «παραφωνίες» τα όσα ακούγονται από Τούρκους αξιωματούχους περί δυο κρατών, υπογραμμίζοντας με έμφαση «δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διάλυση της πατρίδας μας».
Κάλεσε δε όλα τα κυπριακά κόμματα «να προσγειωθούν, να σταθούν δίπλα στον λαό και να τον υπηρετήσουν σωστά».
Μιλώντας για την εκστρατεία συλλογής δωρεών για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θέλει τη συντήρηση όλων των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει συντηρήσει όλα τα τεμένη στις ελεύθερες περιοχές και ότι το ίδιο θέλει και για τα χριστιανικά μνημεία στο βόρειο τμήμα του νησιού. «Θέλουμε να τα συντηρήσουμε εμείς. Έχουμε επιλέξει περίπου 35 μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας που χρήζουν εκτενούς συντήρησης και επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Αυτά θα γίνουν μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σημειώνοντας ότι ο λαός και η Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμοι να προσφέρουν.
Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου, να υπάρξει συνάντησή του με την Εκκλησία. Όπως είπε, έχει κανονιστεί συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή όπου και θα ζητηθεί παρέμβαση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συντήρηση των μνημείων στα κατεχόμενα.
Σε ό, τι αφορά την Ι.Μ. Αποστόλου Ανδρέα ο Μακαριώτατος είπε ότι ελπίζει σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες. Σημείωσε ότι από την πρώτη δόση για τις εργασίες λείπει μισό εκατομμύριο, το οποίο θα ήθελε να συγκεντρωθεί από την ομογένεια.
Ο Μακαριώτατος συνεχάρη εξάλλου την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία για τη συμπλήρωση των 40 ετών λειτουργίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως σχολίασε χαριτολογώντας, από την ίδρυσή της η Ομοσπονδία αψηφά τη ρήση «δέκα έλληνες, έντεκα κόμματα» με την ομόψυχη επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πήτερ Δρουσιώτης απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της παροικίας «στις ακούραστες προσπάθειές του για τη διάσωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και ειδικά στην αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, που αποτελεί σύμβολο αγώνα κατά της τουρκικής κατοχής».
Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε επίσης ότι το εθνικό θέμα της Κύπρου εισέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας των στιγμών, συναίσθηση της κορυφαίας ιστορικής ευθύνης ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, ενότητα στρατηγικών στόχων και σκοπών και εθνική ομοψυχία, στην Κύπρο την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό».
Επισήμανε ότι την ίδια στιγμή πρέπει, «έξυπνα και ευέλικτα» να απλωθεί με ειλικρίνεια χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλους εκείνους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες οι οποίοι αγωνιούν καθημερινά για αυτή την ίδια την επιβίωση τους στο νησί και απαιτούν την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων κ. Μάριος Μηναΐδης αναφέρθηκε στη σημασία της ανακαίνισης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλος ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός θα συνεισφέρει από την καρδιά του.
Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Μηναΐδη η λαχειοφόρος αγορά που διοργανώθηκε με το δείπνο για την αναστήλωση της μονής συγκέντρωσε πάνω από 4.000 λίρες, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν σημαντικές εισφορές από συνδέσμους, οργανώσεις, παραρτήματα κομμάτων και μεμονωμένα μέλη της παροικίας.
Παρών στο δείπνο, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Μακαριώτατο σε επισκέψεις σε σχολεία της παροικίας, το πρωί του Σαββάτου.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τα σωματεία της Καρπασίας και με την Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ.