Για συνεργασία μίλησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες στο γεύμα με το Μουφτή στα κατεχόμενα (5/4/14)

Α.Μ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β'

Για συνεργασία μίλησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες στο γεύμα με το Μουφτή στα κατεχόμενα (5/4/14)

Γεύμα στους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου παρέθεσε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Μουφτής  Δρ Ταλίπ Αταλάι.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο γεύμα συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β´, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Τζόζεφ Σουέιφ, ο Πρόεδρος του Θρονικού Συμβουλίου των Αρμενίων Σεμπούχ Ταβιτιάν,  ο Βικάριος της Καθολικής Εκκλησίας Τζορτζ Κράι, ο Peter Weiderud, Πρόεδρος της Ενωσης Χριστιανών Σοσιαλδημοκρατών Σουηδίας, ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Klas Gierow και η ειδική αντιπρόσωπος των ΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Σε δηλώσεις πριν από το γεύμα, ο Μουφτής είπε ότι η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα επειδή συναντώνται οι θρησκευτικοί ηγέτες και πρόσθεσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για να δημιουργηθεί ελπίδα για το μέλλον.

Υπάρχουν, είπε, πολλά κοινά προβλήματα και πρόσθεσε ότι όλοι συμφωνούν ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου και των καλών σχέσεων. Προσπαθούν, είπε ο Μουφτής, να αποφεύγουν τη πολιτική γλώσσα όσο το δυνατό και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα της θρησκείας για να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους προκειμένου να στηρίξουν τους διαπραγματευτές να συζητήσουν τα πραγματικά προβλήματα στο τραπέζι. Η πιο σημαντική συνεισφορά των θρησκευτικών ηγετών, δήλωσε ο κ. Αταλάι, αφορά το ξεπέρασμα των ψυχολογικών εμποδίων.

Αφού ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έχουν θρησκευτικές ευαισθησίες, είπε ότι τον ικανοποίησε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου μετά την επίθεση κατά του πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ό,τι αφορά στη φωτογράφηση μοντέλων στο ορθόδοξο κοιμητήριο, ο Μουφτής είπε ότι αισθάνονται θλίψη για το γεγονός και πρόσθεσε ότι σέβονται τους ιερούς χώρους όλων των θρησκειών. Ευχήθηκε να καταστεί δυνατό να πορευθούν μαζί προς το μέλλον με αγάπη και έλεος.

Σε δηλώσεις προέβη στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. «Έχουμε αποφασίσει ότι θα εργαστούμε μαζί, ούτως ώστε να έρθει ξανά εκείνη η καλή συνεργασία, που είχε ο λαός μας, Τούρκοι και Έλληνες, Μαρωνίτες και Αρμένιοι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημείωσε ότι γίνεται «προσπάθεια ο ένας να πλησιάσει τον άλλο και να συμβάλουμε όλοι, ούτως ώστε να έρθει η χαρά στα πρόσωπα όλων των Κυπρίων και η αγάπη να πρυτανεύσει στο νησί μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «όταν βασιλεύει η αγάπη, όλα τα προβλήματα λύνονται», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο στόχος μας και εργαζόμαστε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση».

Είπε ακόμα πως «ό,τι εξαρτάται από την πλευρά μας θα το κάνουμε ούτως ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες στο νησί», για να προσθέσει ότι «οι πολιτικοί ηγέτες, όταν μας βλέπουν να συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούν και εκείνοι».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Τζόζεφ Σουέιφ είπε ότι όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν σε ένα Θεό και πρόσθεσε ότι “αυτός είναι ο δημιουργός της ανθρωπότητας. Εβαλε στις καρδιές κάθε άντρα και γυναίκας την ελευθερία, αγάπη και ειρήνη. Ετσι, η συνάντησή μας είναι ένας κοινός χώρος για να ανανεώσουμε αυτές τις αξίες όχι μόνο αναμεταξύ μας επειδή πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες, αλλά και για να διαδώσουμε αυτές τις αξίες στην αγαπημένη μας Κύπρο”.

Αφού σημείωσε ότι αυτές οι αξίες είναι μέρος της ιστορίας του νησιού, είπε ότι όλη η Κύπρος έχει μια αποστολή όχι μόνο για το νησί αλλά για την περιοχή. “Οταν υπάρχουν συγκρούσεις, πρέπει να είμαστε σημάδι συγχώρεσης, συμφιλίωσης, ειρήνης”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών και πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατέψουν την περιοχή και την Κύπρο διαδίδοντας τη λογική της ειρήνης και εγκαθιδρύοντας κοινωνική σταθερότητα στις κοινωνίες.

Ο κ. Peter Weiderud δήλωσε από πλευράς του ότι το Κυπριακό δεν είναι θρησκευτικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό. Η θρησκεία, είπε, επηρεάστηκε και είναι θύμα του προβλήματος. Σημείωσε ότι η θρησκεία συνδέεται με την ταυτότητα των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι με σουηδική πρωτοβουλία άρχισαν να εργάζονται με τους θρησκευτικούς ηγέτες το 2009 και αντιλήφθηκαν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες σταμάτησαν να μιλούν ο ένας στον άλλο το 1963.

“Οταν οι άνθρωποι δεν μιλούν ο ένας στον άλλο σταματούν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο. Αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα”, είπε ο κ. Weiderud. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έζησαν μαζί, συνεργάστηκαν και ζουν μαζί σε αρμονία ιστορικά, αλλά όχι για τα τελευταία 50 χρόνια.

Οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί αυτή η ιστορική συνεισφορά προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εξαιρετικά σημαντικό, σημείωσε. “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να συνεισφέρουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στην πολιτική διαδικασία”, είπε και κατέληξε ότι είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι αρκούντως γενναίοι για να εργαστούν μαζί για να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει ο ένας τον άλλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post