Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου
Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013, το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες, συζήτησαν την κατάσταση της οικονομίας όπως έχει διαμορφωθεί και εξέτασαν τρόπους εναλλακτικής στρατηγικής. Εξερχόμενοι, από το Γραφείο του Μακαριωτάτου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «καθηκόντως επισκέφθηκα σήμερα τον Μακαριώτατο γιατί η Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό του λαού μας και τώρα που χειμάζεται ο κυπριακός Ελληνισμός και πάλι η Εκκλησία είναι στην πρώτη γραμμή για να στηρίξει μια αναγκαία προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης».
«Ο τόπος», σημείωσε, «περνά δύσκολες ως τραγικές ώρες ως αποτέλεσμα λαθών, παραλείψεων, δισταγμών και αναστολών στο να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». «Όμως», συνέχισε, ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, «πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στο λαό, εθνικής αυτοπεποίθησης». Υπογράμμισε ότι «δεν θα παραδοθούμε, δεν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, δεν θα κύψουμε τον αυχένα και δεν θα κάμψουμε την σπονδυλική στήλη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο λαός να διατηρήσει υψηλό φρόνημα».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «εξέθεσα στον Αρχιεπίσκοπο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για τους αναγκαίους χειρισμούς». Και τόνισε με έμφαση, «παραμονή της Κύπρου στο διηνεκές στα χέρια του Μηχανισμού και της τρόικας δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα οδηγήσει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση την κυπριακή οικονομία, θα πλήξει βάναυσα το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, θα εκτινάσσει συνεχώς την ανεργία και θα ανεβάζει την ύφεση», σημείωσε ο κ. Ομήρου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ακολούθως, επισήμανε ότι «θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εναλλακτική στρατηγική, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη επιστημόνων και στην Κύπρο και από το εξωτερικό διακεκριμένων νομικών που μπορούν να μας συμβουλεύσουν σε ότι αφορά τις κινήσεις μας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ούτως ώστε ο λαός μας να έχει τη δικαιολογημένη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το Μηχανισμό και από την τρόικα το συντομότερο δυνατόν».
«Αυτός», συνέχισε, ο κ. Ομήρου «είναι ένας εθνικός στόχος τον οποίον όλοι πρέπει να αγκαλιάσουν – Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα και να εργαστούμε με ομοψυχία αυτές τις κρίσιμες ώρες για να δώσουμε αυτή την εναλλακτική στρατηγική».
«Να μην ξεχνάμε ότι κακόπιστοι τρίτοι ετοιμάζονται να θέσουν και το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο του οικονομικού κλίματος που διαμορφώνεται γιατί έχουν την αυταπάτη – εγώ λέω – ότι θα μπορέσουν να μας καθυποτάξουν υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών. Άρα οι ώρες που περνούμε είναι κρίσιμες, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο κρίσιμες εάν δεν διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των φοβερών κινδύνων που προοιωνίζονται για τον τόπο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος κ. Γιαννάκης Ομήρου.
Στις δηλώσεις του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είπε πως αντιλαμβάνεται «τις ανησυχίες που έχει ο Πρόεδρος της Βουλής, όπως έχουμε γενικά όλοι. Όλος ο λαός ανησυχεί και πιστεύω, και συμφωνώ μαζί του, ότι πρέπει να εργαστούμε πρακτικά και με στρατηγική».
«Έχουμε καταξιωμένους οικονομολόγους στην Κύπρο, το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας είναι αρκετά υψηλό, προσφέρονται αφιλοκερδώς να κάνουν μελέτες, να δούμε πώς βγαίνουμε από τα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα και πρέπει όλα τα βήματα μας να είναι μελετημένα. Έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων αλλά δεν καταλήγουμε πουθενά. Επιτέλους πρέπει να προγραμματιστούμε, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι οι μέρες είναι πολύ πονηρές, έρχονται χειρότερες μέρες και πρέπει ο λαός μας να αντέξει», τόνισε ο Μακαριώτατος.
«Πρέπει και είναι επάναγκες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «όλοι μας να στερηθούμε της ζωής της εύκολης, που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν ακόμα οι μισθοί όλων μας διότι δεν θα αντέξει το κράτος. Ακόμη δεν θα αντέξει και ο ιδιωτικός παράγοντας. Αρκετές εταιρείες δεν θα μπορούν να σταθούν».
«Δεν πρέπει να είμεθα επιμηθείς αλλά προμηθείς», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, «πρέπει το κακό να το προλάβουμε». «Μου έχει πει ο Πρόεδρος και συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει μια ομοψυχία όλου του λαού, είναι επάναγκες, χρειάζεται αυτή η ομοψυχία και η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος.
«Πρέπει να αντιληφθούν και τα συνδικάτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι «πρέπει να προσγειωθούμε, δεν πρέπει ούτε αυξήσεις, ούτε απεργίες, πρέπει να προσγειωθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την οικονομική λαίλαπα, η οποία όλο και θα αυξάνεται, αν δεν την αντιμετωπίσουμε σωστά».
«Η αισιοδοξία δεν μας εγκαταλείπει, είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να δράσουμε πρακτικά και είμαι σίγουρος ότι ο λαός μας έχει νεύρο, ξέρει να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αντιμετώπισε και το `74 και ακριβώς εάν κοιτάξουμε τι κάναμε το `74 θα βρούμε την σωστή πορεία για να βγούμε από πάνω», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Ολοκληρώνοντας, οι δύο άνδρες, τις δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε., σημείωσε ο κ. Ομήρου, «Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος περάσαμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο παρελθόν και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να ξαναδημιουργήσουμε και να ζωντανέψουμε την κυπριακή οικονομία μετά την τραγωδία του 1974».
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την επίσκεψη, αναφέροντάς του ότι «οι αγώνες είναι κοινοί και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί κι είμαι σίγουρος ότι με τη χάρη του Θεού θα βγούμε από πάνω».
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ