Έγινε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.Χρυσοστόμου
Με τη δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλουριωτίσσσης, στη Λευκωσία η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου.
Της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο, έξαρχο στην Μόσχα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, έξαρχο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Εκατοντάδες πιστοί από την πόλη και επαρχία της Κερύνειας και από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Κύπρου, ιερείς, φίλοι και συγγενείς του νεοχειροτονηθέντος Μητροπολίτη κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί τον Ιερό Ναό της Παλλουριώτισσας για να αναφωνήσουν το «Άξιος, Άξιος, Άξιος!», για να λάβουν την ευχή του και να ευχηθούν στον Κυρηνείας Χρυσόστομο. Ανάμεσά τους ήταν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων, οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Αμερικής, ο πρόεδρος της Παγκοσμίου ομοσπονδίας Συνδέσμων, Ομίλων και Κέντρων UNESCO, στρατιωτικοί και πολιτειακοί άρχοντες.
«Το αρχιερατικό υπούργημα δεν προσφέρεται για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών ή ανθρώπινων ματαιοδοξιών ή κενόδοξων οραματισμών», τόνισε απευθυνόμενος πατρικά προς το νεοχειροτονηθέντα, ο Μακαριώτατος. «Περικλείει και αγωνίες και θλίψεις και οδύνες πολλές», σημείωσε και παρότρυνε το νέο μητροπολίτη να επιτελεί τα καθήκοντά του με αφοσίωση και ζήλο.
«Η σοφή συμβουλή του ουρανοβάμονα Παύλου «Σπούδασον σε αυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας» ας αποτελεί τη μόνιμη πυξίδα και γνώμονα των σκέψεων και των πράξεών σου», ανέφερε.
«Ύψιστος στόχος της ιερατικής μας αποστολής είναι να οδηγήσουμε τις ψυχές του ποιμνίου μας στο εύδιο λιμάνι της σωτηρίας», επεσήμανε ο Κύπρου Χρυσόστομος, εκφράζοντας στη συνέχεια «την αγωνία της ψυχής του» για τη νεολαία μας, η οποία όπως είπε «παραπαίει σε κόσμους αλλότριους και οδηγείται μέρα με την ημέρα σε κόσμους μακράν από τις ζωογόνες και διαχρονικές αξίες της Θρησκείας μας, της Πατρίδας μας και της οικογένειάς μας».
Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας εξέφρασε, παράλληλα, τη μέγιστη αγωνία του για τη χειμαζόμενη Πατρίδα μας και το μέλλον του τόπου μας, τονίζοντας ότι «τριάκοντα και επτά έτη μετά την επαίσχυντη και βάρβαρη εκείνη εισβολή της Τουρκίας, διερχόμαστε ακόμη τη μεγάλη Παρασκευή των Παθών μας». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ύψιστο χρέος της Εκκλησίας δεν είναι μόνο η σωτηρία των ψυχών του Ποιμνίου της αλλά και η σωτηρία και η λύτρωση της Πατρίδος μας από τα δεσμά της Ασιατικής στέπας» και προέτρεψε το νέο Μητροπολίτη να αγωνίζεται αδιαλείπτως «τον ιερό υπέρ της Πατρίδας και της Ελευθερίας της αγώνα, μέχρις ότου στους γλαυκούς ουρανούς της πανέμορφης Κερύνειας μας ανατείλει η χρυσόπτερος Ίρις που θα αναγγείλει το φέγγος της ποθεινής ημέρας, της εθνικής μας απολυτρώσεως και δικαιώσεως».
Κατακλείοντας, ο Μακαριώτατος, το λόγο του προς τον Μητροπολίτη Κυρηνείας, τον κάλεσε να διατηρήσει το αγωνιστικό φρόνημα των προκατόχων του και του ευχήθηκε «όπως ο Κύριος ευλογεί τα θεοφιλή σου έργα και όπως σε φωτίζει, σε ενδυναμώνει και σε κρατύνει εν παντί, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας».
Φανερά συγκινημένος ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, στον χειροτονητήριο λόγο του, αναφέρθηκε στη σημαντική γι’ αυτόν στιγμή, τα ανάμεικτα αισθήματα που τον διακατέχουν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσους τον βοήθησαν και τον ενέπνευσαν στην πορεία του, ανέτρεξε στο παρελθόν, «εις χρόνους παρωχημένους, ότε ως πρόσφυγες εν τη ιδία ημών πατρίδι εκλαύσαμεν πικρώς επί των ερειπίων, ζητούντες εναγωνίως το δίκαιον» και τόνισε ότι συναισθάνεται αυτό το χρέος προς τη σκλαβωμένη μας πατρίδα.
«Η Κερύνεια δεν είναι δεδομένη, ουδέ και εύκολη λεία, θύμα των καιρών και των περιστάσεων. Αξίζει του προσήκοντος σεβασμού και της οφειλομένης τιμής. Οι Κερυνειώται δεν είναι δευτέρας ποιότητος πολίται εν τη ιδία αυτών πατρίδι», σημείωσε.
«Η γη της Κυρηνείας δεν τεμαχίζεται, ούτε διχοτομείται, η επαρχία Κυρηνείας δεν γνωρίζει κομμάτια και κόμματα, η Κυρήνεια είναι η ενοποιός δύναμης, που υπόσχεται την ενότητα των Κυρηνειωτών, που προσδοκά την επιστροφή των εαυτής προσφυγοποιημένων και αγνοουμένων κατοίκων της, που αντιμάχεται τινά άδικα δια τον λαό προτεινόμενα σχέδια λύσης και αγωνίζεται σθεναρώς τον αγώνα τον καλό δια την ειρήνην, την ευημερίαν και την ασφάλειαν».
Ο νέος Μητροπολίτης ανέφερε ότι «το ημέτερον βλέμμα καθημερινά είναι στραμμένο στη γη του Κυρηνειώτικου μαρτυρίου, του σταυρού που αναμένει την Ανάστασιν».
«Με τοιαύτα αισθήματα καταρχόμενος της ιεράς διακονίας μου εις την νήσον ημών, επιθυμώ να δηλώσω προς πάντας υμάς, ότι έσομαι εν μέσω υμών αδελφός και φίλος του δε δοκιμαζομένου και πολυάθλου της Κερύνειας λαού πατήρ στοργικός, ουχί καθ’ υπεροχήν λόγου ή εξουσίας, αλλ’ εν πνεύματι ευαγγελικού ποιμένος, δια να εφαρμόσω το ποιμαντορικόν πρόγραμμα, που συνοψίζει εις το κυρήττειν αγάπη σεσαρκωμένη και θυσιαζομένη τοις πάσι, τον Κύριον μας Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένον και Αναστάντα, δίδων υμίν και την ελπίδαν της γλυκείας επιστροφής εις τας πατρογονικάς ημών εστίας», υπογράμμισε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
10 Δεκεμβρίου 2011