Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Κορωνείας Παντελεήμων: Η Κύπρος είναι ένα πελώριο αγκάθι στην καρδιά του πολιτικού πολιτισμού της εποχής μας

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού μετά του Αποστόλου Παύλου και Προστάτου της Εκκλησίας μας.
Το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από πιστούς, Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως Λευκωσίας, περιστοιχιζόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και εκπροσώπους άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών.
Τον εμπνευσμένο θείο λόγο εκήρυξε, από του άμβωνος του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος επισήμανε το κύριο μήνυμα της εορτής και ομίλησε για τις σημερινές μέριμνες του σύγχρονου κόσμου, αλλά και για το δοκιμαζόμενο από την Τουρκική εισβολή και κατοχή νησί μας. Ανέφερε, επίσης, ότι για την μαρτυρική και εσταυρωμένη Εκκλησία της Κύπρου, η αναφορά στον ιδρυτή της Απόστολο Βαρνάβα αποτελεί ευκαιρία άντλησης δύναμης και σθένους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μέριμνες, τα προβλήματα και οι περισπασμοί της καθημερινότητας.
«Μας χρειάζεται το μήνυμα του Αποστόλου Βαρνάβα και σήμερα» τόνισε, με νόημα, ο Σεβασμιώτατος. «Μας χρειάζεται στον καθένα ως άτομο, για να μας δώσει δύναμη να νικήσουμε το κακό μέσα μας, να ενσωματωθούμε στο Χριστό. Να ανακαινισθούμε για να κατακτήσουμε την αγιότητα».
«Σήμερα έχουμε, πράγματι, τόση πρόοδο, τόση εξέλιξη, τόση επιστήμη, τόση τεχνολογία και συγχρόνως τόσα δάκρυα, τόσο πόνο, τόσες συγκρούσεις, τόσες αιματοχυσίες, τόσα εγκλήματα, τόσα διαλυμένα σπίτια, τόσους νέους που μαραίνονται πρόωρα σαν τα μπουμπούκια που φυλλορροούν, τόση αδικία στον κόσμο», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «ο άνθρωπος θέλησε να γίνει υπεράνθρωπος, αδιαφορώντας για τον Θεάνθρωπο και κατάντησε απάνθρωπος ή μάλλον υπάνθρωπος».
«Να η Κύπρος», σημείωσε «το κατεχόμενο τμήμα του νησιού είναι ένα πελώριο αγκάθι στην καρδιά του πολιτικού πολιτισμού της εποχής μας, που διακηρύσσει ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα τα συμφέροντα των ισχυρών, καταπατώντας αδίστακτα κάθε έννοια δικαίου, δεν αφήνουν, για δεκαετίες τώρα, το αιμάσσον σώμα της Κύπρου να βρει θεραπεία και την ολοκλήρωση του».
«Από τα βάθη των αιώνων έρχεται η φωνή της γραφής. Ο Θεός «καθείλε δυνάστας από θρόνων και ύψωσε ταπεινούς» και «εί ο Θεός μεθ\’ ημών», εάν ο Θεός είναι μαζί μας, «ουδείς καθ\’ ημών», κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει και ο Θεός είναι μαζί μας. Το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε μαζί με τον Θεό», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
«Ο Απόστολος Βαρνάβας σήμερα μας λεει αυτό το μήνυμα, βάλτε μπροστά στις προσπάθειες, στους στόχους, στη ζωή σας, στους αγώνες σας το Χριστό και τότε όλα θα ιεραρχηθούν και θα αξιοποιηθούν. Τότε η ζωή σας και οι αγώνες σας θα είναι ευλογημένοι και επιτυχημένοι. Τότε, μας λέγει ο Απόστολος Βαρνάβας θα έχετε «επαγγελία ζωής της νυν και της μελλούσης». Θα ακούσουμε όμως το μήνυμα αυτό;» κατέληξε ο Κορωνείας Παντελεήμων.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post