Παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου

Παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου

Παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου

Δημοσιογραφική διάσκεψη
Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
Αίθουσα τελετών Ιδρύματος
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Η νέα πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου παρουσιάστηκε, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ\’. Στην δημοσιογραφική διάσκεψη προβλήθηκε η προσπάθεια της Εκκλησίας της Κύπρου να ενδυναμώνει την παρουσία της στον κυβερνοχώρο, θέλοντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
«Πρόκειται για ένα έργο συλλογικό» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ο υπεύθυνος του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου, Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, «το οποίο ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου του 2008 και επιτελείται συλλογικά, με τη συμπαράσταση, την κατανόηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την συνεργασία πολλών παραγόντων».
«Πρώτος στόχος ήταν ο εμπλουτισμός της παλιάς ιστοσελίδας, η οποία πρωτοξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και η οποία ήταν μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα για την εποχή της», σημείωσε ο Θεοφιλέστατος και συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο μας βοήθησαν».
Ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε, επίσης, ότι «η ιστοσελίδα είναι για όλους, αλλά κατεξοχήν απευθύνεται στους νέους». «Δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία σε όσους βρίσκονται κοντά στο χώρο της Εκκλησίας να επικοινωνήσουν, να πληροφορηθούν και να ενημερωθούν γενικότερα», πρόσθεσε.
Κατά την παρουσίαση της ιστοσελίδας ο μαθητής του Λυκείου Κύκκου Μάριος Μιχαήλ ανέφερε ότι μελέτησε την ιστοσελίδα και θεώρησε ενδιαφέρουσα την προσπάθεια της Εκκλησίας της Κύπρου να προσεγγίσει τους νέους μέσω του διαδικτύου.
Υποστήριξε ακόμη ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει μια ιστοσελίδα έγκαιρη και αξιόπιστη, στην οποία να μπορούμε να βασιστούμε, πόσο μάλλον όταν αναφέρεται σε ένα τόσο λεπτό θέμα όπως είναι η θρησκεία μας. Το πιο σημαντικό πράγμα που μας προσφέρει η ιστοσελίδα αυτή είναι η επικοινωνία. Μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με την Εκκλησία της Κύπρου, μπορούμε να θέσουμε ένα αίτημα μας και να το στείλουμε μέσω της ιστοσελίδας».
Ο Διευθυντής της Ultima Communications, η οποία δημιούργησε την ιστοσελίδα, Χρίστος Σπύρου είπε ότι προκειμένου να επιτευχθεί μια περαιτέρω διασύνδεση με την ορθόδοξη παράδοση, έχει αποφασιστεί η παρουσίαση της ιστοσελίδας υπό μορφή σελίδας βιβλίου.
Ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι έχουν αναπτύξει διάφορες ενότητες στην ιστοσελίδα: ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος, οι διεκκλησιαστικές σχέσεις, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις και Χωρεπισκοπές, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Ιερές Μονές, Εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, ιστορία της Κύπρου, θεολογικά και άλλα άρθρα, αφιερώματα, βιβλία, βιβλιοθήκες, βυζαντινή τέχνη και μουσεία, ιδρύματα της Εκκλησίας της Κύπρου, χρήσιμες πληροφορίες, σύνδεσμοι, ημερολόγιο, ειδήσεις. Σημείωσε ότι κάθε ενότητα έχει το δικό της χρωματισμό για να γίνει και πιο εύκολη η πλοήγηση.
Ο Διευθυντής του LogosNet Γιάννης Δράκος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για τη χρήση της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τους τελευταίους 16 μήνες λειτουργίας της. Όπως είπε, υπήρξε αύξηση στη χρήση τόσο σε χρήστες (αύξηση κατά 43%) όσο και σε επερωτήσεις (αύξηση 94%). Οι χώρες, συνέχισε, από όπου προέρχονται οι επισκέπτες της ιστοσελίδας είναι: Κύπρος, Ελλάδα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, κλπ.
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππος Τσιμπόγλου, σε σύντομο χαιρετισμό του, είπε ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι βγαίνει και διατίθεται στο διαδίκτυο από την Εκκλησία της Κύπρου «υλικό», περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα και στην ουσία η Εκκλησία κάνει το χρέος τη με αυτό τον τρόπο. «Δεν το θεωρώ ούτε πρωτοπορία, ούτε καινοτομία. Απλά πράγματα. Το χρέος της κάνει η Εκκλησία», συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Διευθυντής του Λόγου Λουκάς Παναγιώτου, ο οποίος φέρει την ευθύνη της ειδησεογραφικής ενημέρωσης της ιστοσελίδας, σημείωσε ότι  «ουσιαστικά η δική μας ευθύνη έγκειται στο να θέτουμε «εις κόσμου κοινωνίαν» το έργο και την δράση της Εκκλησίας μας και αυτή η προσπάθεια είναι αμφίδρομη. Εμείς καταθέτουμε ότι αποτελεί «είδηση» στον εκκλησιαστικό χώρο και αναμένουμε και από όλους εσάς παράλληλα να μας δώσετε τις αφορμές για να συναντηθούμε. Είναι δικιά σας η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου», τόνισε, απευθυνόμενος προς όλους «και αναμένουμε και τη δική σας συμμετοχή».
Στην συνέχεια, οι συντελεστές απάντησαν σε ερωτήσεις και δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον και γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων. Παρόντες στην παρουσίαση της ιστοσελίδος πέρα από τους λειτουργούς των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων σημαντική ήταν επίσης η παρουσία αρκετών ακροατών και ανθρώπων από τον εκπαιδευτικό χώρο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και κληρικών και λαϊκών μελών των κατηχητικών κινήσεων και των ενοριακών ομάδων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι: «η ιστοσελίδα παραπέμπει στις ενορίες και στους ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και φιλοδοξούμε μακροπρόθεσμα στην κάθε Μητρόπολη να έχουμε τις ενορίες και τους ναούς, δηλαδή τους Ιερείς και όλους τους συνεργάτες μιας ενορίας. Άρα, κάποιος θα βρίσκει την ενορία του, θα βρίσκει πού μένει, ποιος είναι ο Ιερέας, το τηλέφωνο και το email του Ιερέα, έτσι θα έχει άμεση επαφή μαζί του με τα σύγχρονα μέσα».
«Μέσω της ιστοσελίδας θα δίνεται υλικό, αλλά δεν μπορεί ούτε το τηλέφωνο, ούτε η ιστοσελίδα να αντικαταστήσει την διαπροσωπική επικοινωνία με τον Ιερέα, τη διαπροσωπική επικοινωνία και σχέση με την Εκκλησία, τα μυστήρια της Εκκλησίας, κλπ», συμπλήρωσε.

Λουκάς Παναγιώτου

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post