Η Εκκλησία της Κύπρου προσφεύγει στο ΕΔΑΔ

STRASBOURG HUMAN RIGHTS

Η Εκκλησία της Κύπρου προσφεύγει στο ΕΔΑΔ

Ολοκληρώνεται η ετοιμασία του φακέλου
για την αγωγή εναντίον της Τουρκίας

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία, με την οποία η Εκκλησία της Κύπρου θα σύρει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να την καταγγείλει, σε σχέση με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της και τον σφετερισμό της περιουσίας της, που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές.
«Ήρθαμε σε αυτή την επετειακή ημερομηνία, που για μας είναι η αποφράδα ημέρα μεν, αλλά πρέπει να ενθυμούμεθα την 29η Μαΐου, την ημέρα της πτώσης της Βασιλευούσης και τα μηνύματα που είχε στείλει τότε ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας προς τον Πορθητή, ότι δεν σου παραδίδουμε την Πόλη», τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β\’, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαΐου 2009, στην αίθουσα του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο.
«Αυτό το μήνυμα, το οποίο είναι διαχρονικό, μας εκφράζει σήμερα και εμάς. Ο Αυτοκράτορας, γνώριζε ότι σε λίγο η Πόλη θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων, αλλά επ\’ ουδενί λόγο δεν ήθελε να υπογράψει την παράδοση της Πόλεως. Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι οι ιστορικοί, θεωρούν την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, την Άλωση της, όχι το 1453 αλλά το 1955 και εάν ευρισκόμεθα σε εθνική εγρήγορση, ίσως σήμερα η Πόλις να ήταν στα χέρια μας», υπογράμμισε.
«Πολλοί είναι εκείνοι, που συνεχώς ισχυρίζονται ότι πρέπει να λυθεί γρήγορα το εθνικό μας θέμα γιατί εγκυμονεί διχοτόμηση, ότι γρήγορα πρέπει να λυθεί το εθνικό μας θέμα γιατί εγκυμονεί αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, για να τονίσει στη συνέχεια ότι: «ούτε αναγνώριση, ούτε διχοτόμηση εγκυμονεί. Και πρέπει να παύσουν μερικοί που πιπιλίζουν αυτό το θέμα καθημερινώς. Έχει σημασία, γιατί ο Παλαιολόγος δεν υπέγραψε για να παραδώσει την Πόλη. Και εάν βρεθούν μερικοί να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, που ασήμαντες χώρες μπορεί να βρεθούν, σίγουρα η Ευρώπη, αφού είμεθα ισότιμο μέλος, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε τις απόψεις και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων χωρών της Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά εγώ θα έλεγα και όλοι να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, όταν εμείς δεν το αναγνωρίσουμε δεν μπορούν να θεωρούν οι Τούρκοι ευτυχείς τους εαυτούς τους ότι έχουν κράτος», ανέφερε.
«Η υπογραφή είναι εκείνη που έχει σημασία» υποστήριξε ο Μακαριώτατος, «η αναγνώριση εκ μέρους μας είναι εκείνη που έχει σημασία. Εάν εμείς δεν το αναγνωρίσουμε, κράτος δεν γίνεται ποτέ και ακριβώς αυτά τα μηνύματα θέλουμε να στείλουμε προς όλους, μιλώντας για την αγωγή αυτή την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως», συμπλήρωσε.
Η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου λαμβάνει πλέον, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ετοιμασίας του φακέλου για την αγωγή εναντίον της Τουρκίας, σάρκα και οστά και σε ένα περίπου μήνα, το δικηγορικό γραφείο το οποίο έχει αναλάβει την υπόθεση θα καταθέσει τον φάκελο της προσφυγής στο ΕΔΑΔ.
«Έφτασε η ώρα, που η Εκκλησία της Κύπρου, υπεύθυνα πλέον, θα στραφεί στο ΕΔΑΔ να καταγγείλει με τον πιο επίσημο τρόπο την Τουρκία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, για τον σφετερισμό της περιουσίας της Εκκλησίας που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές μας, για το ότι δεν μας επιτρέπουν να πάμε στους χώρους λατρείας για να προσευχηθούμε, που είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά μας, αλλά και για τη στέρηση να συντηρήσουμε τους ναούς μας που βρίσκονται σε κακά χάλια και είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν», ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε ο Μακαριώτατος, είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία.

Ο εκ των νομικών συμβούλων της Εκκλησίας της Κύπρου Ανδρέας Αγγελίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή η ανάθεση αυτής της σοβαρότατης υπόθεσης και οπωσδήποτε βαρύτατη ευθύνη για το χειρισμό της.
«Ελπίζω, με τη βοήθεια και την ευλογία της Εκκλησίας, να προχωρήσει κατά τρόπο που να καταδείξει ότι το δίκαιο είναι πάνω από τη δυνατότητα του ισχυρού. Στήριγμά μας θα είναι η προηγούμενη νομολογία από τις ατομικές προσφυγές και η 4η Διακρατική, που ήδη το Δικαστήριο έχει εκδικάσει», ανέφερε.
Ο επίσης νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας Σίμος Αγγελίδης, υπογράμμισε ότι η σημασία του διαβήματος, μετά από προεργασία και μελέτη αρκετών ετών αποτελεί πράξη διεκδίκησης αναφαίρετων δικαιωμάτων, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η ιστορία, ο πολιτισμός, τα θρησκευτικά μνημεία και η ανεμπόδιστη εκπλήρωση της θρησκευτικής πεποίθησης και ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων παραβιάζεται βάναυσα για 35 χρόνια, αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου. Η παρούσα υπόθεση, ιδιόμορφη και ξεχωριστή, αποτελεί ανάγκη δικαίου και ηθικής. Η Τουρκία υποχρεούται, παρά τη στρατιωτική της υπεροχή να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο έναντι του οποίου οφείλει υποταγή», σημείωσε για να τονίσει με έμφαση ότι «η μόνη μάχη που δεν κερδίζεται είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ. Σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου εντείνει τη μάχη διεκδίκησης και δικαίωσης, μέσα από τους θεσμούς του ΕΔΑΔ», συμπλήρωσε.
Οι νομικοί σύμβουλοι της Εκκλησίας της Κύπρου δήλωσαν ότι παραμένει ανοιχτό το κατά πόσο ενώπιον του ΕΔΑΔ θα καταχωρηθούν μία ή περισσότερες προσφυγές.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Αγγελίδη, «υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι μόνο μία αγωγή στο τέλος. Μπορεί να γίνει και ξεχωριστή, λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει για παράδειγμα η Μητρόπολη της Κερύνειας, της οποίας όλη η περιουσία βρίσκεται κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή. Είναι θέματα τα οποία τυγχάνουν της τελικής επεξεργασίας», ανέφερε.
Ο Σίμος Αγγελίδης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε πως «η νομική βάση, σε περίπτωση που θα είναι μία ή περισσότερες προσφυγές, είναι η ίδια. Κατ’ αρχήν, αναφερόμαστε στο άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο μιλά για τη δικαιοδοσία την οποία έχει η Τουρκία, σε σχέση με οποιανδήποτε παραβίαση γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές. Αναφερόμαστε, παράλληλα, στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο μιλά για την απαγόρευση οποιασδήποτε άνισης μεταχείρισης και διάκρισης, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί μια άνιση μεταχείριση και δυσμενή μεταχείριση».
«Θα υπάρξει», πρόσθεσε, «αναφορά στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο μιλά για την ελεύθερη έκφραση συνείδησης και θρησκείας και άρα το δικαίωμα του κάθε Ελληνοκύπριου να ασκεί το δικαίωμα του να πηγαίνει και να επισκέπτεται χωρίς οποιοδήποτε πρόσκομμα, χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τις μονές, οι οποίες βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.
Παράλληλα, νομική στήριξη υπάρχει και στο άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο μιλά για το δικαίωμα απαγόρευσης οποιασδήποτε μορφής διάκρισης και μπορεί ο κάθε Κύπριος πολίτης να το ασκεί αυτό, είτε είναι η Εκκλησία της Κύπρου, είτε είναι κάποιες Μητροπόλεις.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «υπάρχει και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα ιδιοκτησίας, χρήσης, κάρπωσης, απόλαυσης αυτής της περιουσίας, κάτι το οποίο, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, δυστυχώς δεν γίνεται».

Τέλος, ο Μακαριώτατος κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο φοβάται ότι μετά την καταχώρηση της αγωγής θα υπάρξουν «αντίποινα» από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος και απάντησε λέγοντας «νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Ό,τι και να κάνουν οι Τούρκοι, είναι πολύ ασήμαντο. Ήδη δεν μας επιτρέπουν, εκεί που υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και εννοώ την Καρπασία, ελεύθερα να πάμε να λειτουργούμε, να προσευχόμαστε».
«Εάν οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ξεκάθαρα ποια θα είναι η ευρωπαϊκή πορεία τους, ας το κάνουν. Εκείνοι θα εκτεθούν. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερες δυσκολίες από τις σημερινές, γιατί είναι ελάχιστες οι φορές που μας επιτρέπουν και πολλές φορές διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία ή δεν επέτρεψαν να γίνει Θεία Λειτουργία. Πλέον, η αγωγή πρέπει να κατατεθεί, να πάρει τη σειρά της γιατί, εάν η Τουρκία δεν εκτίθεται, συνεχώς επαναπαύεται εκεί και αδιαφορεί. Επιτέλους πρέπει να στριμωχθεί η Τουρκία για να δει και ο άλλος ο κόσμος πώς σκέφτεται, πώς ενεργεί», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Δείτε εδώ εκκλησίες της τουρκοκρατούμενης Κύπρου έτσι όπως είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο…

Λουκάς Παναγιώτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post