Η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε την κ. Λεβέντη

Η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε την κ. Λεβέντη

Η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε την κ. Λεβέντη

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου τίμησε, σήμερα, την κ. Εδμὲ Λεβέντη, κατά τη διάρκεια επισήμου τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με το Μέγα Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η κ. Λεβέντη τιμήθηκε για τη μεγάλη συμβολή της ιδίας και του αειμνήστου συζύγου της Κωνσταντίνου Λεβέντη, προς την Πατρίδα και ιδιαίτερα για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, για την όλη βοήθεια και συμπαράστασή τους προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και ειδικότερα για την προσφορά τους προς την Εκκλησία της Κύπρου.
 
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
 
Κατά την προσφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας για την Εδμέ και τον Κωνσταντίνο Λεβέντη, ανέφερε ότι «και οι δύο τους υπήρξαν άνθρωποι χαμηλών τόνων και σε όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, φιλοτιμία, επιμονή και συνέπεια και πάντοτε σεμνά, αθόρυβα και δημιουργικά, για το καλό του λαού, της πατρίδας και της Εκκλησίας μας».
Στη συνέχεια, ο μακαριώτατος, εξήρε το έργο του Κωνσταντίνου Λεβέντη, υπογραμμίζοντας ότι «αναμφίβολα θα μας ήταν πολύ δύσκολο να αναπτύσσαμε εδώ το πλούσιο έργο και την προσφορά του, επιγραμματικά θα λέγαμε ότι η αγάπη και η συνεισφορά προς τον τόπο ήταν τεράστια». Απαριθμώντας, ακολούθως, τις δραστηριότητες και την δράση της κ. Λεβέντη, επεσήμανε ότι συνεχίζει επάξια «το σπουδαίο έργο του αείμνηστο συζύγου της».
«Ο Κωνσταντίνος και η Εδμέ Λεβέντη», ανέφερε, «έζησαν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, παρά ταύτα, αμφότεροι, ουδέποτε λησμόνησαν τον τόπο καταγωγής τους. Με το σημαντικό τους έργο και τη μεγάλη τους προσφορά, έδωσαν έμπρακτα τα δείγματα της αγάπης τους προς το λαό, την πατρίδα και την Εκκλησία μας. Γι’ αυτό δίκαια, η Ιερά σύνοδος τους τιμά, σήμερα, με το Μέγα Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα».
Σημείωσε, επίσης, ότι «στους δύσκολους τούτους χρόνους ημικατοχής, που διερχόμαστε, το έργο τους δεν είναι μόνο πολιτιστικό, εκκλησιαστικό, κοινωφελές και φιλανθρωπικό, αλλά και εθνικό».
Απευθυνόμενος, στην Εδμέ Λεβέντη, αφού την συνεχάρη θερμά, ευχήθηκε όπως ο Θεός ευλογεί και στηρίζει τόσο την ίδια, όσο και τα παιδιά και του οικείους της, ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον το θεάρεστο έργο της.
«Μακαρίζουμε τον αείμνηστο σύζυγό σας, Κωνσταντίνο Λεβέντη και ευχόμαστε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων», τόνισε, κλείνοντας το λόγο του ο μακαριώτατος και πρόσθεσε πως ότι δεν μπορεί η Εκκλησία να προσφέρει στην ίδια, «ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Θεός να σας το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο».
ΕδμέΛεβέντη
 
Στην αντιφώνησή της, η κ. Εδμέ Λεβέντη ανέφερε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί το μέγιστο και ύψιστο θεσμό στην ιστορία αυτού του τόπου και αυτή την αλήθεια συνειδητοποίησε και ενστερνίστηκε ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, όσο λίγοι άνθρωποι».
«Τούτο», τόνισε, «τον ώθησε σε ένα τεράστιο αγώνα και συνάμα αγωνία για την Εκκλησία της πατρίδας του, της αγαπημένης. Η μεγαλύτερη, όμως, κινητήρια δύναμη στην προσφορά του σ’ αυτό το πολύπαθο νησί, υπήρξε η βαθύτατή του πίστη, μια πίστη αγνή και άδολος».
Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Κωνσταντίνος Λεβέντης «θεωρούσε ότι η υποχρέωση κάθε χριστιανού, ως μέλους του σώματος της Εκκλησίας, είναι η ανιδιοτελής προσφορά του στην Εκκλησία, με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει ο καθένας, χωρίς να περιμένει οποιαδήποτε αναγνώριση ανθρώπινη».
«Η αγάπη του και η ποικιλότροπη προσφορά του προς τους ανθρώπους», υπογράμμισε «η οποία εκφραζόταν είτε προσωπικά, είτε μέσω του ιδρύματος Λεβέντη, εδραζόταν πάνω στο Ευαγγέλιο του Χριστού και την πρώτιστη και μέγιστη εντολή της αγάπης».
Αναφερόμενη στα μνημεία της Κύπρου, σημείωσε ότι «αυτό που άγγιξε περισσότερο την ψυχή του ήταν η καταπάτηση, η βεβήλωση και η καταστροφή των ναών και των μονών που επήλθε, μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου».
Κατέθεσε, ακολούθως, την εμπειρία της για «όλους τους αγώνες και τις αγωνίες του για την προβολή της τραγωδίας αυτής στον κόσμο, είτε μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ, είτε μέσω των άλλων διεθνών γνωριμιών και δραστηριοτήτων του».
Τέλος, η κ. Λεβέντη, ευχαρίστησε «γι’ αυτή την εξαιρετική τιμή που είναι μεγάλη ευλογία για την ψυχή του Κωνσταντίνου Λεβέντη, αλλά και μέγιστη ευλογία για την οικογένεια του και πραγματικά σας ευχαριστούμε όλοι εκ βάθους ψυχής».
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Έρση Χριστόφια, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσσος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Δημήτριος Ράλλης, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η δήμαρχος Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, συγγενείς και φίλοι της τιμωμένης, κληρικοί και λαϊκοί εκτιμητές του έργου της οικογένειας Λεβέντη.
 
Λουκάς Α. Παναγιώτου
3 Ιουλίου 2008
Print Friendly, PDF & Email

Share this post