Μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών (31 Μαρτίου)

Μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών (31 Μαρτίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών.

Ο Άγιος Υπάτιος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και καταγόταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Έγινε επίσκοπος Γαγγρών της Παφλαγονίας και διακρίθηκε για τον ιεραποστολικό του ζήλο και το φιλανθρωπικό του έργο. Η χάρη του Θεού τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας, από το οποίο και ευεργετήθηκε ο ίδιος ο αυτοκράτορας.

Πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και ανέπτυξε σημαντική αντιαιρετική δράση κατά των αρειανών και των ναυατιανών. Οι ναυατιανοί, κατά τη διάρκεια της πορείας του από την Κωνσταντινούπολη προς την επισκοπική του έδρα, τον συνέλαβαν σε ερημική τοποθεσία και αφού τον βασάνισαν, τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο.

Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Αγίου Υπατίου στη Χλώρακα, Πάφου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

***************************************

Ιερός Ναός Αγίου Υπατίου στη Χλώρακα

Κοντά στη βρύση του χωριού, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα ερείπια από παλιά εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Υπάτιο. Στην τρεμιθιά που υπάρχει εκεί κοντά, έδεναν οι πιστοί ρούχα των μωρών  που καθυστερούσαν να περπατήσουν, γιατί πίστευαν πως ο Άγιος τα  βοηθούσε. Πολλές γυναίκες μάς ανέφεραν πως έπαιρναν τα παιδιά τους στα ερείπια του ναού και τα έβαζαν να μπουσουλήσουν τρεις φορές γύρω από μια μεγάλη πέτρα, που υπήρχε εκεί και είχε χαραγμένο πάνω της το σημείο του σταυρού. Λίγες μέρες αργότερα, λένε πως τα παιδιά τους, ως εκ θαύματος, περπατούσαν.

Μελετώντας το βίο του Αγίου Υπατίου, όμως, δε βρήκαμε πουθενά κάτι που να στηρίζει την πίστη αυτή, ότι, δηλαδή, ο Άγιος Υπάτιος βοηθά τα παιδιά να περπατήσουν. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι κανείς δε μας ανέφερε τον Άγιο ως Υπάτιο, αλλά όλοι ως Νυπάτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν οι πιστοί συνέδεσαν το όνομα του Αγίου –εξαιτίας της ηχητικής ομοιότητάς του- με τη λέξη νήπιο ή με τον Άγιο Νέπιο ή Νήπιο, ο οποίος απεβίωσε στην Πάφο και πιστεύεται ότι βοηθάει τα νήπια στο περπάτημα. Ο Άγιος Νέπιος τιμάται ιδιαίτερα στο Πολέμι, στη Γιόλου και στη Χούλου.

Συζητώντας με παλιούς κατοίκους του χωριού για τον Άη Νυπάτη, κάποιοι μας είπαν πως στο σημείο όπου βρίσκεται η τρεμιθιά, είδαν αρκετά βράδια κάποιο γέροντα με μια λάμψη γύρω του, που σαν αστραπή εξαφανίζετο από μπροστά τους.

Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 31 Μαρτίου.

Πηγή: chloraka.org.cy

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post