Διάλεξη της Καθηγήτριας Τζόαν Κόννελλυ στην Εταιρία Κυπριακών Σπουδών
Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζόαν Κόννελλυ, διευθύντριας της αμερικανικής αρχαιολογικής αποστολής στη νησίδα Γερόνησο της Πάφου στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του μητροπολίτου Πάφου, κ. Γεωργίου. Ἀκαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, φοιτητές και πολλοί κάτοικοι της Πάφου ήταν μεταξύ του ακροατηρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, το οποίο είχε γεμίσει την αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού για να ενημερωθεί για τα πορίσματα με τη φετεινή συμπλήρωση 22 χρόνων ανασκαφικής δραστηριότητος και ερευνών. Παρόντες ήταν επίσης και πολλοί φίλοι των ανασκαφών της Γερονήσου, όπως ο Επίσκοπος Χύτρων και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσ. Νεοφύτου, κ. Λεόντιος, ο οποίος είχε λάβει μέρος και στις ανασκαφές των πρώτων περιόδων, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, δρ Μαρία Χατζηκωστή, οι πρώην διευθυντές του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρες Σ. Χατζησάββας και Π. Φλουρέντζος, ο διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη, δρ Χ. Μπακιρτζής.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου σημείωσε στο καλωσόρισμά του τη συμβολή της καθηγήτριας Τζόαν Κόννελλυ στη διεθνή ανάδειξη της Κύπρου σε ακαδημαϊκά φόρα και την ουσιαστική βοήθειά της στη σύναψη της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης ΗΠΑ-Κύπρου για την προστασία της Κύπρου από την αρχαιοκαπηλεία αναδεικνύοντας την κ. Κόννελλυ σε άτυπο πρέσβη πολιτισμού της Κύπρου, ενώ ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Πάφου για την στήριξη στην Εταιρεία.
Ο Μητροπολίτης Πάφου, κ. Γεώργιος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στο πρόσωπο της ομιλήτριας, ευχαριστώντας την για την πολυετή προσφορά της στην τοπική κοινωνία της Πάφου, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο υπογραμμίζοντας, ότι με την πολυσχιδή δραστηριότητά της όχι μόνον φωτίζει ένα μέρος του παρελθόντος της Κύπρου, αλλά μας βοηθεί συνδέοντάς μας με τους προγόνους και τις ρίζες μας να αυτοπροσδιριστούμε,
Η καθηγήτρια Κόννελλυ έκανε μία αναδρομή των ανασκαφών της τα τελευταία 22 χρόνια, παρουσίασε τα πιο σημαντική ευρήματα και διατύπωσε τις θεωρίες της ομάδος της για την ερμηνεία τους. Η Γερόνησος κατοικήθηκε από τη Χαλκολιθική περίοδο έως το Μεσαίωνα και αποτέλεσε «Ιερά Νήσο» για χιλιετίες. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στις νέες, επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη επιστημονική μελέτη των ανασκαφής, της χλωρίδας και πανίδας, του τοπικού οικοσυστήματος και της αναβίωσης της παράδοσης και παρουσίασε τα ερευνητικά της σχέδια για το μέλλον. Έκλεισε την ομιλία της εκφράζοντας την ανησυχία της για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντοςτης περιοχής, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τη μαζική δόμηση. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών προσέφερε στους αρχιερείς και στην ομιλήτρια τα Πρακτικά του Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου που πραγματοποίησε η Εταιρεία και ακολούθησε δεξίωση στον ηλιακό της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών:www.cypriotstudies.org, 22-432578.
Κυπριακή Εταιρία Σπουδών
28 Ιουνίου 2012