Τελέστηκε το μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας, Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Τελέστηκε το μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας, Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Την Κυριακή, 18 Μαΐου 2014, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας το μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959.

Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου  προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Τον Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο  Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλειος Παπαïωάννου.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στη Μαρμάρινη Στήλη των πεσόντων ηρώων που ευρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας στον περίβολο της Εκκλησίας.

 **********************************************

Ομιλία πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, στο μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. της Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959.

1. Με συγκίνηση τιμούμε ΟΛΟΙ ΕΔΩ σήμερα τη μνήμη των πεσόντων μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. κατά τον απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959.

2. Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του. Το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης. Αν οι λαοί που πάσχουν από ιστορική αμνησία πεθαίνουν, εξίσου πεθαίνουν και οι λαοί που θυμούνται χωρίς να στοχάζονται, που παθαίνουν χωρίς να μαθαίνουν, που ζουν ανώφελα χωρίς να διδάσκονται από το παρελθόν. Γιατί, στις ημέρες μνήμης σαν την σημερινή, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι η συνειδητοποίηση του νοήματος και της ουσίας των γεγονότων που τιμούμε. Τα μεγάλα λόγια πρέπει να βασίζονται και να συνοδεύονται από αρετή, από τη συνείδηση του πνεύματος που κίνησε τους ήρωες και από τα βιώματα των υψηλών ιδανικών που ενσάρκωσαν.

3. Σήμερα, τιμούμε τους ήρωες της Ο.Χ.Ε.Ν. που κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του αείμνηστου Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου και του π. Φωτίου Καλογήρου ρίχτηκαν στον αγώνα με πίστη στο Θεό και στην Ελλάδα.

4. Η βρετανική αποικιοκρατία στάθηκε σκληρή και αμείλικτη τόσο με τους γενναίους Κύπριους πολεμιστές όσο και με τους αμάχους. Οι ήρωες της ΟΧΕΝ που τιμούμε σήμερα χωρίς να υπολογίσουν κανένα κίνδυνο, άξιοι συνεχιστές της λαμπρής ελληνικής ιστορίας, έδωσαν τον γενναίο αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας τους και στο τέλος θυσιάστηκαν γι’ αυτή.

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post