Εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό

Το Ιερατείο και η Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών Παναγίας Χρυσελεούσας και της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου και τον Γ.Σ.Σ. «Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ», πραγματοποίησαν εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  200 χρόνων από την Ενθρόνιση του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κος Πέτρος Παπαπολυβίου, προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για τη Ζωή και το ΄Εργο του Εθνομάρτυρα και υπήρχε φωτογραφική έκθεση των κειμηλίων του. Επίσης ψάληκαν Εκκλησιαστικοί Ύμνοι.

Την εν λόγω εκδήλωση χαιρέτισε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής & Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

“Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και βαθιά συγκίνηση χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν το Ιερατείο και η Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών Παναγίας Χρυσελεούσης και της του Θεού Σοφίας, Στροβόλου, σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου και το Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου «Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ», με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ενθρόνιση του αοίδιμου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της νήσου μας.

Τιμώντας απόψε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, αδίστακτα υπογραμμίζουμε ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνομάρτυρας Κυπριανός υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς Προκαθημένους της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τονίζουμε, ακόμη, ότι διακρίθηκε για την άρτια μόρφωση και το μεγάλο δυναμισμό του. Γενικά, υπήρξε ένας φωτισμένος Αρχιεπίσκοπος του τόπου μας, που αγάπησε βαθιά το λαό μας και εργάστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση για το καλό και την προκοπή του.

Ιδιαίτερα, όμως, τονίζουμε ότι ο μαρτυρικός του θάνατος, την 9η Ιουλίου 1821, καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της νεώτερης ιστορίας της νήσου μας. Ακριβώς, η θυσία του εκείνη φρονηματίζει και σήμερα το λαό μας στον αγώνα που διεξάγει, προς εκδίωξη του εισβολέα από τα πάτρια εδάφη μας, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων μας στις πατρογονικές τους εστίες και εφαρμογή και στην Κύπρο, και για όλους τους νόμιμους-γηγενείς κατοίκους της, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστική του ήθους και της προσωπικότητας του αείμνηστου Εθνομάρτυρα υπήρξε και η αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του Άγγλου περιηγητή Carne, που του ανέφερε ο Κυπριανός πριν από τα συγκλονιστικά γεγονότα της 9ης Ιουλίου 1821: «Ο θάνατός μου», του είπε, «δεν είναι μακριά. Ξέρω πως μόνο ευκαιρία περιμένουν, για να με θανατώσουν»! Παρ’ όλα αυτά, δεν έφυγε για να σωθεί. Αντίθετα, μιμούμενος το παράδειγμα του Χριστού, που θυσιάστηκε για τη δική μας σωτηρία, απέδειξε με το μαρτυρικό του θάνατο, ότι, πάνω από τον εαυτό του, τοποθετούσε το καλό του τόπου και τη σωτηρία του λαού! Με την πράξη του αυτή κατέθεσε έντιμη τη σφραγίδα του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας!

Η σημερινή εκδήλωση μάς δίνει την ευκαιρία να στρέψουμε με ευλάβεια τη σκέψη μας προς αυτόν, αποτίοντάς του τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Ο μαρτυρικός του θάνατος αποτελεί, αναμφίβολα, αέναη πηγή, από την οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός θα αντλεί πάντοτε διαχρονικά διδάγματα πίστης στο Θεό και αυταπάρνησης για την ελευθερία της πατρίδας.

Αλλά, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τούτους καιρούς, τους οποίους διερχόμαστε, χρειαζόμαστε, και έχουμε ανάγκη, τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνομάρτυρα Κυπριανό, για να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη στον αγώνα μας ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, προς απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας γης. Και τούτο, γιατί ο Κυπριανός διαμηνύει προς όλους, και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελευθερία δεν απαγχονίζεται, ούτε και σφαγιάζεται, αλλ’ ούτε και πεθαίνει!

Ακλόνητη πίστη και πεποίθησή μας είναι ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει, ούτε και θα μας αφήσει απροστάτευτους. Ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ, ούτε και ξεχνά το λαό του. Αντίθετα -είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό- σίγουρα θα μας αξιώσει να γευθούμε τη μεγάλη και μοναδική χαρά της δικαίωσης. Αρκεί και όλοι εμείς -Ηγεσία και λαός- να παραμείνουμε ενωμένοι και αμετακίνητοι στα δίκαια του αγώνα μας.

Συγχαίροντας θερμά το Ιερατείο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή των δύο Ιερών Ναών, Παναγίας Χρυσελεούσης και της του Θεού Σοφίας, Στροβόλου,  καθώς επίσης το Δήμο Στροβόλου και το Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου «Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ», για την ωραία αυτήν πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την αποψινή εκδήλωση, ευχόμαστε όπως, με τη βοήθεια του Θεού, εορτάσουμε σύντομα και τα κυπριακά ελευθέρια, σε μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και αδιαίρετη. Θα αναπαυθεί τότε μακαρίως και η ψυχή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, που έχυσε το αίμα του για την ελευθερία του λαού και της νήσου μας”.

Παναγιώτης Θεοδώρου,

30 Οκτωβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post