Βαρυσήμαντη Ομιλία της ΑΜ. του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βαρυσήμαντη Ομιλία της ΑΜ. του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τρομοκρατικές ενέργειες

και θρησκευτική συνείδηση

Σημαντικά μηνύματα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος από το βήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο τον αναγόρευσε  Επίτιμο Διδάκτορα της  Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά την περιένδυση της ακαδημαϊκής τηβέννου, μίλησε με θέμα «Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση». Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του παρατήρησε ότι η τρομοκρατία, που δεσπόζει στις μέρες μας στο διεθνές προσκήνιο έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, ένα αμεσότερο δεσμό με το Ισλάμ, δεύτερον, την απόφαση των πρωταγωνιστών να θυσιαστούν άμεσα, με μια συνειδητή επιλογή θανάτου, και τρίτον , άριστη χρήση της τεχνολογίας και ευρηματική επιχειρησιακή τακτική.

Επίσης, αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση , αλλά και στη φτώχεια του κόσμου, και υπέδειξε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους απαιτείται υπέρβαση της αδικίας, ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Αναστάσιος μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

– Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας

– Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκπροσωπεί κανένα πολιτισμό, συνιστά την άρνηση του πολιτισμού και την επάνοδο στη νοοτροπία της ζούγκλας.

– Πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο η ουσία της θρησκείας, η οποία οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με το Άγιο, με τον Θεό ,σε σχέσεις σεβασμού και αγάπης προς τους συνανθρώπους του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατέληξε με την έκκληση, που είχε κάνει την περίοδο των συγκρούσεων στα Βαλκάνια: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το άγιο λάδι της θρησκείας για την ενίσχυση της φωτιάς των ένοπλων συγκρούσεων».

Σε ειδική τελετή τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Σταύρος Ζένιος. Ο  κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής  Αθανάσιος Γαγάτσης ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου για την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος.

Στο  Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, που είναι γραμμένο σε μεμβράνη, αναγράφεται ότι   η απόφαση για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα λήφθηκε ομόθυμα, επειδή ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων , Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος χαρακτηρίζεται « Εγκρατής της Θεολογίας Διδάσκαλος και επιφανής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων θεράπων» και επίσης τονίζεται ότι «διακρίθηκα για την βαρυσήμαντη προσφορά του στη θρησκευτική αγωγή και την παγκόσμια ενότητα».

Ο καθηγητής Σταύρος Φωτίου παρουσίασε τη ζωή και  το βαρυσήμαντο και πολυσχιδές έργο του. Ο κ.Φωτίου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο “κορυφαίο ανάστημα της Eκκλησίας, της κοινωνίας, της παιδείας».

H πρόταση ζωής, που καταθέτει και υπηρετεί ο Αρχιεπίσκοπος  Aλβανίας, αποτελεί τη σκοποθεσία της θρησκευτικής αγωγής, είπε και επεσήμανε «Ως συνέπεια της θεογνωσίας, η αγωγή αυτή προάγει την αυτογνωσία, την κοινωνικότητα και την οικολογική ευαισθησία».

Εξάλλου,  ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε την Πανεπιστημιούπολη, στην οποία τον ξενάγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Στ. Ζένιος και στη συνέχεια συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από το παράθυρο του γραφείου του πρύτανη ο Αρχιεπίσκοπος ατένισε με βουρκωμένα μάτια τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο .

Ο πρύτανης, απαντώντας σε ερώτηση  ,είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πρόθυμο να βοηθήσει την Εκκλησία της Αλβανίας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και να προσφέρει τεχνογνωσία και υποτροφίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και για τις άρτιες εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης.

Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post