«Θρησκευτικοί Ηγέτες ως οικοδόμοι της Ειρήνης». 23ο Συνέδριο Στρατιωτικών Ιερέων Δντών Θρησκευτικού.

«Θρησκευτικοί Ηγέτες ως οικοδόμοι της Ειρήνης». 23ο Συνέδριο Στρατιωτικών Ιερέων Δντών Θρησκευτικού.

Ο Διευθυντής της ΔΙΘΡΗ/ΓΕΕΦ, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, συνοδευόμενος από το Θεολόγο του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Μιχάλη Σπύρου, συμμετείχε στο 23ο Διεθνές  συνέδριο Στρατιωτικών Ιερέων Δντών Θρησκευτικού, που έλαβε χώρα στο Σαράγεβο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, με θέμα « Θρησκευτικοί Ηγέτες ως οικοδόμοι της Ειρήνης».

Η συμμετοχή της Κυπριακής αντιπροσωπείας στο συνέδριο έγινε μετά από πρόσκληση της διοργανώτριας χώρας και της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης, ως συνδιοργανωτής του συνεδρίου.

Στο  συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 29 χώρες οι οποίες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο «ΝΑΤΟ» και  στο πρόγραμμα «PFP» (Συνεταιρισμό για την Ειρήνη).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν διαλέξεις, συζητήσεις, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας, δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήθηκαν ερωτήματα και απορίες που αφορούσαν το κύριο θέμα που είχε το συνέδριο δηλαδή η συμφιλίωση των λαών και η οικοδόμηση της ειρήνης  καθώς επίσης και  για διάφορα θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως Στρατιωτικά, Θρησκευτικά, Πολιτιστικά και Κοινωνικά.

Πέραν των ομάδων εργασίας, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις κάτωθι τρείς εισηγήσεις από τον καθηγητή πανεπιστημίου Dr. Eric Patterson, α) Η Παγκόσμια Αναβίωση της Θρησκείας: Τάσεις έως το 2025 β) πρόοδοι στην οικοδόμηση της ειρήνης: ένας νέος τρόπος σκέψης για την επίλυση διαφορών γ) Θρησκευτικοί  ηγέτες σε  μεταπολεμικές κοινωνίες: Ρόλοι και υποθέσεις.

Εισαγωγικές ομιλίες – χαιρετισμούς έκαναν, επίσης,  ο Εκπρόσωπος των Ορθοδόξων, των Καθολικών και των Μουσουλμάνων, που υπηρετούν στο στρατό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Είναι άξιο μνείας ότι στο στρατό της Βοσνίας υπάρχουν τρείς διευθυντές Θρησκευτικού λόγω της ποικιλομορφίας των Θρησκευμάτων της χώρας.

Στο συνέδριο  δόθηκε η ευκαιρία προβολής του εθνικού μας προβλήματος και έγινε ενημέρωση των συνέδρων για την καταστροφή που υφίστανται τα θρησκευτικά και λοιπά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στα κατεχόμενα από τον Τουρκικό στρατό, εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε στους συνέδρους ότι όταν μιλάμε για συμφιλίωση των λαών δεν γίνεται οι λαοί να εθελοτυφλούν στη βεβήλωση θρησκευτικών συμβόλων και μνημείων της κατεχόμενης νήσου μας, καθώς επίσης άρνηση των κατοχικών δυνάμεων να επιτρέψουν, την αναστήλωση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών και φθορών των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας  μνημείων, με έξοδα μάλιστα της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τονίσθηκαν, επίσης, ως κριτήρια, συμφιλίωσης και προώθησης της ειρήνης ο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, ο σεβασμό στα ήθη και στα έθιμα, καθώς και ελεύθερη και απρόσκοπτη ενάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Μεταξύ άλλων, επίσης,    προβάλαμε το έργο του δικού μας Θρησκευτικού ηγέτη ως πραγματικού οικοδόμου της ειρήνης. Μεταξύ άλλων φέραμε ως παραδείγματα των προσπαθειών του τις συναντήσεις με ηγέτες άλλων θρησκειών και ομολογιών για ενημέρωση του Εθνικού μας προβλήματος και προωθήσεις της  ειρηνικής επανένωσης της νήσου μας. Αναφέραμε τις συναντήσεις  του με  τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Δρα Γιουσούφ Σουικμέζ, την μετάβασή του στην Ρώμη  όπου συναντήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011 με τον Πάπα Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ΄ καθώς επίσης και την συνάντηση του στις  5 Δεκεμβρίου 2011 με τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ Yona Metzger στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post