Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη
Τελέστηκε την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, το ετήσιο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος, στις 20 Μαρτίου 1994, Θεόφιλου Γεωργιάδη.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εκπροσώπησε στο μνημόσυνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, μια ξεχωριστή ηρωική μορφή των αγώνων του λαού μας και του κάθε λαού που εν πλήρει συνειδήσει των κινδύνων, πρόσφερε αφειδώλευτα τη ζωή του για το όραμα της ελευθερίας.
\’\’Ενας διανοούμενος αγωνιστής, ένας εθνικός και παγκόσμιος επαναστάτης, ένας μαχητής των ελληνικών παραδόσεων, του πατριωτισμού που συμπληρώνεται αμφίδρομα με αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαούς. Πρωτοπόρος αγωνιστής για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Κύπρου, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος ολόκληρου του Ελληνισμού. Με το αγωνιστικό του πάθος, με τον βαθιά νηφάλιο στοχασμό του, με τη συνείδηση της φύσης του τουρκικού τρομοκρατικού κράτους, ο Θεόφιλος δεν αγωνίστηκε μόνο για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, για την προστασία των εγκλωβισμένων μας. Συμπαραστάθηκε ενεργά και έμπρακτα στον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία κατανοώντας ότι μια τέτοια αλληλεγγύη φωτίζει και το δικό μας αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής\’\’, πρόσθεσε.
Αυτή η συμπαράσταση και αγωνιστική αλληλεγγύη του Θεόφιλου, συνέχισε ο κ. Ομήρου, αφορούσε και τον ίδιο τον τουρκικό λαό, του οποίου τα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά από το τουρκικό κράτος.
\’\’Η βάρβαρη δολοφονία του Θεόφιλου αποκάλυψε το ειδεχθές πρόσωπο της βίας ενός αδίστακτου κράτους που ανήγαγε την κοινή μέθοδο των γκάγκστερ σε επίσημη κρατική πολιτική. Η μεγάλη θυσία του Θεόφιλου Γεωργιάδη εξέθεσε για μια ακόμα φορά τον πραγματικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του τουρκικού κράτους και των συμπεριφορών του\’\’, συμπλήρωσε.
Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και πλήθους τιμητών της δράσης και της μνήμης του Θεόφιλου Γεωργιάδη.
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο χώρο της δολοφονίας του, στην αυλή της οικίας του όπου βρίσκεται η προτομή του. Εκεί έφθασαν και δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μεταφέροντας φλόγα από τα φυλακισμένα μνήματα.
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, μαζί με την οικογένεια του.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους κομμάτων, από Βουλευτές, από εκπροσώπους Δήμων.
Τέλος, κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, του ΓΤΠ, του Πολιτιστικού Κέντρου Κούρδων \’\’Θεόφιλος\’\’, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, εκ μέρους συνδέσμων και οργανωμένων συνόλων, καθώς και από τη σύζυγο, τα παιδιά, τα αδέλφια, τον πατέρα και συγγενείς του ήρωα.
Ο πατέρας του ήρωα, Χαράλαμπος, μετά την κατάθεση στεφάνων, ευχαρίστησε όλους όσοι τιμούν τη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη.
Ηταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής 20 Μαρτίου 1994, έξω από το σπίτι του στην οδό Θουκυδίδου στην Αγλαντζιά, μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, όταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε, πυροβοληθείς πέντε φορές με πιστόλι 9 χιλιοστών. Η έντονη φιλοκουρδική του δράση, παρέπεμπε στο συμπέρασμα ότι τη δολοφονία του είχαν αναλάβει το τουρκικό κράτος με τους πληρωμένους πράκτορες του.
Η τελετή έληξε με τον εθνικό ύμνο.
Πηγή: ΚΥΠΕ