\”Ο Όσιος Συνέσιος, ο παρά την Λύσιν ασκήσας\”

\”Ο Όσιος Συνέσιος, ο παρά την Λύσιν ασκήσας\”

Όπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, έτσι και φέτος την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, στο εξωκκλήσι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο τελέστηκε θεία Λειτουργία, από τους πρόσφυγες κατοίκους της κατεχόμενης Λύσης. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο.

Μετά τη θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο, πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή παρουσίασης του νέου βιβλίου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Βαρνάβα Κουσιάππα, ο οποίος έλκη την καταγωγή του από την ηρωοτόκο τουρκοκρατούμενη Λύση. Το νέο του Βιβλίο αφορά τον όσιο Συνέσιο, τον παρά την Λύσιν ασκήσαντα, και το εξωκκλήσι του στα όρια της κοινότητας Λύσης.

Το επιστημονικό – ερευνητικό βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα παρουσίασε στους παρευρισκομένους ο κ. Γρηγόρης Γρηγοράς. Ο κ. Γρηγοράς αναφέρθηκε λεπτομερώς στον τρόπο που εργάστηκε ο συντάχτης του βιβλίου για να περισυλλέξει το υλικό του.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Δήμαρχος της Λύσης κ. Αντρέας Ττοφιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια συντήρησης των κατεχομένων ναών του Δήμου Λύσης.

Τέλος, μίλησε στους παρευρισκομένους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος συνεχάρη τον Πανοσιολογιώτατο για την φιλέργια και την αγάπη του για την κατεχόμενη γη μας. Τόνισε ότι αν και ο ίδιος ο π. Βαρνάβας γεννήθηκε στην προσφυγιά, εντούτοις, θέλει και προσπαθεί να διατηρεί τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρικής γης. Ένα έργο που οφείλουμε όλοι να πράξουμε για να επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας.

Μιχάλης Σπύρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post