Εκδήλωση της Χ.Ε.Κ.Ε.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010, στη Λεμεσό, εκδήλωση της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.), κατά την οποία τιμήθηκαν τρία επίλεκτα μέλη της Ένωσης –ο κ. Γιάγκος Βαρνάβας, εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας., ο Αιδεσμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Παπαβασιλείου και ο κ. Νεόφυτος Νέρουπος, εκπαιδευτικός, πρώην Β. Γυμνασιάρχης- για το σημαντικό έργο και την πολύτιμη προσφορά τους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Μετά την προσφώνηση του Προέδρου της Χ.Ε.Κ.Ε. και Διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου κ. Φρίξου Κλεάνθους, μίλησαν και οι τρεις τιμηθέντες, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την απόφαση του να τους τιμήσει. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην προσφορά της Χ.Ε.Κ.Ε. και στη μαρτυρία που αυτή για τριάντα και πλέον τώρα χρόνια καταθέτει στην Κυπριακή κοινωνία.

Τέλος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συγχάρηκε θερμά τους τρεις τιμηθέντες και εξήρε το έργο και τηn προσφορά τους τόσο προς τη Χ.Ε.Κ.Ε., όσο γενικότερα και προς την Εκκλησία και τον τόπο μας. Ο Πανιερώτατος μετέφερε, επίσης, τις ευχές και τις ευλογίες της Εκκλησίας προς τη Χ.Ε.Κ.Ε. για συνέχιση και στο μέλλον του έργου και της προσφοράς της προς την Εκκλησία και την Πατρίδα.

Παρατίθεται, στη συνέχεια, η προσφώνηση του Προέδρου της Χ.Ε.Κ.Ε. κατά την εκδήλωση:

Πανιερώτατε Άγιε Λεμεσού,
Σεβαστοί Πατέρες,
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.), και μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων δράσης και προσφοράς της Χ.Ε.Κ.Ε. προς την Εκκλησία και την πατρίδα, αποφάσισε ομόφωνα τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, εδώ στη Λεμεσό, για να τιμήσει τρία επίλεκτα μέλη της για τη σημαντική προσφορά τους.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον αγαπητό και σεβαστό μας κ. Γιάγκο Βαρνάβα, στον αγαπητό μας Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Ανδρέα Παπαβασιλείου και στον αγαπητό μας κ. Νεόφυτο Νέρουπο. Επιθυμία μας ήταν να τιμούσαμε σήμερα, έστω και μεταθανατίως, και τον αγαπητό μας αείμνηστο Γιαννάκη Λουλλουπή. Λόγω απουσίας, όμως, στο εξωτερικό της καλής μας κας Δήμητρας Λουλλουπή, επιφυλασσόμαστε να το πράξουμε σε μεταγενέστερο χρόνο, στο μέλλον.

Αντιλαμβάνομαι ότι, αν επιχειρήσω να εξάρω τη συμβολή και την προσφορά των τριών τιμωμένων προς τη Χ.Ε.Κ.Ε., και γενικότερα προς το όλο πνευματικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας που τους οφείλουμε, θα προσκρούσω στην καλά γνωστή σε όλους μας μετριοφροσύνη τους. Γι’ αυτό και θα περιοριστώ στα λίγα και εντελώς απαραίτητα, τηρώντας τους σοφούς λόγους του σύγχρονου χριστιανού διανοητή, που παραγγέλλει προς όλους: «Πάνω από τα λόγια είναι η πράξη. Και πάνω από την πράξη είναι η αρετή της σιωπής»!

Τιμούμε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα σήμερα τον αγαπητό και σεβαστό μας         κ. Γιάγκο Βαρνάβα, γιατί αυτός στην πραγματικότητα, πριν τριάντα ένα τώρα χρόνια, υπήρξε ο ανάδοχος της Ένωσής μας. Υπενθυμίζω ότι τα πρώτα εκείνα πέτρινα χρόνια, ευθύς αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κάτω από το βάρος της συμφοράς, του πένθους, της οδύνης και της απογοήτευσης του λαού μας, μια ομάδα χριστιανών Επιστημόνων, με την ενθάρρυνση και τις ευλογίες του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, πήραμε την απόφαση να οργανωθούμε ως σύνολο, καταθέτοντας έτσι σεμνά τη συμβολή μας και εκφράζοντας ταπεινά τη βούλησή μας για μια συνεπή ελληνορθόδοξη μαρτυρία και για μια πνευματική αντίσταση στις συνθήκες ημικατοχής, που ο εισβολέας επέβαλε στον τόπο μας. Θυμούμαι, σαν να ήταν χθες, τον ενθουσιασμό και το ζήλο, που παρατηρήθηκαν τότε, στις συσκέψεις και στις συγκεντρώσεις που κάναμε τις μέρες εκείνες του 1979, στην Ιερατική Σχολή. Σε κάποια στιγμή, και αφού τα πράγματα πήραν πλέον το δρόμο τους, τέθηκε ως ερώτημα και το όνομα που θα έπρεπε να δίναμε στο νεοδημιούργητο Σωματείο μας. Τελικά, και ύστερα από αρκετές εισηγήσεις, ο καλός και σεβαστός μας κ. Γιάγκος Βαρνάβα, απευθυνόμενος προς την ιδρυτική μας Συνέλευση, υπέβαλε και τη δική του εισήγηση

-Να του δώσουμε την ονομασία «Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων», είπε, κατ’ αναλογία προς τη Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Ελλάδος!

Αυτό ήταν! Η εισήγηση έγινε καθολικά αποδεκτή με ενθουσιασμό και η Ένωση μας έπαιρνε σάρκα και οστά!

Αναπλάθεται αυτήν την ώρα στη μνήμη μου ο αείμνηστος Παναγιώτης Χάμπας, τέως Γενικός Γραμματέας, να σηκώνεται πάνω και να λέγει, μέσα σε χειροκροτήματα, στον κ. Βαρνάβα:

 -Κύριε Βαρνάβα, είστε ο νονός της Ένωσής μας!

Με βαθιά, λοιπόν, συγκίνηση, αγαπητέ και σεβαστέ μας κ. Βαρνάβα δίκαια και επάξια σας τιμούμε σήμερα ως τον νονό, τον ανάδοχο, της ΧΕΚΕ. Βαθύτατα σας ευχαριστούμε, αλλά και σας ευγνωμονούμε!

Τιμούμε, όμως, σήμερα και δυο άλλα εκλεκτά μέλη μας, τον αγαπητό μας Αιδεσμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Ανδρέα Παπαβασιλείου και τον αγαπητό μας κ. Νεόφυτο Νέρουπο, οι οποίοι ευδόκιμα υπηρέτησαν για πολλά χρόνια στο Δ.Σ. της Χ.Ε.Κ.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, ο καλός μας π. Ανδρέας και παρά το φόρτο εργασίας που ο ίδιος είχε τόσο στην εργασία του, στη Λαϊκή Τράπεζα, όσο και ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελίστριας Λευκωσίας, πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας και υπηρέτησε για μια δεκαετία, με ιδιαίτερο ζήλο, παραδειγματική αυταπάρνηση και πολλή αγάπη, ως μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, από το 1991 μέχρι και το 2001 οπότε, Πανιερώτατε, η Χ.Ε.Κ.Ε. του χορήγησε απολυτήριο για την καθ’ Υμάς Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού!

Βαθύτατα σε ευχαριστούμε και σένα, Αιδεσιμολογιώτατε και αγαπητέ μας π. Ανδρέα, για την όλη σου γόνιμη δραστηριότητα και προσφορά. Οι πάντοτε συνετές σκέψεις, θέσεις και εισηγήσεις σου ήταν σε κάθε περίπτωση πολύτιμες για όλους μας.

Τιμούμε, τέλος, σήμερα και τον φίλτατό μας κ. Νεόφυτο Νέρουπο, ο οποίος για μια εικοσαετία, από το 1990 μέχρι και το 2009, ευδόκιμα και αυτός υπηρέτησε ως μέλος του Δ.Σ., κατέχοντας τη θέση του Βοηθού Ταμία.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της υπηρεσίας του, ο αγαπητός μας Νεόφυτος, παρ’ όλες, και αυτός, τις πολλές υπηρεσιακές και άλλες οικογενειακές του μέριμνες και υποχρεώσεις, με ιδιαίτερο ζήλο, αγάπη και ενθουσιασμό κατέβαλε και θυσίες και χρόνο και κόπο για την Ένωσή μας. Γι’ αυτό και δίκαια όλοι εμείς, που συνεχίζουμε στο Συμβούλιο, θα αντλούμε δύναμη και ενίσχυση από το παράδειγμα του. Θα θυμούμαστε ακόμη πάντοτε τον εποικοδομητικό τρόπο, με τον οποίο κατέθετε τις σκέψεις, απόψεις, θέσεις και εισηγήσεις του.

Θερμότατα, αγαπητέ μας Νεόφυτε, σε συγχαίρουμε και βαθύτατα σε ευχαριστούμε για το πολύτιμο έργο και τη μεγάλη σου προσφορά προς τη Χ.Ε.Κ.Ε.!

Τους αγαπητούς μας, όμως, π. Ανδρέα Παπαβασιλείου και Νεόφυτο Νέρουπο αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και προσωπικά για την πάντοτε ανεπιφύλακτη αγάπη, συμπαράσταση και στήριξη, που και οι δυό τους μου πρόσφεραν σε όλα τα χρόνια της υπηρεσίας τους στο Δ.Σ. της Χ.Ε.Κ.Ε.

Τελειώνοντας, θερμότατα ευχαριστούμε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, για την καλοσύνη του να τιμήσει με την παρουσία του τη σημερινή μας αυτήν απλή, σεμνή και ταπεινή εκδήλωση στη Λεμεσό. Αντλούμε, έτσι, δύναμη και ενίσχυση, με την πεποίθηση ότι η Εκκλησία συνεχίζει να βρίσκεται και να στέκεται δίπλα μας.

Ως έκφραση των ευγνωμόνων ευχαριστιών μας, παρακαλούμε τους αγαπητούς μας Γιάγκο Βαρνάβα, π. Ανδρέα Παπαβασιλείου και Νεόφυτο Νέρουπο, μαζί με τις καλύτερες μας ευχές για κάθε καλό στη ζωή και στα έργα τους, να αποδεχθούν και τα συμβολικά δώρα της αγάπης μας, τα οποία και θα συντηρούν μέσα τους το σύνδεσμο της αγάπης και της προσφοράς τους προς τη Χ.Ε.Κ.Ε.

Παρακαλούμε, Πανιερώτατε, να τα επιδώσετε εσείς εκ μέρους μας.

Τιμούμε όμως σήμερα, μαζί με τους συζύγους τους, και τις τρεις κυρίες Μόνικα Βαρνάβα, Ηρώ Παπαβασιλείου και Ανδρούλα Νέρουπου. Τις παρακαλούμε να δεχθούν τα λουλούδια της αγάπης μας. Σας ευχαριστώ.

Λεμεσός, 20 Ιουνίου 2010.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Share this post