Η Κύπρος υποδέχεται την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κειμήλια και θησαυρούς των Αγίων Τόπων, την ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης Βηθλεεμίτισσας, η οποία είναι η εφέστιος εικόνα της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού, στη Βηθλεέμ και βρίσκεται τοποθετημένη σε περίοπτο προσκυνητάριο, στη δεξιά πλευρά της νοτίου εισόδου του αγίου Σπηλαίου της Γεννήσεως.
Η θαυματουργός αυτή εικόνα κατέχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των όπου γης ορθοδόξων και έχουμε τη μεγάλη ευλογία, μετά από σχετική άδεια του Παλαιφάτου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων να έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή μας πατρίδα, για ενίσχυση και οικοδομή των πιστών.
Αφορμή για την κάθοδο της σεπτής εικόνας της Βηθλεεμίτισσας αποτελούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια των εγκαινίων του πρώτου στην Κύπρο ναού, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του Κυπρίου στην καταγωγή Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της 23ης Απριλίου.
Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα υποδεχθεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαϊας μετά του Κλήρου και του λαού, την Παρασκευή 16 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ. στον κυκλικό κόμβο του Λυκείου Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο και θα μεταφερθεί, ακολούθως, μετά τιμών και εν πομπή στον Ιερό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
Η Θαυματουργή εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Μάρκου και θα τεθεί προς προσκύνηση, αγιασμό και ευλογία των πιστών έως τις 26 Απριλίου, τελουμένων καθημερινώς στον Ιερό Ναό των Ιερών Ακολουθιών, κάθε πρωί στις 7:00 της Θείας Λειτουργίας και κάθε απόγευμμα στις 5:οο του Ιερού Παρακλητικού Κανόνα της Βηθλεεμίτισσας.
Λίγα λόγια για την εικόνα
Η άπειρη στοργή που ξεχειλίζει από τα μάτια της εικόνας της Παναγίας και το γαλήνιο βλέμμα της, γλυκαίνει και ευφραίνει και γεννά κατάνυξη στις καρδιές των πιστών. Παράλληλα, ο ρουχισμός της εικόνας της Θεοτόκου που είναι καλυμμένος με πολυτελή υφάσματα και πολύτιμα πετράδια, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.
Σαφή ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν έχουμε. Εικάζεται, όμως, ότι αυτή προέρχεται από τη Ρωσία και ειδικότερα η ευσεβής παράδοση τη συνδέει με την Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, η οποία επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματά της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου». Παραχώρησε, ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω παράδοση, τα κοσμήματά της για να τοποθετηθούν στην ιερή εικόνα, επιτάσσοντας από τότε οι τσαρίνες να μην φορούν πλέον ρουμπίνια (διαμάντια κατ’ άλλους), αλλά αυτό να είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Βασίλισσας των αγγέλων».
Χωρίς καμία αμφιβολία, η Παναγία η Βηθλεεμίτισσα κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Ορθοδόξων. Η Θεοτόκος, η κυρία των Αγίων Τόπων, είναι η φιλόστοργη μητέρα, η οποία υπάκουσε στην εντολή του Θεού και έφερε στον κόσμο το Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας και ταυτόχρονα, είναι η μητέρα όλων μας και πρέσβειρα προς τον Υιό της σε κάθε προσφυγή μας. Είναι ο φύλακας άγγελός μας και στις δύσκολες στιγμές μας, αυθόρμητα, στρεφόμαστε προς το πρόσωπο, την εικόνα και τη Χάρη της. Είθε να είναι πάντοτε για όλους μας, η «θερμή προστάτης και βοηθός».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
12 Απριλίου 2010