Μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας (17 Μαΐου)
Χριστός Ανέστη!
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνία των Αποστόλων εκ των Ο΄, των Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους, κτητόρων της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, του Αγίου Νεομάρτυρα Νικολάου από το Μέτσοβο, του Αγίου Θεοφάνους Επισκόπου των Σόλων της Κύπρου, του Αγίου Αθανασίου του Νέου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως και του Οσίου Ιεράρχου Αθανασίου Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), και τελούμε τη σύναξη των Ιεραρχών της Κυθρέας, μαζί με τον Αθανάσιο τους Δημητριανό, Πάππο, Σπυρίδωνα και Φωτεινό.
Η Επισκοπή Χύτρων (Κυθρέας) ιδρύθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η πόλη ευημερούσε λόγω της μεγάλης πηγής νερού, του Κεφαλόβρυσου, μέρος του οποίου μεταφερόταν, με υδραγωγείο, στη Σαλαμίνα, πρωτεύουσα της Κύπρου. Πρώτος επίσκοπος Χύτρων αναφέρεται ο άγιος Πάππος. Στην κωμόπολη της Κυθρέας, διάδοχο οικισμό των Χύτρων, ετιμώντο ως άγιοι πέντε επίσκοποι που προαναφέραμε, οι Πάππος (24 Οκτωβρίου), Αθανάσιος (17 Μαΐου), Φωτεινός (2 Αυγούστου), Σπυρίδων (19 Σεπτεμβρίου) και Δημητριανός (6 Νοεμβρίου) και τον Ευστάθιο που αναδείχθηκε αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Στις 17 Μαΐου τιμάται η σύναξη των Αγίων πέντε επισκόπων της Κυθρέας.
Ο Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Κυθρέας ήταν συγγενής του Αγίου Πάππου, ο οποίος μαζί με τους ευσεβείς γονείς του φρόντισαν για την αγωγή του. Ο Επίσκοπος Πάππος, τον προσέλαβε ως βοηθό του στο έργο της διακονίας του λαού του Θεού.
Μετά την κοίμηση του, αναδείχθηκε επίσκοπος Χύτρων ο Αθανάσιος. Έδρασε συστηματικά εναντίον των αιρέσεων, θεράπευε ασθενείς και έγραψε το βίο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και άλλα αξιόλογα κείμενα. Κοιμήθηκε οσιακά κληρονομώντας αγαθή μνήμη στους επιγόνους. Παρεκκλήσι του υπάρχει στο χωριό Τρυπημένη, το οποίο πανηγυρίζει μαζί με την κωμόπολη της Κυθρέας καθώς και με τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου