Μνήμη του οσίου Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων (23 Μαΐου)

Μνήμη του οσίου Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων (23 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων και της Αγίας Μαρίας του Κλωπά, που ήταν μια από τις Μυροφόρες γυναίκες, που πρώτες επισκέφθηκαν πρωί-πρωί, την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο, τον Τάφο του Χριστού και διαπίστωσαν ότι το Μνημείο ήταν κενό, δηλ. αδειανό και ο Άγγελος τις πληροφόρησε το ευχάριστο μήνυμα της Αναστάσεως. Η Μυροφόρος Αγία Μαρία ήταν μητέρα του Ιωσή και του Ιακώβου του μικρού, ενός από τους δώδεκα Αποστόλους.

Ο Όσιος Μιχαήλ ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και καταγόταν από τα Σύναδα της Φρυγίας. Έζησε επί εποχής του αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄ του Αρμένιου, ο οποίος ήταν φανατικός πολέμιος των ιερών εικόνων. Αρχικά σπούδασε θεολογία και μετέπειτα αναχώρησε για τον Πόντο, όπου μόνασε μαζί με το φίλο του Θεοφύλακτο. Επέστρεψε στην πατρίδα του ως επίσκοπος, αφού είχε χειροτονήθηκε από τον πατριάρχη Άγιο Ταράσιο. Αντιτάχθηκε με σθένος στην προσπάθεια του Λέοντα να καταργήσει την προσκύνηση των εικόνων.  Υπέστη πολλές διώξεις και φυλακίσεις και τελικά οδηγήθηκε στο θάνατο, δεχόμενος το στεφάνι και τον τίτλο του ομολογητή της ορθοδόξου πίστεως.

Η κάρα του βρίσκεται στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος και μεταφέρθηκε παλαιότερα και στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ακρίδων, που κατέστρεφαν τη γεωργική παραγωγή.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου Σαριδάκη, του νέου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κρήτη και για πολλά χρόνια διακονούσε στο Λεπροκομείο των Αθηνών. Η διακήρυξη της Αγιότητάς του έγινε τον Απρίλιο του 2022 από το Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο άνθρωπος που έχει πίστη στον αναστημένο Ιησού Χριστό, τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, βρίσκει, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τον τρόπο της αντίστασης στους διωγμούς και τις ποικίλες αντιξοότητες της ζωής, που επιφέρει η ρέουσα κατάσταση του καθημερινού βίου.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

4

Print Friendly, PDF & Email

Share this post