Μνήμη του Αγίου Νικηφόρου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (2 Ιουνίου)
Μέσα στη χαρά της πορείας μας προς τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου αποδίδεται η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 758 μ.Χ.
Όταν όμως το 813 μ.Χ. επί Λέοντος Ε’ του Αρμένιου, ξέσπασε απηνής διωγμός κατά των προασπιστών της τιμητικής προσκύνησης των εικόνων, η αγέρωχη ηγετική πνευματική στάση και η θεολογική του σταθερότητα ανέδειξαν τον Πατριάρχη Νικηφόρο σε προστάτη του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της ορθής διδασκαλίας περί των εικόνων. Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά προκάλεσαν την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο.
Ο Νικηφόρος υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, αρκετά στενοχωρημένος από τη θεολογική άγνοια, την αλαζονεία, τη νόθευση της παράδοσης και κατεξοχήν τη δημαγωγία των αρχόντων, παρέδωσε το πνεύμα του στις 2 Ιουνίου του 822 μ.Χ.
Το γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου κατά τους πρώτους αιώνες γιορταζόταν μαζί με την Πεντηκοστή. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Ιησούς προανήγγειλε την άνοδό Του στους ουρανούς προς το Θεό Πατέρα, υποσχόμενος ότι θα στείλει στους μαθητές Του το Άγιο Πνεύμα, το οποίο θα τους οδηγήσει στην πλήρη φανέρωση της Αλήθειας.
Η Ανάληψη του Κυρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχεδίου της θείας Οικονομίας (δηλ. της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού για τον άνθρωπο), που δεν είναι άλλο από την επαναφορά του ανθρώπου στον Παράδεισο, εκεί από όπου εξέπεσε, και την ένδυση του αρχαίου κάλλους εν Χριστώ Αναστάντι. Αυτός που ανέβηκε στον ουρανό, αφού προηγουμένως νίκησε το θάνατο, είναι ο Υιός του Ανθρώπου, ο οποίος εξύψωσε την ενωμένη με τη θεότητά Του προσληφθείσα ανθρώπινη φύση και έδωσε, σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να τον ακολουθήσει ελεύθερα. Η μεγαλειώδης αυτή εκδήλωση της αγάπης του Θεού, εξέπληξε ακόμη και τους Αγγέλους, οι οποίοι θαύμαζαν τη θέα της ανόδου του Θεανθρώπου.
Η Εκκλησίας εύχεται η χαρά των Αποστόλων να πλημυρίζει και τις δικές μας ψυχές, προσμένοντας την εορτή της Πεντηκοστής, δηλ. της ιστορικής ημέρας της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Αναληφθέντος Ιησού Χριστού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου