Τελετή Υποδοχής 173 Εκκλησιαστικών Θησαυρών

Τελετή Υποδοχής 173 Εκκλησιαστικών Θησαυρών

Την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, στις 11.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε σεμνή Τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος επαναπατριζόμενων κειμηλίων και προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϋντίν Ντικμέν και επέστρεψαν στη γενέθλια γη μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς υπάρχουν τρεις εικόνες που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Η τελετή υποδοχής των εκκλησιαστικών θησαυρών, την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Παρέστησαν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Δέσπω Πηλείδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και Πρέσβεις διαφόρων χωρών.

Ευχή όλων μας είναι όπως όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια που επαναπατρίσθηκαν επιστρέψουν σύντομα στη φυσική τους θέση, σε μια ελεύθερη από τα κατοχικά στρατεύματα Κύπρο.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post