Η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού ανακτήθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου

Η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού ανακτήθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου

Η κλεμμένη, κατά πάσα πιθανότητα από την κατεχόμενη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου, εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού μετά την τουρκική εισβολή θα επαναπατρισθεί πολύ σύντομα στην Κύπρο.

Η εικόνα εντοπίσθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες να δημοπρατείται στον δημοπρατικό οίκο Kaupp στο Sulzburg, Γερμανίας, πολύ πριν την δημοσιοποίηση της από ημερήσια εφημερίδα του κυπριακού τύπου στις 3 Οκτωβρίου. Η Εκκλησία αθόρυβα και διακριτικά, με την ουσιαστική στήριξη κυπρίων χορηγών, κατάφερε με επιτυχία να διεκδικήσει και ανακτήσει την ανωτέρω εικόνα, το Σαββάτο 5 Οκτωβρίου.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1787 και αποδίδεται στον αγιογράφο Λεόντιο της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου (Πολιτικό). Αφιερωματική επιγραφή στην βάση της εικόνας αναφέρει: «Μνήσθητι Δέσποινα των δούλων σου Ελευθερίου Χριστίνας και των γονέων και των τέκνων αυτών (αψοζ=1787)».

Την εικόνα παρέλαβε ήδη ο Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος. Τον προσεχή Δεκέμβριο θα επαναπατρισθεί και θα παραδοθεί στον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο εις την δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκ του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς – Βρυξέλλες

6 Νοεμβρίου 2013

Print Friendly, PDF & Email

Share this post