Ανακοίνωση Εκκλησίας Κύπρου για την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου

Ανακοίνωση Εκκλησίας Κύπρου για την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου

Η Εκκλησία της Κύπρου χαιρετίζει και εκφράζει τη μεγάλη της χαρά για την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου (Εφετείου) του Μονάχου της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2013. Με την απόφαση του, το Εφετείο αποδίδει προς επαναπατρισμό στην Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και την Μαρωνιτική το μεγαλύτερο μέρος των εκκλησιαστικών μας θησαυρών που εκρατούντο από τις βαυαρικές αστυνομικές αρχές του Μονάχου από τον Οκτώβριο του 1997 μετά την κατάσχεση τους από διαμερίσματα του τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen. Για συγκεκριμένο αριθμό βυζαντινών και προϊστορικών αντικειμένων το εφετείο ζήτησε συμπληρωματική διερεύνηση.

Η Εκκλησία εύχεται όπως το συντομώτερο ολοκληρωθεί η διερεύνηση και των υπολοίπων κειμηλίων και έτσι καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός τους.

Τα κειμήλια: ψηφιδωτά του 6ου αιώνα, βυζαντινές τοιχογραφίες των 12ου, 14ου και 15ου αιώνα, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα και άλλες προϊστορικές αρχαιότητες προέρχονται από τουλάχιστον πενήντα μνημεία της ημικατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα πατρίδας μας.

Η Εκκλησία επιθυμεί τέλος να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους εκείνους που συνέβαλαν και συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην επιτυχή κατάληξη του δεκαεξαετούς αγώνα.

Εκ του Γραφείου Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2013

Απόφαση Μονάχου 1

Print Friendly, PDF & Email

Share this post