Μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου (18 Ιουνίου)

Μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου (18 Ιουνίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Λεοντίου επισκόπου Νεαπόλεως της Κύπρου και του συνώνυμού του Λεοντίου, που μαρτύρησε μαζί με τους Αγίους ΄Υπατο και Θεόδουλο.

Ο Μεγαλομάρτυρας Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και έζησε κατά τον πρώτο αιώνα, επί Βεσπασιανού. Είχε λαμπρή στρατιωτική σταδιοδρομία, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αρχιστράτηγου.

Ποτέ δεν απέκρυψε ο Λεόντιος τη χριστιανική του ιδιότητα, πάντα με διάκριση και ταπείνωση. Επιπλέον, δεν έπαυσε να συμπαραστέκεται σε όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη τη στήριξή του.

Ο Λεόντιος ευρισκόμενος στην Αφρική, ήρθε να  τον συλλάβει ο έπαρχος ονόματι Ύπατος. Εντούτοις, ο Λεόντιος απάλλαξε από φοβερό πυρετό τον Ύπατο. Τότε, εκείνος και ο στρατιώτης Θεόδουλος γνώρισαν το Ευαγγέλιο και πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και, αφού με θάρρος υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, τόσο ο Ύπατος όσο και ο Θεόδουλος αποκεφαλίστηκαν.

Ακολούθως, ο Λεόντιος, ομολογώντας μέχρι τέλους τη χριστιανική πίστη του, παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Σήμερα πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων οι ναοί του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Λεοντίου, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στο Ανατολικό, στην επαρχία Πάφου, καθώς και στα Περβόλια Λάρνακας. 

Να αναφέρουμε ότι πριν οκτώ χρόνια, 18 με 27 Ιουνίου το 2016 συγκροτήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, στην Ορθόδοξη Ακαδημία στην Κρήτη.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος προετοιμάστηκε περισσότερο από πενήντα έτη. Γράφτηκαν πολλά και πριν και κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της. Ο μετέπειτα χρόνος θα τεκμηριώσει την αξία των αποφάσεων της εν λόγω Συνόδου, μέσα από την εν Χριστώ ζωή των πιστών και του έργου των επισκόπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post