Κυριακή της Πεντηκοστής (19 Ιουνίου 2016)

Κυριακή της Πεντηκοστής (19 Ιουνίου 2016)

Σήμερα, Η΄ Κυριακή από το Πάσχα, η Εκκλησία μας εορτάζει την αγία Πεντηκοστή, που θεωρείται ιστορικά, η  γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας. Αναφωνεί ο Γρηγόριος ο Θεολόγος «Την Πεντηκοστή εορτάζουμε και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και την πραγματοποίηση της υποσχέσεως και την εκπλήρωση της ελπίδας. Το μυστήριο, πόσο και μεγάλο είναι και σεβαστό!». Σήμερα ολοκληρώνονται πενήντα ημέρες από την εορτή του Πάσχα.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι, χαρούμενοι ένεκα της υποσχέσεως του Χριστού, για την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, καθώς και ο ευρύτερος κύκλος των μαθητών, επέστρεψαν από το όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού, περίμεναν με προσευχή την ημέρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.

Τότε, όλοι αυτοί, πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό, τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν κατανοήσει σε όλο το μέγεθος της πανίερης αλήθειας, τώρα, εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό.

Και τούτο, ο Χριστός το προείπε πολλές φορές. Το Πανάγιο Πνεύμα «οδηγήσει ημάς εις πάσαν την αλήθειαν».

Ο Χριστός είναι η αλήθεια. Το Πανάγιο Πνεύμα φωτίζει και χαριτώνει τον άνθρωπο να γνωρίσει τον αποκεκαλυμμένο Θεό.

Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής δηλ. της καινούργιας ζωής εν Χριστώ, και πού πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και οι πρώτοι που βαπτίστηκαν, οδηγούνται στο Δείπνο της Ζωής, στη Θεία Ευχαριστία, όπου στο εξής, μέσα στους αιώνες, θα βρίσκεται συνηγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα θρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή στο δείπνο της Βασιλείας του Θεού.

Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός ή ως οργανισμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο. Γι’ αυτό η σημερινή εορτή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος τα λαμβάνει ο άνθρωπος με την είσοδό του στην Εκκλησία, μέσω των Μυστηρίων του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος. Καλείται άνθρωπος σε καθημερινό αγώνα, για να τα ενεργοποιήσει και να τα πολλαπλασιάσει, πάντοτε με τη θέλησή του και με πλήρη συνείδηση των προσωπικών του επιλογών.

Σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης τελείται συλλείτουργο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την παρουσία των επισκόπων των κατά τόπους Εκκλησιών.

Η έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, την οποία οι πρόγονοί μας από τις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησαν να την ετοιμάζουν κι εμείς σήμερα ζούμε αυτή την ευλογία της Παναγίας Τριάδος, παρά τις έσωθεν και έξωθεν καταστάσεις. Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία δηλώνει την ενότητά της κυκλούντες όλοι οι κανονικοί Ιεράρχες το Άγιο Θυσιαστήριο. Η μετοχή στο κοινό ποτήριο της ζωής είναι το κορυφαίο τεκμήριο της Αγίας μας Ορθοδόξου Πίστεως.

Aς αναφωνήσουμε μαζί με όλους τους Πατέρες της Εκκλησίας μας που ακούγεται η φωνή τους μέσα στο διάβα των αιώνων:

Αύτη η πίστις των Αποστόλων,

Αύτη η πίστις των Πατέρων,

Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων,

Αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξε.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Archbishopric of Good Hope, Patriarchate of Alexandria and all Africa: Evangelion 19 June 2016

Print Friendly, PDF & Email

Share this post