Κυριακή του Παραλύτου (7 Μαΐου 2023)

Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου (7 Μαΐου 2023)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Παραλύτου, ένεκα της ευαγγελικής περικοπής που αναγινώσκεται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

«Ἄταφος νεκρὸς ὑπάρχων ὁ Παράλυτος, ἰδών σε ἐβόησεν· Ἐλέησόν με Κύριε, ὅτι ἡ κλίνη μου τύμβος μοι ἐγένετο. Τί μοι κέρδος ζωῆς; οὐ χρῄζω τῆς Προβατικῆς κολυμβήθρας· οὐ γὰρ ἐστί μοι τίς ὁ ἐμβάλλων με, ταραττομένων τῶν ὑδάτων· ἀλλὰ σοὶ τῇ πηγῇ προσέρχομαι τῶν ἰαμάτων, ἵνα κᾀγὼ μετὰ πάντων κράζω· Παντοδύναμε Κύριε, δόξα σοι» (Εἰς τοὺς Αἴνους, Στιχηρὸ Ἰδιόμελο τοῦ Παραλύτου. Ἦχος α’).

Σήμερα, 7 Μαΐου, εορτάζουμε το γεγονός του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού και τιμούμε τη μνήμη των Μαρτύρων Ακακίου, Κοδράτου και Μαξίμου, καθώς και του Οσίου Νείλου του νέου, του Μυροβλύτου, ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κινουρίας της Πελοποννήσου και έζησε ασκητικά στον Άθωνα κατά το 17ο αιώνα μ.Χ, ειδικά στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Για λόγους βαθύτερης ασκήσεως και πνευματικής επιμέλειας, αναχωρούσε για τα ασκητήρια στα βάθη της ερήμου του Άθωνα.

Το σώμα του έμεινε για 150 χρόνια κρυμμένο στη γη, στον τόπο του σπηλαίου, όπου βίωσε την πρακτική του αναχωρητικού βίου.

Σήμερα, να σημειωθεί ότι εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Νείλου, ένεκα της εύρεσης και ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, ενώ η μνήμη του Οσίου τιμάται από την Εκκλησία και στις 12 Νοεμβρίου.

Είναι παράδοση στην Εκκλησία να εορτάζεται και η εύρεση, αλλά και η ανακομιδή των λειψάνων των Αγίων. Τα άφθορα λείψανά τους  είναι ένα τεκμήριο αγιότητας. Η χάρη του Θεού τα διατηρεί άφθορα για την παρηγορία και ενίσχυση των πιστών, διότι ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός ενεργεί όπως εκείνος  επιθυμεί για τη σωτηρία των ανθρώπων. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ξύλο του Τιμίου Σταυρού, που επίσης τιμούμε σήμερα.

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μέγα Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Σήμερα εορτάζουμε μια άλλη θαυμαστή εμφάνιση, που επιτελέστηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε, αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνστάντιος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά τις ημέρες της Πεντηκοστής. Ξαφνικά στον ουρανό εμφανίστηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, και εξακτινώθηκε μέχρι και το όρος των Ελαιών. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκομένους στην Ιερουσαλήμ. Όλοι μαζί οι Χριστιανοί έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, που αγίασε το ξύλο του Σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων Χριστιανών κατά του διαβόλου και στήριγμα σε κάθε αναπάντεχη δοκιμασία της ζωής.

Μεταχειριζόμενοι με διάκριση όλα τα αγιαστικά μέσα και τα εορταστικά γεγονότα της Εκκλησίας, καλούμαστε να δοξολογήσουμε τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού. Το προσκλητήριο αυτό μας προσφέρει την έξοχη ευκαιρία ασκήσεως και με το σώμα και με το πνεύμα μας, τα οποία δημιούργησε από αγάπη ο Θεός.

Ο Σταυρός του Κυρίου ζωή και ανάσταση υπάρχει το λαό που αγωνίζεται με χαρά και ειρήνη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post