Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θαδδαίου (21 Αυγούστου)
Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ιούδα Θαδδαίου ή Λεββαίου, ο οποίος, συγκαταλέγεται στους εβδομήκοντα μαθητές. Θαδδαίος σημαίνει μεγάθυμος και Λεββαίος σημαίνει θαρραλέος. Ένεκα των πολλών ονομάτων, ο Άγιος Ιερώνυμος τον ονομάζει «τριώνυμο». Υπήρξε αδελφός του Αγίου Ιακώβου του επονομαζομένου μικρού, και ήταν παιδιά του Αλφαίου.
Στα συναξάρια γίνεται σύγχυση του σημερινού τιμώμενου Αποστόλου με τον Απόστολο Ιούδα τον Θεάδελφο, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 19 Ιουνίου, και ήταν αδελφός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων.
Ο Θαδδαίος ήταν Ιουδαίος, ο οποίος καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας.
Ο Θαδδαίος ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα, όπου άκουσε συγκλονισμένος το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου. Δέχθηκε το βάπτισμα μετανοίας στον Ιορδάνη και κατόπιν εντάχθηκε στους μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Μετά την Πεντηκοστή, όταν το Πανάγιο Πνεύμα αποκαλύφθηκε στους μαθητές, ο Θαδδαίος κήρυξε τη Χριστιανική πίστη στην πατρίδα του, όπου και θεράπευσε τον ηγεμόνα Αύγαρο και περιόδευσε σε όλη τη Συρία, διδάσκοντας το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως. Δίδαξε ακόμη στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές της Φοινίκης, όπου βάπτισε πλήθος Χριστιανών. Κοιμήθηκε ειρηνικά παραμένοντας πιστός στην αποστολή του και φύλακας της παρακαταθήκης.
Τιμάται ιδιαίτερα από τους χριστιανούς της Κεντρικής Ευρώπης και της Ιρλανδίας.
Η Αγία Βάσσα καταγόταν κι αυτή από την Έδεσσα της Συρίας και έζησε γύρω στο έτος 280 μ.Χ. Προερχόταν από χριστιανική οικογένεια, αλλά ο σύζυγός της Ουαλέριος ήταν ιερέας των ειδώλων. Μετά από καταγγελία του ίδιου προς τον έπαρχο Βικάριο, η Βάσσα και οι γιοι τους Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Εκεί, η μητέρα ενεθάρρυνε τα παιδιά της ώστε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να αντέξουν στα βασανιστήρια και να δεχτούν ηρωικά το μαρτυρικό θάνατο.
Ο φθόνος των ειδωλολατρών την οδήγησε στο μαρτύριο του αίματος. Όπως τα παιδιά της, έτσι και η ίδια μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην περιοχή της Κυζίκου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου