Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλας (24 Σεπτεμβρίου)
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Θέκλας και του οσίου Σιλουανού.
Η Θέκλα έζησε στα χρόνια των Αποστόλων. Ακούγοντας τον Απ. Παύλο, αποφάσισε να ακολουθήσει το Χριστιανισμό. Αναδείχθηκε διδάσκαλος και απόστολος του Ευαγγελίου. Ένεκα της δράσης της, οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Εκεί, με γενναιότητα αντιστεκόταν στα διάφορα διλήμματα. Αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί στον δια πυρός θάνατο. Διασώθηκε όμως θαυματουργικά και συνέχισε το ιεραποστολικό έργο απτόητη, με περισσότερη αφοσίωση. Δίκαια έλαβε και τον τίτλο της Ισαποστόλου.
Η Αγία Θέκλα κοιμήθηκε σε ηλικία 90 ετών. Παρέμεινε στη ζωή και την εμπειρία της Εκκλησίας ως σπουδαίο παράδειγμα για τις γυναίκες που ηρωικά αγωνίζονται, αλλά και ανιδιοτελώς προσφέρουν υπηρεσίες στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας. Αυτά πραγματώνονται κατεξοχήν από το γυναικείο Μοναχισμό.
Πανηγυρίζει η Μονή Αγίας Θέκλας, στη Μοσφιλωτή και οι Ναοί της στο κατεχόμενο Μαρκό στη Τύμβου και τη Σωτήρα Αμμοχώστου.
Ο Όσιος Σιλουανός είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου μοναχισμού.
Η ζωή του διαποτίστηκε από τη διαρκή μνήμη του Θεού, ξεχώριζε για τη συνέπεια και την ακρίβειά του τόσο στους πνευματικούς αγώνες όσο και στα μοναστηριακά διακονήματα.
Αγαπούσε τούς ανθρώπους και το Θεό χωρίς όρια. Μολονότι ολιγογράμματος, απέκτησε σπάνια σοφία και πείρα με τους αγώνες και τις μελέτες του. Η επικοινωνία μαζί του ήταν πηγή χαράς.
Αξιώθηκε να λάβει χαρίσματα και να ζήσει μοναδικές θεοσημείες.
Κοιμήθηκε σαν σήμερα το 1938.
Η διδασκαλία του, που έχει αποτυπωθεί στις γραφές του, είναι βαθιά βιωματική και αναφέρεται σε καίρια ζητήματα.
«Αν ένας λαός ή μία πολιτεία υποφέρουν, τότε πρέπει να μετανοήσουν οι πάντες κι ο Θεός θα τα εξομαλύνει όλα προς το καλό». Και συμβουλεύει τον άνθρωπο που όλα γύρω του συνωμοτούν να τον απογοητεύσουν: «κράτα το νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι».
Πράγματι, αν όπου άνθρωπος και ακαταστασία, επιβεβαιώνεται το όπου ταπεινός άνθρωπος, αφοσιωμένος στο θέλημα του Θεού, παράδεισος.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου