Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων (8 Νοεμβρίου)
Τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων εορτάζει σήμερα η Εκκλησία.
Ο Aρχάγγελος Μιχαήλ είδε το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, με τον Αρχιστράτηγο Εωσφόρο να πέφτουν και να γκρεμίζονται, όταν νόμισαν ότι μπορούν να ξεπεράσουν την παντοδυναμία του Θεού. Τότε, ο Μέγιστος Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν σταθερές στο θέλημα του Θεού και να τον υμνολογήσουν, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!».
Οι πιστοί, ενθυμούμενοι αυτή την ιερή στάση των εννέα Αγγελικών Ταγμάτων, τελούν πανηγυρική σύναξη.
Στην Αγία Γραφή εντοπίζονται διηγήσεις επικοινωνίας των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ και έσωσε τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει υπακούοντας στο θέλημα του Θεού. Παρουσιάστηκε στο Λώτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη της επαγγελίας.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε, στην Παρθένο Μαρία, το χαρμόσυνο μήνυμα για τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.
Γενικά οι άγγελοι διαβιβάζουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και τη λύτρωσή τους.
Οι χριστιανοί, έχοντας συνείδηση ότι όπου επισκιάσει η χάρις των αγγέλων του Θεού, απομακρύνεται η δύναμη του διαβόλου, ζητούν διακαώς στις προσευχές τους να έχουν στη ζωή τους Άγγελον ειρήνης, πιστό οδηγό και «φύλακα Άγγελο» των ψυχών και των σωμάτων τους. Άγγελο πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού παρακαλούμε να έχουμε, για να βρούμε ο κάθε άνθρωπος έλεος και χάριν στην πορεία μας σε αυτό τον κόσμο, αλλά και την ημέρα της δικαίας κρίσεως.
Πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων ο Αρχάγγελος στην Κερύνεια, η Μονή Αντιφωνητή στην Καλογραία, η Μονή Αρχαγγέλου στον Αναλύονταν, το Μετόχι του Κύκκου στον Αρχάγγελο, στη Λακατάμεια. Οι ναοί του Αρχαγγέλλου στο Λευκόνοικο, στα Λατσιά, στο Καϊμακλί, του Τρυπιώτη στη Λευκωσία, στην Πλατανιστάσα και τον Πεδουλά.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου